Αβάνα

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πρωτεύουσα της Κούβας με πληθυσμό 2.119.000 κατ. (1998) μαζί με τα προάστια.

Βρίσκεται στις ΒΔ ακτές του νησιού στις εκβολές του ποταμού Λα Λεζόντα. Το λιμάνι της παρουσιάζει πολύ μεγάλη εμπορική κίνηση. Η Αβάνα είναι το πιο αξιόλογο εμπορικό και τραπεζιτικό κέντρο της Κούβας. Απ` αυτήν εισάγονται και εξάγονται τα περισσότερα προϊόντα. Στην Αβάνα υπάρχουν τα μεγαλύτερα εργοστάσια πούρων στον κόσμο, καθώς και μεγάλες βιομηχανίες συσκευασίας των γεωργικών προϊόντων που παράγει η Κούβα, όπως ο καπνός, ο καφές, η ζάχαρη, τα φρούτα κ.ά.

Η Αβάνα είναι όμορφη πόλη. Συνδυάζει το μοντέρνο και το κλασικό στη ρυμοτομία και τα χτίσματα της νέας και της παλιάς πόλης. Έχει μεγάλα πάρκα, πλατείες, λεωφόρους, μαγευτικές τοποθεσίες, ωραία και επιβλητικά κτίρια και μνημεία. Έχει πανεπιστήμιο από το 1670. Η λαμπρότερη από τις παλαιότερες λεωφόρους λέγεται Πράδο και επίσημα Πασέο ντε Μαρτί (από το όνομα του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Χούλιαν Μαρτί). Η πόλη είναι πλούσια σε μνημεία, πολλά από τα οποία έχουν μεγάλη καλλιτεχνική αξία.

Ιστορία

Η Αβάνα ιδρύθηκε το 1520 από τον Ντιέγκο Βελάσκεθ στις εκβολές του ποταμού Λα Λεζόντα, για να προστατέψει τους γύρω κατοίκους από τις επιθέσεις των πειρατών. Στην αρχή την ονόμαζαν "Το κλειδί του Νέου Κόσμου". Δέχτηκε πολλές επιθέσεις από τους πειρατές, γι` αυτό και οχυρώθηκε από τους Ισπανούς που την κατείχαν. Το 1762 την κυρίεψαν οι Άγγλοι, αλλά μετά από ένα χρόνο την ξαναπήραν οι Ισπανοί, που την κράτησαν μέχρι το 1898, οπότε νικήθηκαν στον Αμερικανοϊσπανικό πόλεμο και η Αβάνα προσαρτήθηκε στην Αμερική. Το 1902, όταν η Κούβα ανεξαρτητοποιήθηκε - με δικαίωμα επέμβασης των ΗΠΑ. - η Αβάνα έγινε πρωτεύουσα της χώρας.


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.