Βιομηχανία

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Βιομηχανία

Βιομηχανία σημαίνει να κατασκευαστούν υλικά αγαθά σε εργοστάσια και με μηχανές, από διάφορες πρώτες ύλες της φύσης (ξύλα, μέταλλα, κάρβουνα, βαμβάκι, σιτάρι κ.α.) που είναι απαραίτητα στον άνθρωπο. Η βιομηχανία άρχισε από τότε που ο παραγωγός χωρίστηκε από το είδος που παράγει, δηλαδή από τότε που τα μέσα παραγωγής ανήκουν σε έναν επιχειρηματία που πληρώνει εργάτες, για να εξυπηρετούν την επιχείρησή του.

Όταν ο άνθρωπος βρισκόταν σε πρωτόγονη κατάσταση, δεν επεξεργαζόταν καθόλου τις πρώτες ύλες που έπαιρνε από τη φύση, γιατί δεν το έκρινε αναγκαίο, αλλά δεν είχε και τα μέσα παραγωγής ανήκουν σ' έναν επιχειρηματία που πληρώνει εργάτες, για να εξυπηρετούν την επιχείρησή του.

Όταν ο άνθρωπος βρισκόταν σε πρωτόγονη κατάσταση, δεν επεξεργαζόταν καθόλου τις πρώτες ύλες που έπαιρνε από τη φύση, γιατί δεν το έκρινε αναγκαίο, αλλά δεν είχε και τα μέσα. Έτρωγε φρούτα, χόρτα, κρέας ωμό, φορούσε τις προβιές ζώων που σκότωνε στο κυνήγι κλπ. Πέρασε αρκετός καιρός για να οργανωθεί κοινωνικά και ν' αρχίσει να κατεργάζεται τ' απαραίτητα για τη ζωή του υλικά. Μα και τότε η κατεργασία γινόταν μονάχα με το χέρι.(Αυτό το λέμε οικοτεχνία ή χειροτεχνία). Έκανε αγγεία και με το νήμα ύφαινε τα ρούχα του στον αργαλειό. Η παραγωγή του όμως ήταν λιγοστή και στοίχιζε πολύ. Κατόπιν κατασκευάστηκαν εργαλεία, έγιναν μικρές εγκαταστάσεις και καθιερώθηκε η ομαδική παραγωγή προϊόντων με την απασχόληση προσωπικού. Έτσι μπαίνομε στη βιοτεχνία.

Πολλαπλασιάστηκαν όμως οι καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων και συγχρόνως ήρθε και η εξέλιξη αυτών και έτσι οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στη σημερινή μορφή της βιομηχανίας, αφού πέρασαν, βέβαια, από μερικές ενδιάμεσες μορφές, πριν αποκτήσει την τωρινή πολυσύνθετη και συγχρονισμένη μορφή.

Μεγάλη εξέλιξη παρουσίασε η βιομηχανία από τον 19ο αιώνα, με την εφαρμογή του ατμού και της μηχανής. Είναι η περίοδος της βιομηχανικής επανάστασης που άλλαξε ολότελα τις ως τότε συνθήκες εργασίας. Η εργασία έγινε πια τεχνική. Ένα από τ' αποτελέσματα της τεχνικής αυτής προόδου ήταν και ο "καταμερισμός" της εργασίας, δηλαδή η ειδίκευση των εργατών σε ορισμένο είδος κατεργασίας του υλικού.

Με τον καταμερισμό μεγάλωσε η παραγωγικότητα του εργάτη και η γενική παραγωγή των εργοστασίων συστηματοποιήθηκε.

Τέλος στον 20ο αιώνα, με τη χρησιμοποίηση του ηλεκτρισμού, με τις νέες μεγάλες εφευρέσεις και με την ανάπτυξη του εμπορίου, η βιομηχανία απλώθηκε πάρα πολύ και δημιουργήθηκε σε διάφορες χώρες, που έχουν πολλά και μεγάλα εργοστάσια, η βιομηχανική πολιτική. Δηλαδή οι κυβερνήσεις στις χώρες αυτές φροντίζουν να ενισχύσουν τις βιομηχανίες και να εξασφαλίσουν την κατανάλωση των προϊόντων τους στις δικές τους αγορές και στις αγορές του εξωτερικού. Κι έτσι τονώνεται η εθνική οικονομία τους.

