Βιολογία

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Βιολογία

Η βιολογία, [Biology], είναι η επιστήμη που ασχολείται με τα φαινόμενα της ζωής και με τους νόμους που τα διέπουν. Σήμερα η έρευνα της βιολογίας εκτείνεται στους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά και στους οργανισμούς που έζησαν σε παλαιότερες εποχές και που μας είναι γνωστοί μόνο από τα απολιθώματα τους. Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα από το Γάλλο Λαμάρκ. Αν και ο όρος είναι σχετικά νέος, η επιστήμη είναι πολύ αρχαία. Γενικά η βιολογία χωρίζεται στην αρχαία και στη σύγχρονη.

Η βιολογία κατά την αρχαιότητα αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. Ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Γαληνός ασχολήθηκαν με αυτή και έγραψαν συγγράμματα. Η κατάρρευση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού σταμάτησε την επιστημονική έρευνα. Μετά η εποχή του μεσαίωνα ήταν επίσης στείρα από βιολογικής απόψεως. Κατά τον 18ο αιώνα, η βιολογία άρχισε να αφυπνίζεται. Η έρευνα ασχολείται με τη μορφολογία, την κυτταρολογία, τη φυσιολογία, τη γενετική και την εξέλιξη.

Διαίρεση της βιολογίας

Σήμερα οι βιολογικές επιστήμες μελετούν τους ζωντανούς οργανισμούς που περιλαμβάνουν 350.000 περίπου φυτικά είδη και περισσότερο από ένα εκατομμύριο ζωικά είδη. Η βοτανική και η ζωολογία είναι δύο κύριοι κλάδοι που διαιρούνται και αυτοί σε μικρότερους κλάδους: μορφολογία, ιστολογία, εμβρυολογία, φυσιολογία, ενδοκρινολογία, παθολογία, οικολογία, ηθολογία, παλαιοντολογία, συστηματική, ζωοτεχνία και γεωπονική.

Η γενική βιολογία μελετάει μόνο τα θεμελιώδη προβλήματα της ζωής: το σχηματισμό του ζωντανού οργανισμού, την εξέλιξη των ειδών, την γένεση της ζωής και ειδικότερα τα προβλήματα της αναπαραγωγής και της αύξησης των οργανισμών. Περιλαμβάνει αρχικά την κυτταρική βιολογία. Αυτή μελετάει το κύτταρο, τους γενικούς χαρακτήρες του, το πρωτόπλασμα την αναπνοή του κύτταρου, το μεταβολισμό, τις κινήσεις και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Ο ζωντανός οργανισμός συνήθως σχηματίζεται από ένα ωό. Ποια είναι η προέλευση και η κατασκευή του ωού αυτού; Πώς αναπτύσσεται; Για να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά οι βιολόγοι ερεύνησαν και βρήκαν ότι η αναπαραγωγή έχει δύο κύριους τύπους:

  • την αμφιγονία π.χ. ωογένεση, σπερματογένεση.
  • την μονογονία (καταβολάδες, μοσχεύματα, εκβλάστηση, σποριογονία κλπ.).

Εξέλιξη

Ένα τεράστιο κεφάλαιο της Βιολογίας είναι και η Εξέλιξη των ειδών. Το κεφάλαιο αυτό μελετάει τους κανόνες και τους παράγοντες της εξέλιξης, τις διάφορες ερμηνευτικές θεωρίες γι' αυτή, όπως π.χ. λαμαρκισμός, Δαρβινισμός και τις κριτικές των θεωριών. Τέλος η καταγωγή της ζωής είναι ένα σπουδαίο πρόβλημα που πολλοί βιολόγοι προσπάθησαν να λύσουν. Το πρόβλημα αυτό όμως, μένει άλυτο ακόμη και σήμερα παρά την έκταση των γνώσεων μας και έχει μετατεθεί στο πεδίο της φιλοσοφίας,


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.