Αλεξάνδρεια \Αίγυπτος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Αλεξάνδρεια η Μεγάλη ή Αιγυπτία είναι πόλη στη μεσογειακή παραλία της Αιγύπτου, Δυτικά από το Δέλτα του Νείλου και το πιο μεγάλο λιμάνι της ΝΑ Μεσογείου. Το 1998 είχε 3.382.000 κατοίκους.

Πίνακας περιεχομένων

Γενικά

Αποτελεί μεγάλο, διαμετακομιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο και συνδέεται με πλωτό κανάλι με το Νείλο. Από το λιμάνι της περνούν περίπου τα 4/5 του εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Υπάρχουν επιχειρήσεις υφαντουργίας, επεξεργασίας βαμβακιού, ορυζοκαθαριστήρια χημικής βιομηχανίας, διυλιστήρια πετρελαίου, επεξεργασίας μετάλλου, καπνοβιομηχανίας, επίσης εργοστάσια ναυπηγικών επισκευών και μικρά ναυπηγεία, πανεπιστήμιο και μουσείο αρχαιοτήτων.

Ιστορία

Αρχαίοι χρόνοι

Κτίστηκε από το Μεγάλο Αλέξανδρο το 332-331 π.Χ., απέναντι ακριβώς από τη νησίδα Φάρος, στη θέση όπου παλαιότερα βρισκόταν το αιγυπτιακό χωριό Ρακότις. Τα σχέδια και τη φροντίδα ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, αλλά ο ίδιος ο Αλέξανδρος, προτού να φύγει για να συνεχίσει την εκστρατεία του, καθόρισε πού θα χτίζονταν οι ελληνικοί και πού οι αιγυπτιακοί ναοί, η αγορά και τα τείχη. Αργότερα ο Πτολεμαίος Α΄ ένωσε με τεχνητό ισθμό την παραλία με το Φάρο. Έτσι το μεγάλο λιμάνι κλείστηκε από τα δυτικά και ασφαλίστηκε καλύτερα. Από το 305 έως το 30 π.Χ. ήταν πρωτεύουσα του ελληνο-αιγυπτιακού κράτους των Πτολεμαίων και μεγάλο κέντρο του ελληνιστικού πολιτισμού.

Την περίοδο αυτή κτίστηκε και η περίφημη αλεξανδρινή βιβλιοθήκη, με την πλουσιότερη συλλογή βιβλίων της αρχαιότητας, περισσότερα από 500.000 χειρόγραφα, που την επιτυχία της την οφείλει στη συνεργασία των μοναρχών με τους σοφούς και τους φιλόλογους της εποχής. Καταστράφηκε το 47 π.Χ. κατά την πολιορκία της πόλης από τον Ιούλιο Καίσαρα και η καταστροφή ολοκληρώθηκε το 391 μ.Χ., όταν φανατικός όχλος θρησκομανών καλογήρων και Εβραίων κατάστρεψε το ναό του Σεράπιος. Σύγχρονη με την ίδρυση, ανάπτυξη και καταστροφή της βιβλιοθήκης ήταν και η τύχη του αλεξανδρινού "Μουσείου".

Στο νησί Φάρος κατασκεύασαν έναν τεράστιο φάρο, για να καθοδηγούνται κατά τη νύχτα οι ναυτικοί, έργο που συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα του κόσμου, και ήταν δημιούργημα του αρχιτέκτονα Σώστρατου Δεξιφάνη, το οποίο πρόσφερε εξυπηρέτηση στο εμπόριο και τη ναυτιλία.

Ρωμαϊκή εποχή

Οι φιλονικίες της Κλεοπάτρας με τον αδερφό της Πτολεμαίο ΙΑ΄ για τη διεκδίκηση του θρόνου προκάλεσαν την επέμβαση των Ρωμαίων στα εσωτερικά της Αιγύπτου. Ο Καίσαρας καταδιώκοντας τον Πομπήιο μπήκε στην Αίγυπτο με τα στρατεύματά του και βοήθησε την Κλεοπάτρα, έβαλε φωτιά στον αιγυπτιακό στόλο και από την πυρκαγιά, που απλώθηκε στην πόλη, πολλά μνημεία έπαθαν ζημιές. Η σχέση της Κλεοπάτρας αργότερα με τον Αντώνιο έγινε αφορμή να πλουτιστεί η Αλεξάνδρεια με πολλά έργα τέχνης. Ύστερα από τη μάχη στο Άκτιο (31 π.Χ.) οι Ρωμαίοι έγιναν κύριοι της πόλης. Το λιμάνι της Αλεξάνδρειας έγινε τότε το μεγαλύτερο του κόσμου. Κατά την περίοδο που βασίλευε ο Καρακάλας η πόλη συγκλονίζεται από την τρομοκρατία και τους διωγμούς των χριστιανών. Τη μεγαλύτερη όμως δοκιμασία την περνά το 269 μ.Χ. κατά τη σύγκρουση των Ρωμαίων με τη βασίλισσα της Παλμύρας Ζηνοβία.

Βυζαντινή εποχή

Μετά το 325 μ.Χ. μπήκε κάτω από την επιρροή του Βυζαντίου και έγινε το σημαντικότερο κέντρο του χριστιανισμού. Κατά την εποχή του Μ. Θεοδοσίου όμως καταστράφηκαν πολλοί ναοί και άλλα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Στην καταστροφή αυτή πρωτοστάτησε ο φανατικός πατριάρχης Θεόφιλος με τη συγκατάθεση του αυτοκράτορα στην προσπάθειά του να εξαλείψει καθετί το εθνικό.

Το 616 μ.Χ. η Αλεξάνδρεια κυριεύτηκε από τον Πέρση βασιλιά Χοσρόη. Τότε πολλοί από τους κατοίκους σκοτώθηκαν και άλλοι πουλήθηκαν ως σκλάβοι στην Περσία. Η πόλη απελευθερώθηκε από τον Ηράκλειο, αλλά το 641 υποτάχτηκε στους Άραβες, οι οποίοι κατέστρεψαν τις βιβλιοθήκες της και τα περισσότερα μνημεία και την οδήγησαν στην παρακμή. Όταν το 1517 ήλθε στην τουρκική κατοχή, άρχισε να παρακμάζει. Η ανάπτυξη άρχισε ξανά τον 19ο αιώνα που η οικονομική και πολιτική της σημασία ξαναμεγάλωσε.

Νεότεροι χρόνοι

Το 1798 την κυριεύουν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Την εποχή εκείνη βρίσκεται σε μεγάλη κατάπτωση. Μόλις και αριθμεί 7.000 κατ. Αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της αραβικής και τουρκικής κατοχής. Κατά την εποχή του έξυπνου Τουρκαλβανού Μοχάμετ Άλη η Αλεξάνδρεια άρχισε και πάλι να κερδίζει τη θέση που της άξιζε στη Μ. Ανατολή. Κατασκευάστηκε η διώρυγα Μαχμουντία και εκσυγχρονίστηκε το λιμάνι. Από τότε η ανάπτυξή της ακολούθησε γοργότερο ρυθμό.

Το 1825 ο Κανάρης και το 1827 ο Κόχραν επιχείρησαν να καταλάβουν το λιμάνι και να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό στα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα, που πολεμούσαν στην Ελλάδα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το 1882 καταλήφθηκε από τους Άγγλους και ακολούθησε τη γενική τύχη της Αιγύπτου. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο υπήρξε η κυριότερη βάση των συμμάχων στη Μεσόγειο.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.