Έπος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το είδος της ποίησης που εξυμνεί γενικά τα κατορθώματα ηρώων και διηγείται ηρωικά περιστατικά ονομάζεται έπος. Το έπος στηρίζεται σε ένα ιστορικό γεγονός ή σε ένα μύθο και είναι το κατεξοχήν λαϊκό λογοτεχνικό είδος.

Το έπος αντικατοπτρίζει τη ζωή και τα ήθη μιας εποχής, γιατί εκθειάζει τις αρετές που διακρίνουν τους ανθρώπους της εποχής αυτής και τις κοινωνικές αξίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φαντασία του επικού ποιητή συνήθως τον οδηγεί στο όραμα του υπερφυσικού και του θαυμάσιου, δίνει δηλαδή κάθε φορά το ιδεώδες.

Στην αρχαία Ελλάδα το έπος, που εξύμνησε τους ήρωες βασιλιάδες και καλλιεργήθηκε στις αυλές τους, λέγεται ηρωικό έπος. Κορυφαίος εκπρόσωπος του ηρωικού έπους ήταν ο Όμηρος, με τα δύο του εκτενή ποιήματα, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, που είναι τα αρχαιότερα δείγματα επικής ποίησης που σώζονται στην Ελλάδα. Μέτρο του έπους ήταν το δακτυλικό εξάμετρο. Ο μύθος της Ιλιάδας και της Οδύσσειας και ολόκληρη η ελληνική μυθολογία αποτέλεσαν πλούσια πηγή έμπνευσης για την υπόθεση άλλων επικών ομάδων. Έτσι τα έπη χωρίζονται σ' επικό κύκλο του τρωικού πόλεμο, σεΘηβαϊκό κύκλο, σ' επικό κύκλο με θέμα τον Ηρακλή και τους άθλους του κλπ.

Έναν αιώνα μετά την ακμή του ηρωικού έπους αναπτύχθηκε στην κυρίως Ελλάδα και μάλιστα στη Βοιωτία, ένα καινούριο είδος επικής ποίησης με διδακτικό χαρακτήρα, που ονομάστηκε διδακτικό έπος. Σαν αποστολή δεν έχει να ευχαριστήσει και να συγκινήσει το ακροατήριο, αλλά να διδάξει τους ανθρώπους. Την τεχνική του τελειότητα οφείλει στο δεύτερο μεγάλο ποιητή, τον Ησίοδο ("Θεογονία", "Έργα και ημέραι").

Η επική ποίηση στη Ρώμη στρέφεται προς την αρχαία ελληνική παράδοση. Ο Λίβιος Ανδρόνικος, ο Λουκρήτιος και ο Βιργίλιος με την "Αινιάδα" του είναι οι κυριότεροι εκπρόσωποί της.

Στο μεσαίωνα το έπος ξαναβρίσκει την ακμή του με το "Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν"στη Γερμανία, τη "Θεία Κωμωδία"του Δάντη, τον "Μαινόμενο Ορλάνδο (Orlando furioso)''", του Αριόστο και την "Απελευθερωθείσα Ιερουσαλήμ" του Τάσσο. Επίσης περίφημο έγινε το τραγούδι του Ρολάνδου, στη Γαλλία. Το έπος συνεχίζει την ιστορία του και στα νεότερα χρόνια, με τον Ουγκώ και στη νεοελληνική ποίηση με τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και τον Κωστή Παλαμά ως κυριότερους εκπροσώπους του.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.