Ακρόπολη

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ακρόπολη ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, το ψηλότερο σημείο μιας πόλης. Η έννοια της είναι σχεδόν ταυτισμένη με την Ακρόπολη της Αθήνας, η οποία με το πλήθος και την τέχνη των θαυμαστών μνημείων της ξεπέρασε σε φήμη κάθε άλλη ακρόπολη.

Η λέξη πήρε μεταφορική σημασία και έτσι γίνεται λόγος για την "ακρόπολη του χριστιανισμού" ή την "ακρόπολη των εθνικών παραδόσεων". Στις εκφράσεις αυτές υπάρχει η έννοια του οχυρού ή του προπύργιου, που μπορεί να υποστηρίξει και να διαφυλάξει, μία ηθική έννοια, όπως οι πραγματικές ακροπόλεις διαφύλαγαν τον υλικό πλούτο μιας χώρας.

Στην αρχαία εποχή δεν ήταν εύκολο να επιλεγεί κατάλληλος χώρος για να χτιστεί μία πόλη, ενώ ήταν ευκολότερο να χτιστεί ένα στρατιωτικό φρούριο.

Πόλεις-ακροπόλεις έχουμε στην Ελλάδα από την προϊστορική εποχή, όταν οι άνθρωποι μόλις άρχιζαν να γνωρίζουν τα μέταλλα και τα όπλα και τα εργαλεία τους ήταν από λίθους, ξύλα και οστά.

Χαρακτηριστικές τέτοιες ακροπόλεις είναι του Σέσκλου και του Διμηνίου στη Θεσσαλία. Βρίσκονται σε χαμηλούς και μαλακούς λόφους και τα τείχη τους είναι κτισμένα από μικρούς και πλακωτούς λίθους.

Τα τείχη αυτά έχουν γίνει με σχέδιο που αποδεικνύει πρωτόγονη πείρα και αρκετή πονηριά. Τέτοιες ήταν οι πρωτόγονες "ακροπόλεις"-συνοικισμοί. Στις μυκηναϊκές ακροπόλεις το μεγαλύτερο χώρο κατείχαν τα μεγαλοπρεπή και πολυσύνθετα ανάκτορα των βασιλιάδων και των άλλων ευγενών. Προς το τέλος της εποχής άρχισαν να αναπτύσσονται, γύρω από την ακρόπολη, οι κάτω πόλεις. Τα πράγματα εξελίχτηκαν κατά την αρχαιότητα, όπως και στην Ευρώπη κατά το μεσαίωνα, όταν το κάστρο του φεουδάρχη ήταν αρχικά η πόλη και στη συνέχεια η πόλη ξεχύθηκε προς τα έξω.

Ακροπόλεις των ιστορικών χρόνων έχουμε σ' όλες τις χώρες, όπου ξαπλώθηκε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και όπου επεκτάθηκε το κράτος των Ελλήνων στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά και στη Μικρασία.

Ο Παυσανίας θεωρεί αρχαιότερη ακρόπολη, της Λυκόσουρας στην Αρκαδία. Είναι επίσης γνωστές οι ακροπόλεις της Σπάρτης, της Κορίνθου, της Σάμου, της Μεσσήνης, της Θάσου, της Κέρκυρας, της Περγάμου, της Σμύρνης κλπ.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.