Αδριανού Κυβέλη

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Κυβέλη Αδριανού, διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, γεννήθηκε το 1887 και πέθανε το 1978 στην Αθήνα.

Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό Δημήτρη Μυράτ σε δεύτερο γάμο τον Κώστα Θεοδωρίδη και σε τρίτο γάμο τον πολιτικό και πρωθυπουργό της Ελλάδος Γεώργιο Παπανδρέου, του οποίου ήταν η δεύτερη σύζυγος.

Βιογραφία

Ήταν θετή κόρη του Αναστάσιου και της Μαρίας Αδριανού. Διέθετε εξαιρετικό ταλέντο, ομορφιά και μεγάλη ικανότητα στο να προσαρμόζεται στους διάφορους ρόλους που υποδυόταν.

Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1901 ως στέλεχος της "Νέας Σκηνής" του Χρηστομάνου και ο πρώτος της ρόλος ήταν στο θεατρικό έργο "Άλκηστις" του Ευριπίδη, όπου υποδυόταν την κορυφαία του χορού. Ακολούθησε έπειτα ο ρόλος της Ιουλιέτας και είχε τον πρώτο ρόλο σε έργα του Τολστόι, του Αντρέγιεφ, του Ίψεν κ.ά.

Το 1908 δημιούργησε δικό της θίασο, αλλά το 1932 αποχώρησε, για να εμφανιστεί το 1942 σε συνεργασία με την Μαρίκα Κοτοπούλη. Από το 1950 και ύστερα εμφανίστηκε σε αραιά διαστήματα στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας και στο Εθνικό Θέατρο της Αθήνας. κι από τα 1906 μέχρι τα 1932 συνεργάστηκε με την Μαρίκα Κοτοπούλη.

Τιμήθηκε το 1976 με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.