Βερολίνο

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Βερολίνο είναι πόλη και πρωτεύουσα της ενωμένης Γερμανίας μετά από 50 χρόνια που παρέμενε χωρισμένο σε Δυτικό και Ανατολικό, μετά την ανέγερση του τείχους του Αίσχους, από τους Ρώσους κατακτητές του. Ο πληθυσμός του είναι 3.390.000 κάτοικοι. Αναφέρεται σαν πόλη από το 1.230 μ.Χ., όταν εγκαταστάθηκε σ΄αυτό η οικογένεια των ευγενών Χοεντζόλλερν. Γύρω στον 18ο αιώνα έγινε μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και το 1871 πρωτεύουσα της Γερμανικής αυτοκρατορίας, ενώ η ανάπτυξή του οφειλόταν κυρίως στη βιομηχανική του δραστηριότητα.

Κατά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ήταν το κέντρο των τελικών συγκρούσεων των γερμανικών και των σοβιετικών στρατευμάτων. Στις 2 Μαΐου 1945, μετά από πολιορκία, ο σοβιετικός στρατός το κατέλαβε και η χιτλερική κυριαρχία κατέρρευσε. Η περιπέτεια αυτή στοίχισε στην πόλη πάρα πολλές μεγάλες καταστροφές και επακολούθησε ο χωρισμός του. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Σπρέε. Ήδη πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η παλιά πόλη είχε αρχίσει να εγκαταλείπεται. Τα παλαιά κτίρια μετατράπηκαν σε μουσεία και στο κέντρο της πόλης υπήρχαν μόνο γραφεία, καταστήματα και το πανεπιστήμιο, ενώ έξω από το κέντρο υπήρχε μία ζώνη βιομηχανική (εργοστάσια) και μία ζώνη σύγχρονων αστικών συνοικιών.

Μετά τις καταστροφές του πολέμου, ανοικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια. Ήταν μεγάλο εμπορικό και τραπεζιτικό κέντρο και υπήρχαν εκεί όλα σχεδόν τα εργοστάσια ηλεκτρικών ειδών της Γερμανίας. Είχε επίσης βιομηχανίες έτοιμων ενδυμάτων, μηχανικών κατασκευών, τυπογραφεία και ελαφριά χημική βιομηχανία. Θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και όλης της Ευρώπης.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.