Η βιομηχανία διαιρείται σε βαριά και σε ελαφριά. Η πρώτη παράγει είδη παραγωγής, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μηχανές κλπ. Η δεύτερη παράγει τρόφιμα, χημικά προϊόντα, υφάσματα κλπ. Οι πιο αντιπροσωπευτικές βιομηχανίες στην εποχή μας είναι: Η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, οι μηχανολογικές, οι οικοδομικές, οι βιομηχανίες χημικών προϊόντων ειδών διατροφής, οι κλωστοϋφαντουργικές, κατεργασίας δερμάτων, καουτσούκ, οι βιομηχανίες οικιακών συσκευών, φαρμάκων, οινοπνευμάτων, καπνού, ξύλου, χαρτιού, παραγωγής σιδήρου, χαλκού, αλουμινίου, οι εξορυκτικές και μεταλλευτικές βιομηχανίες.

Τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κράτη του κόσμου είναι σήμερα οι Ην. Πολιτείες, η Σοβιετική Ένωση, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Τσεχία και Σλοβακία, η Ελβετία, η Ολλανδία κ.ά. Ο τελευταίος παγκόσμιος πόλεμος κατέστρεψε πολλές βιομηχανίες. Μόνο οι βιομηχανίες των Ην. Πολιτειών έμειναν άθικτες.

Όσα κράτη έχουν σχετικά μεγάλο πληθυσμό και μικρή βιομηχανία θεωρούνται "υπανάπτυκτα", δηλαδή με καθυστερημένη οικονομική ανάπτυξη. Αυτά είναι τα περισσότερα και μέσα σ' αυτά βρίσκεται, επί του παρόντος, εν μέρει και η Ελλάδα. Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν δραματικά προβλήματα επιβίωσης του πληθυσμού τους. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται η Ινδία, γιατί η ευημερία ενός τόπου εξαρτάται από την προκοπή της βιομηχανίας του, από τις μεθόδους παραγωγής, από τα ικανοποιητικά ημερομίσθια και τους καλούς μισθούς των εργαζομένων.

Ο σπουδαιότερος παράγοντας για την καλή βιομηχανία σ' ένα μέρος είναι οι πρώτες ύλες, που πρέπει να παράγονται στον ίδιο τον τόπο. Άλλη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει κεφάλαιο, κατάλληλο επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό και υπαλληλικό προσωπικό. Αλλιώς η τιμή των βιομηχανικών προϊόντων θα είναι μεγάλη και η ποιότητά τους κατώτερη. Για να διατηρηθούν οι μέτριες τοπικές βιομηχανίες, πρέπει να φορολογούνται βαριά τα βιομηχανικά προϊόντα που εισάγονται από χώρες του εξωτερικού.

Χρειάστηκε πολλά χρόνια να περάσουν και πολλοί αγώνες των εργαζόμενων να γίνουν, για να αυξηθούν τα μεροκάματα και να βελτιωθούν οι όροι εργασίας των εργατών στα εργοστάσια. Στις μέρες μας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, πολιτισμός χωρίς βιομηχανία. Στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα το σημαντικότερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται στα εργοστάσια. Κι όσο μεγαλύτερη είναι η βιομηχανία, τόσο και ικανοποιητικότερο είναι το μέσο εισόδημα των κατοίκων. Η βιομηχανία στην Ελλάδα.

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως το 1884 στον τόπο μας δεν υπήρχε βιομηχανία. Από το 1884 οι κυβερνήσεις άρχισαν να παίρνουν προστατευτικά μέτρα για τα ντόπια βιομηχανικά προϊόντα.

