Βαρδινογιάννης Παύλος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Παύλος Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας και πολιτικός, γεννήθηκε το 1925 στην Επισκοπή του Δήμου Λαππαίων Ρεθύμνου και πέθανε [1] στις 3 Μαΐου 1984 στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με τη Λήδα Κατακουζηνού, απόγονο ιστορικής και πλούσιας Αθηναϊκής οικογένειας, κουμπάρος στο γάμο του ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και δεν απέκτησε κληρονόμους.
Παύλος Βαρδινογιάννης
Παύλος Βαρδινογιάννης

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία

Γονείς του ήταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης από τα Σφακιά που πέθανε στις 23 Αυγούστου 1966, και η Χρυσή Θεοδωρουλάκη, των οποίων ήταν το μεγαλύτερο από τα δέκα παιδιά τους. Είχε εννέα ακόμη αδέλφια, την Αμαλία, μετέπειτα σύζυγο Κυριάκου Σεραφειμάκη, τον Σήφη, τον Νίκο, τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, τον Σπύρο που πέθανε το 1947, το Γιώργο, την Κατερίνα που πέθανε σε ηλικία τριών ετών, το Θεόδωρο, και την Ελένη, μετέπειτα σύζυγο του βουλευτή και υπουργού Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ επίσης απέκτησε δίπλωμα Oικονομικών και Πολιτικών Eπιστημών. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως δραπέτευσε από τις φυλακές και με τη βοήθεια της Ιντέλιτζενς Σέρβις στις γραμμές της οποίας ήταν στρατολογημένος [2], φυγαδεύτηκε στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον αδελφό του Σήφη, [3] ήταν εξαιρετικά ευφυής, νευρικός και οξύθυμος σε βαθμό που όταν θύμωνε γινόταν επικίνδυνος, μιλούσε και έγραφε δεκαπέντε γλώσσες, ενώ διηγείται

«…Κάποτε, στην πρεσβεία μας στα Ηνωμένα Εθνη συνάντησε, σταλμένη από τη Φρειδερίκη, την Ελληνίδα που τον είχε προδώσει στους Γερμανούς. Επεσε πάνω της να την ξεσκίσει και μόνο με την παρέμβαση του Βενιζέλου την πήραν ζωντανή από τα χέρια. …{…}… Κανένας αδελφός δεν μπόρεσε να τον υπερβεί, όσα κι αν καταφέραμε στη ζωή μας. Ήταν ανώτερος από όλους μας, δεν αγγίξαμε ποτέ ούτε το μικρό του δαχτυλάκι. …{…}… Ο Παύλος είχε τη δυνατότητα να ελέγχει με τη φυσιογνωμία του κάθε σου λέξη….»

Ο Ζαχαρίας Φασουλάς, στενός συνεργάτης του Νίκου Ξυλούρη, δήλωσε σε συνέντευξή του [4] ότι ο Παύλος Βαρδινογιάννης τον έφερε σε πρώτη επαφή, με τον Μίνω Μάτσα, τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας «Minos EMI». Υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου καθώς και του Συνδέσμου Ελληνολιβυικής Φιλίας.

Πολιτική δράση

Διετέλεσε από το 1950 έως το 1952, διευθυντής του Πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού Σοφοκλή Bενιζέλου, υποψήφιος και 5 φορές βουλευτής κομμάτων του Κέντρου. Tο 1956 εξελέγη βουλευτής και το 1964 έγινε Yπουργός Προεδρίας [5] της κυβερνήσεως του Γεωργίου Παπανδρέου. Το πρωί της 21ης Απριλίου από το Ρέθυμνο, με τη βοήθεια του αδελφού του Σήφη, φυγαδεύτηκε με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες και με καράβι που έστειλε ο αδελφός του Νίκος, έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Γάλλος Πρόξενος, του χορήγησε πολιτικό άσυλο και γαλλικό διαβατήριο.

