Αμμοβολιστής

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο αμμοβολιστής, [Επίθετο, ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ:άμμος+βάλλω], είναι ειδικός τεχνίτης που προετοιμάζει και καθαρίζει κατάλληλα, από τη σκουριά, μεταλλικές επιφάνειες καθώς και μεταλλικά τμήματα πλοίων και άλλων μεγάλων μεταλλικών κατασκευών, με μηχανικό καθαρισμό και χρησιμοποιώντας αποξεστικά μέσα, με διαδικασία που ονομάζεται αμμοβολή, σφαιριδιοβολή ή υδροβολή, αναλόγως με το μέσο αποξέσεως που χρησιμοποιείται. Η εργασία είναι αναγκαία για την αφαίρεση της σκουριάς, υπολειμμάτων παλαιών χρωμάτων καθώς και την αφαίρεση ειδικών τύπων χρωμάτων κι επικαλύψεων.
Αμμοβολιστής
Αμμοβολιστής

Πρόκειται για εργασία που απαιτεί ιδιαίτερη σωματική αντοχή και δύναμη, καλή φυσική κατάσταση, αναπνευστικό σύστημα με άριστη ικανότητα και άτομα που δεν είναι ευπαθή σε αλλεργίες. Ο αμμοβολιστής εργάζεται με ένταση και υπό αντίξοες συνθήκες, μέσα στο εσωτερικό χώρο πλοίων ή σε μεγάλο στεγασμένο χώρο, με πολύ θόρυβο, σκόνη και ρινίσματα σιδήρου και άλλων μετάλλων. Παλαιότερα ως υλικό χρησιµοποιούνταν κοινή άµµος, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από υλικά όπως η µεταλλουργική άµµος ή οξείδια µετάλλων με υψηλή σκληρότητα.

Στην εργασία είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας οξυγόνου, γυαλιών προστασίας, ολόσωµης προστατευτικής στολής, ωτοασπίδων, καθώς και η αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας. Στη στολή προστασίας περιλαµβάνονται κράνος από αλουμίνιο µε γυάλινη οθόνη, το οποίο στο πίσω µέρος έχει στόµιο µε σωλήνα για την τροφοδοσία του µε αέρα και είναι ανθεκτική στη σκόνη, ενώ τα παπούτσια και τα γάντια είναι από ελαστικό. Ο αέρας τροφοδοσίας πρέπει να καθαρίζεται µε φίλτρο για την αποµάκρυνση υγρασίας, αναθυµιάσεων λαδιού, σωµατιδίων σκόνης και δηλητηριωδών αερίων που είναι δυνατόν να δηµιουργηθούν από τον αεροσυµπιεστή όπως µονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, αλδεΰδες, οξείδια του θείου και του αζώτου.

Τεχνίτες αυτής της ειδικότητος μπορεί να απασχοληθούν επίσης, στη βαριά βιομηχανία, δηλαδή στις αεροπορικές καθώς και στις βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων, τρένων και πολεμικού υλικού. Ο αμμοβολιστής θεωρείται από τους πλέον εκτεθειμένους σε κινδύνους ως προς τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση υγείας και ασφάλειας του και σ' αυτό συντείνουν τα µεγάλα ύψη στα οποία εργάζεται, οι συχνά ακραίες καιρικές συνθήκες, οι αφύσικες στάσεις εργασίας, τα υψηλά επίπεδα θορύβου και αιωρούµενων σωµατιδίων σε συνάρτηση µε τις χηµικές ουσίες, από τις βαφές και τους συµπιεστήρες αέρος, δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για σοβαρά ατυχήµατα και ασθένειες, οι οποίες µένουν δίχως διάγνωση και δεν καταγράφονται. Οι κίνδυνοι ατυχήµατος είναι πολύ υψηλοί, καθώς είναι δυνατό ο εργαζόµενος να χάσει τον έλεγχο του ακροφυσίου και να κατευθύνει το ρεύµα είτε πάνω στο σώμα του είτε στο σώµα συναδέλφων του. Οι εργαζόμενοι της ειδικότητος είναι μέλη της «Πανελλήνιας Ένωσης Αµµοβολιστών-Καθαριστών-Βαφέων» [1].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Εσωτερική αρθρογραφία

Παραπομπές


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.