Βόλος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ελλάδα
Πρωτεύουσες
των Νομών
Θράκη
Μακεδονία


Ήπειρος
Θεσσαλία
Στερεά Ελλάδα

Πελοπόννησος


Κρήτη
Νήσοι Αιγαίου

Νήσοι Ιονίου

Ο Βόλος είναι πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, της Θεσσαλίας. Ας σημειωθεί ότι η αρχαία Μαγνησία (δηλ. η περιοχή όπου κατοικούσαν οι αρχαίοι Μάγνητες ήταν η παραλιακή ζώνη στα Β.Α. του σημερινού νομού και ανήκει κυρίως στον νομό Λάρισας).

Ο Βόλος είναι εμπορική και βιομηχανική πόλη και έχει 116.439 κατοίκους (απογραφή 2001, Δήμοι Βόλου, νέας Ιωνίας και Ιωλκού). Μαζί με την πόλη της Λάρισας θα αποτελέσουν την έδρα διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

Είναι χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου στην άκρη μιας μικρής πεδιάδας ανάμεσα στο Πήλιο και τη θάλασσα.

Ο Βόλος, παρά την μεγάλη ιστορία της περιοχής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νέα πόλη. Μέχρι την ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρχε μόνο το Κάστρο του πάνω σ' ένα μικρό λόφο. Εκεί ακριβώς λέγεται ότι ήταν χτισμένη η Ιωλκός, η πατρίδα του Ιάσονα που με το πέρασμα του χρόνου έγινε Γιωλκός, Γώλος και τελικά Βιώλος ή Βόλος. Οι ανασκαφές, που έγιναν τελευταία εκεί, έφεραν σε φως τα ερείπια των ανακτόρων της αρχαίας Ιωλκού.

Σήμερα ο Βόλος είναι μια μεγάλη θεσσαλική πόλη. Έχει πολλή καλή ρυμοτομία και ασφαλέστατο φυσικό λιμάνι που έγινε ακόμα πιο καλό με τα λιμενικά έργα που έγιναν. Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη η ωραία παραλία του με τα καλλιμάρμαρα κτίρια που χρησιμεύουν σαν καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κλπ.

Πολλά από τα κτίρια της πόλης καταστράφηκαν με τους σεισμούς που έγιναν τον Απρίλη του 1954 και 1955 και το Μάρτη του 1957. Μερικά επισκευάστηκαν και άλλα ξαναχτίστηκαν από την αρχή.

Στο εσωτερικό η πόλη έχει επίσης ωραία κτίρια και πολλούς ανθρώπους. Την ομορφιά της συμπληρώνουν τα εξοχικά κέντρα των δύο πλαζ, του Αναύρου και των Αλυκών κι ο λόφος των Πευκακίων.

Απέναντι από την κεντρική παραλία προς Ν. υπάρχει ένας μικρός λόφος που λέγεται Πευκάκια. Λέγεται ότι εδώ ήταν η αρχαία πόλη Παγασές, απ' όπου πήρε τ' όνομά του ο Παγασητικός κόλπος. Λίγο πιο πέρα στο δρόμο προς τον Αλμυρό βρίσκονται άλλα ερείπια της αρχαίας πόλης Δημητριάδας. Στο μουσείο του Βόλου υπάρχουν πολλά αγάλματα και επιτύμβιες πλάκες που βρέθηκαν στις Παγασές, στην Δημητριάδα και την Ιωλκό.

Τα σημαντικότεροι όμως αρχαιολογικοί χώροι της πόλης είναι οι νεολιθικοί οικισμοί του Σέσκλου και του Διμινίου που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το πολεοδομικό συγκρότημα. Αποτελούν μοναδικά δείγματα νεολιθικών οικισμών και έχουν κατοικηθεί από την 7η και 5η χιλιετία πΧ αντίστοιχα.

Στο δυτικό άκρο της πόλης βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη. Εκεί υπάρχουν εργοστάσια σιδηροβιομηχανίας, οι κυλινδρόμυλοι, εργοστάσια υφασμάτων, κλωστήρια, καπνοβιομηχανίες καθώς και άλλα μικρότερα εργοστάσια. Έξω από το Βόλο, στο δρόμο προς την Αγριά, είναι το μεγάλο στη Ευρώπη εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου "Τσιμέντα ΑΓΕΤ Ηρακλής".

Από το λιμάνι του Βόλου περνούν πολλά από τα προϊόντα που εισάγονται και εξάγονται από τη Θεσσαλία. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Βόλος συνδέεται με θαλάσσια γραμμή με τη Συρία, πράγμα που έχει τονώσει πολύ την εμπορική κίνηση του λιμανιού.

Ο Βόλος αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φιλοξενεί σχολές όπως η Πολυτεχνική η Γεωπονική, η σχολή επιστημών του ανθρώπου κλπ.

Η ύπαρξη του Πηλίου στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πόλη, σε συνδυασμό με τον Παγασητικό κόλπο και τις παραλίες του έχει οδηγήσει σε σημαντική τουριστική ανάπτυξη η οποία αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα με την προοπτική της διοργάνωσης των Μεσογειακών αγώνων.

Το Πήλιο αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα για το χιόνι, σκι, χιονοδρομίες κλπ., ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ένα καταπράσινο και με κρυστάλλινα νερά θέρετρο. Ο Βόλος είναι δήμος και έδρα του νομάρχη Μαγνησίας.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.