Η αύξηση του πληθυσμού και η προσάρτηση από νέα εδάφη ευνόησε την εξέλιξη της βιομηχανίας μας. Από το 1910 ως το 1914 κι έπειτα ήταν η εποχή της άνθησης της βιομηχανίας. Ουσιαστικά η εκβιομηχάνιση της Ελλάδας αρχίζει μετά το τέλος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Κατά την τελευταία δεκαετία, πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η ελληνική βιομηχανία σημείωσε πρόοδο, γιατί επιβλήθηκαν απαγορευτικοί δεσμοί στα βιομηχανικά προϊόντα που έρχονταν απ' έξω.

Κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής η βιομηχανία μας έπαθε μεγάλες ζημιές, σχεδόν νεκρώθηκε. Το ξαναζωντάνεμά της άρχισε το 1945 κι άρχισε σιγά - σιγά να βελτιώνεται. Τώρα λειτουργούν στην Ελλάδα χιλιάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι εργάτες που απασχολούνται σε αυτές ανέρχονται σε χιλιάδες. Φυσικά είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Το βιομηχανικό μας εισόδημα μόλις αντιπροσωπεύει το 23% του συνολικού εισοδήματος, ενώ στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες ξεπερνά το 50%.

Σπουδαιότερη για την Ελλάδα είναι η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας, που καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό ολόκληρης της βιομηχανικής μας παραγωγής. Έπειτα έρχονται η βιομηχανία καπνού, τροφίμων, οι ναυπηγικές, οι οικοδομικές βιομηχανίες, (τούβλα, τσιμέντα κλπ.), οι μεταλλουργικές, οι μηχανουργικές κ.ά. Ελληνικά βιομηχανικά κέντρα είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη η Πάτρα, η Καλαμάτα, ο Βόλος, η Καβάλα, η Βέροια, η Χαλκίδα, το Αίγιο κ.ά.

Στην Ελλάδα δε λείπει ούτε ο φυσικός πλούτος (νερό, λιγνίτης, μέταλλα (αλουμίνιο) κλπ.) ούτε η ικανότητα και η εργατικότητα. Μόνο όταν η Ελλάδα αποκτήσει βαριά και σύγχρονη βιομηχανία, θα παρουσιάσει άνοδο το βιοτικό επίπεδο του λαού. Όταν ιδρυθεί μεγάλη βιομηχανία, θα απασχοληθούν περισσότερα εργατικά χέρια και θα ανακουφιστούν οι λαϊκές μάζες. Θα προκύψουν πολλά οφέλη, όταν ιδρυθούν βιομηχανίες που θα βασίζονται στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του τόπου μας, γιατί τα πλούσια κοιτάσματά μας (σιδηρομεταλλεύματα, βωξίτης, μόλυβδος, λευκόλιθος, αντιμόνιο, μαγγάνιο, χρωμίτης, μαγνήσιο, νικέλιο κλπ.) θεωρούνται σημαντικά για μεταλλουργικές βιομηχανίες.

Για να επιτύχει όμως η εκβιομηχάνιση της Ελλάδας, χρειάζεται και η εκτέλεση έργων κοινωνικής πρόνοιας και δημόσιας υγείας που να συντελέσουν στη βελτίωση των βιοτικών όρων του λαού μας και στην αύξηση της παραγωγής. Η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (θερμοηλεκτρικά εργοστάσια Αλιβερίου, Πτολεμαΐδας και υδροηλεκτρικά Λούρου, Λάδωνα, Μέγδοβα) αποτελεί σήμερα ένα σημαντικότατο κλάδο βιομηχανίας στο τόπο μας. Έτσι, το φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, θα συντελέσει στο ν' αναπτυχθούν μεταλλουργικές βιομηχανίες, για την αξιοποίηση του πλουσιότατου υπεδάφους της χώρας μας, καθώς και μηχανολογικές, χημικές κ.ά., αλλά και θα καλυφτεί μεγάλο μέρος από τις ανάγκες της αγροτικής, συγκοινωνιακής και οικιακής οικονομίας.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.