Αναδιπλασιασμός

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σημαίνει την επανάληψη στην αρχή ή στη μέση μιας λέξης κάποιας συλλαβής ή μερικών γραμμάτων. Στην αρχαία ελληνική συνηθίζεται ο αναδιπλασιασμός στα ρήματα στον παρακείμενο, στον υπερσυντέλικο και τετελεσμένο μέλλοντα.

Βλέπουμε, δηλαδή, πως αν το ρήμα αρχίζει από σύμφωνο, γίνεται επανάληψη του συμφώνου αυτού μ' ένα ε (γράφω - γέγραφα). Αν αρχίζει από φωνήεν επαναλαμβάνονται τα δυο αρχικά γράμματα του θέματος και ταυτόχρονα εκτείνεται το αρχικό φωνήεν σε μακρό (ομνύω - ομώμοκα) ή γίνεται μόνονέκταση του αρχικού βραχέος φωνήεντος σε μακρό (ελπίζω - ήλπικα). Έχουμε αναδιπλασιασμούς και σε μερικούς ενεστώτες κι αορίστους δευτέρους (δι- δάσκω ήγαγον). Και στη δημοτική γλώσσα συναντούμε αναδιπλασιασμούς σε λέξεις με αρχαία προέλευση (δι- δασκαλία), η ίδια όμως η δημοτική δε χρησιμοποιεί αναδιπλασιασμό.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.