Σε άρθρο του [6] στις 30 Ιανουαρίου 1972, [Εφημερίδα «Ακρόπολις»], με τίτλο «Από λαού άρξασθαι» έγραφε:

«Σκοπός μου ήτο και παραμένει πάντα η Δημοκρατία με ουσιαστική συμμετοχή του Λαού εις την Διοίκηση της χώρας. Ανάπτυξις-οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική-εις τα πλαίσια ενός Δημοκρατικού καθεστώτος. Το πρόβλημα είναι πως θα μεθοδεύσωμεν την πραγματοποίησιν του διπτύχου Δημοκρατία -ανάπτυξις σύμφωνα με τα αντικειμενικά δεδομένα της χώρας μας και την πολιτικήν εμπειρίαν του πρόσφατου παρελθόντος. Χωρίς αυτήν την μεθόδευσιν είναι αδύνατον να υπάρξει λύσις. ...Το δίδαγμα του παρελθόντος μας λέγει: Αν θέλετε δημοκρατία υγιά, ισχυράν και βιώσιμον, στραφείτε με ειλικρίνειαν και ορθοφροσύνην προς τον λαόν. Και αντικρίσατε αυτήν την φοράν τον λαόν όχι ως απλόν ψηφοφόρον αλλά ως οργανικόν παράγοντα του πολιτειακού και του κοινωνικού συστήματος. Άρα δεν τίθεται θέμα επανόδου εις την δημοκρατίαν. Τίθεται θέμα εισόδου εις την δημοκρατίαν…Δεν θα επανέλθομεν εις την κατάστασιν που διέσυρε και θανάτωσε τον Κοινοβουλευτισμόν. ...Η λύσις μπορεί να δοθεί μόνον εδώ στην Ελλάδα από τους Έλληνες κυβερνώντας και κυβερνωμένους. ...Η πολιτική δεν είναι αφηρημένο δόγμα αλλά συγκεκριμένη προσπάθεια προσγείωσης των ιδεών εις τας αντικειμενικάς ανάγκας….».

Μετά τη μεταπολίτευση και την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, πολιτεύθηκε στις εκλογές του 1974 ως ανεξάρτητος, συγκεντρώνοντας ποσοστό 22,26%, ως επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Συνδυασμού Ρεθύμνης και έμεινε εκτός Βουλής, εξ αιτίας του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής. Ήταν υποψήφιος το 1977, όταν και εκλέχθηκε βουλευτής Ρεθύμνου με το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων του μετέπειτα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μαζί με τον οποίο στις 20 Μαΐου 1978, προσχώρησαν στο κόμμα «Νέα Δημοκρατία» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ το 1981 πολιτεύθηκε [7] ως ανεξάρτητος.

Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό και στήριζε τους αθλητές και τα σωματεία και προς τιμήν του διοργανώνεται στη μνήμη του, το διεθνές ετήσιο μίτινγκ Στίβου «ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΕΙΑ».

Βιβλιογραφία

  • «Η αλήθεια και το μέλλον»

στο οποίο αναφέρει ότι τη Δευτέρα 18 Απριλίου 1967 επισκέφθηκε τον Γεώργιο Παπανδρέου στο Καστρί και του παρουσίασε στοιχεία για το στρατιωτικό κίνημα της 21ης Απριλίου, που προέκυπταν από τα πρακτικά του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που είχε συνεδριάσει τρεις φορές με μοναδικό αντικείμενο «εκλογές» και του επισήμανε ότι τα άρματα μάχης που είχαν έρθει στην Αθήνα για την εορτή της 25ης Μαρτίου παρέμεναν στο Γουδί.

Παραπομπές

  1. 25 χρόνια χωρίς τον Παύλο Βαρδινογιάννη
  2. [συνέντευξη στο Περιοδικό «Εικόνες» στην Κατερίνα Αγγελιδάκη, σελ. 40]
  3. [συνέντευξη στο Περιοδικό «Εικόνες» στην Κατερίνα Αγγελιδάκη, σελ. 40]
  4. Ο Αρχάγγελος της Κρήτης
  5. Άφιξη του υφυπουργού Παύλου Βαρδινογιάννη Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
  6. Παύλος Βαρδινογιάννης: «Ο ξεχασμένος αντιστασιακός με την αθόρυβη δράση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας» Εφημερίδα «Ρεθυμνιώτικα Νέα»
  7. Η βεντέτα Μητσοτάκη - Κεφαλογιάννη Εφημερίδα «Το Βήμα»


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.