Αμύκλες

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αρχαιότατη πόλη της Λακωνικής που βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Ευρώτα, σ' απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων από τα νότια της Σπάρτης.

Στον κατάλογο των πλοίων της Ιλιάδας, οι Αμύκλες αναφέρονται ότι ανήκουν στο βασίλειο του Μενέλαου και σύμφωνα με μυθική παράδοση ιδρύθηκαν από τον Αμύκλα το γιο του Λακεδαίμονα και της Σπάρτης.

Ο τόπος αυτός ήταν πλούσιος σε δέντρα και καρπούς και είχε μεγάλη ιστορία. Οι Αμύκλες υπήρξαν σημαντικό κέντρο αντίστασης κατά των Δωριέων κατακτητών. Επίσης διατήρησαν για μεγάλο διάστημα τη δική τους πολιτιστική φυσιογνωμία, χωρίς να υποταγούν στο αυστηρό δωρικό πνεύμα.

Κατά την αρχαιότητα οι Αμύκλες υπήρξαν σημαντικότατη εστία πολιτισμού και πανάρχαιο θρησκευτικό κέντρο της Λακωνικής. Λατρευτικός αρχικά τόπος του προελληνικού Θεού Υάκινθου, η λατρεία του οποίου καθιερώθηκε ιδιαίτερα κατά τη μυκηναϊκή εποχή, οι Αμύκλες έγιναν αργότερα κραταιή έδρα του "νεήλυδος" Απόλλωνος, του Ολυμπίου Θεού των Δωριέων, που όμως δεν κατόρθωσε να εκτοπίσει εντελώς τη λατρεία της παλιάς θεότητας.

Στις Αμύκλες, τέλος, κατασκευάζονταν τα ομώνυμα πέδιλα, που θεωρούνταν είδος υπερπολυτελείας κι ήταν πολύ ονομαστά στην αρχαιότητα για την κομψότητά τους.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.