Βαρκελώνη

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Βαρκελώνη είναι πόλη, η δεύτερη - μετά τη Μαδρίτη - μεγάλη πόλη της Ισπανίας στις ακτές της Καταλανίας. Βρίσκεται βόρεια του δέλτα του ποταμού Λοβρεγάτ, στους πρόποδες του όρους Τιμπιτάμπο και είναι πρωτεύουσα της Καταλονίας και του ομώνυμου νομού, με 2.050.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον ομώνυμο κόλπο. Είναι έδρα αρχιεπισκοπής και πανεπιστημίου.

Οικονομία

Είναι βιομηχανική πόλη, αλλά η βαριά της βιομηχανία είναι περιορισμένη στην παραλία της και στο λιμάνι και στους εμπορικούς μεγάλους δρόμους. Οι μεταλλουργικές βιομηχανίες (εργαλεία, κινητήρες, αυτοκίνητα, τρακτέρ) παίρνουν τις πρώτες ύλες από χαλυβουργεία και ελασματουργεία που φτιάχνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Η υφαντουργία και η χημική βιομηχανία είναι πολύ αναπτυγμένες. Από το λιμάνι εισάγονται λάδι, χάλυβας, μεταλλεύματα και βαμβάκι και εξάγονται νήματα, υφάσματα, χαρτί και κρασιά. Τελευταία το εμπόριο έχει πέσει πολύ.

Μαζί με τα περίχωρα της έχει σήμερα 3.400.000 κατ. Τον Ιούλιο του 1936 η Βαρκελώνη έγινε σπουδαίο κέντρο δημοκρατικής αντίστασης εναντίον του Φράνκο και μόλις του Ιανουάριο του 1939 ο Φράνκο κατόρθωσε να ελέγξει εκεί την κατάσταση.

Το 1992 έγιναν Ολυμπιακοί αγώνες στη Βαρκελώνη, όπου η Ελλάδα κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια με τη Βούλα Πατουλίδου στα 100 μέτρα με εμπόδια και με τον Πύρρο Δήμα στην Άρση Βαρών (κατηγορία 90 κιλών).

Ιστορία

Ιδρύθηκε από τους Φωκαείς, στην αρχαιότητα. Στα νεότερα χρόνια χτίστηκε από τον Αμίλκα Βάρκα, του οποίου και πήρε το όνομα. Κυριεύτηκε κατά καιρούς από τους Βησιγότθους και τους Γάλλους. Το Μάρτιο του 1938 βομβαρδίστηκε σφοδρά από την ιταλική αεροπορία, που υποστήριζε το Φράνκο. Στα νεότερα χρόνια έγινε σπουδαίο λιμάνι. Η παλιά πόλη συνδέεται με μια μοντέρνα τετράγωνη πόλη, αριστούργημα πολεοδομικό και με την πλατεία της Καταλανίας, που είναι το κέντρο της δραστηριότητας της Βαρκελώνης.

Στην πόλη υπάρχουν μεγάλα μουσεία και βιβλιοθήκες, καθώς και πολλά ιστορικά μνημεία. Τα πιο σπουδαία μνημεία της είναι ο καθεδρικός ναός της Αγίας Ευλαλίας, που άρχισε το 1298 και τελείωσε το 1895. η εκκλησία της Σάντα Μαρία ντελ Μαρ (14ου αι.), το μέγαρο των αντιπροσώπων (15ου αι.) και το θέατρο, από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Ευρώπης.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.