Αυτενέργεια

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Λέγεται η ενέργεια, η πράξη, η εργασία που κάνει κανείς μόνος του, χωρίς άλλη εξωτερική παρόρμηση, μόνο με δική του θέληση. Στην Παιδαγωγική πρώτος σκοπός είναι η ανάπτυξη της αυτενέργειας του ατόμου. Το παιδί πρέπει να ενεργεί κυρίως μόνο του, να παίζει τον ενεργητικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της ζωής του και τον παθητικό. Έτσι, αναπτύσσεται η κρίση του, η αγάπη στη μάθηση και η φιλοπονία.

Ο Αλοΐσιος Φίσερ έδωσε τον εξής ψυχολογικό ορισμό της λέξης αυτενέργεια: "Είναι το είδος εκείνο της πράξης, που πηγάζει από το ελεύθερο εγώ, είναι έκφραση του ίδιου του εγώ και επιδρά στο εγώ μορφωτικά". Επίσης, ο φιλόσοφος Ρουσσώ στο βιβλίο "Αιμίλιος" μας δείχνει τη σημασία της αυτενέργειας και ο Πεσταλότσι τη θεωρούσε το κυριότερο μέσο αγωγής.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.