Αστιγματισμός

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Είναι μια ασθένεια των οφθαλμών. Με την ασθένεια αυτή επέρχεται αλλοίωση της κυρτότητας των διαθλαστικών μέσων του οφθαλμού. Αποτέλεσμα τούτου είναι το ότι ένα φωτεινό σημείο δε δίνει σαν είδωλο σημείο επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αλλά κηλίδα της οποίας η μορφή και οι διαστάσεις ποικίλλουν.

Εξαιτίας του αστιγματισμού, οι ακτίνες εκείνες που πέφτουν παράλληλα στον οφθαλμό δε συνενώνονται πουθενά σε κοινή εστία. Όσοι πάσχουν από αστιγματισμό, παρουσιάζουν όραση ελαττωματική και για τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά και για όσα βρίσκονται μακριά. Επίσης, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα στην πάθηση αυτή είναι ότι δε διακρίνουν με την ίδια ευκρίνεια τα γράμματα μιας λέξης, αν και αυτά έχουν το ίδιο μέγεθος και το ίδιο πάχος.

Συνήθως, αυτοί που πάσχουν από αστιγματισμό βλέπουν τα αντικείμενα επιμήκη και πολλαπλά. Όταν ο αστιγματισμός βρίσκεται σε πρώτο στάδιο, είναι δηλαδή ελαφρός, δεν υπάρχουν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, αλλά μόνο θάμπωμα των οφθαλμών. Το θάμπωμα αυτό παρουσιάζεται, όταν αυτός που πάσχει εντείνει την προσπάθειά του, για να διακρίνει κάτι. Συχνά οι διαταραχές, που οφείλονται σε αστιγματισμό, είναι τόσο ενοχλητικές, ώστε δημιουργείται ο φόβος σ' αυτόν που πάσχει ότι πρόκειται για νόσο του εγκεφάλου.

Ο αστιγματισμός διορθώνεται με κατάλληλους φακούς, που είναι κυλινδρικοί και λέγονται αστιγματικοί.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.