Δελφίνι

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των Δελφινιδών, που περιλαμβάνει δύο υποοικογένειες,

  • τα δελφινόπτερα και
  • τα κυρίως δελφίνια.

Πίνακας περιεχομένων

Χαρακτηριστικά

Μερικά είδη των δελφινόπτερων μπορούν να φτάσουν και τα 10 μέτρα, ενώ τα κανονικά δελφίνια φτάνουν μέχρι τρία περίπου μέτρα. Ακόμη τα δελφινόπτερα δεν έχουν στη ράχη πτερύγιο και ο αριθμός των δοντιών τους φτάνει τα 40. Τα κυρίως δελφίνια έχουν μέχρι 70 δόντια, ενώ στη ράχη έχουν καλά αναπτυγμένο το ραχιαίο πτερύγιο. Συνολικά υπάρχουν 18 είδη δελφινιών που μερικά απ' αυτά ζουν και στη Μεσόγειο.

Το δελφίνι με το λατινικό όνομα Tursiops Truncatus ζει σε όλες σχεδόν τις θάλασσες, εκτός από τις πολικές. Το μάκρος του είναι από 2,5 - 3,9 μέτρα. Τρέφεται με ψάρια του βυθού, ζει σε βαθιά νερά και κινείται μόνο τη νύχτα.

Το δελφίνι delphinus delphis είναι από τα πιο χαρακτηριστικά είδη των δελφινιών που ζουν στη Μεσόγειο. Το μήκος του φτάνει τα 2,5 μέτρα, στη ράχη έχει χρώμα μαύρο, ενώ στην κοιλιά άσπρο. Αποτελεί αντικείμενο κυνηγιού για το λίπος, το δέρμα και το κρέας του. Αν ο ρυθμός κυνηγιού συνεχιστεί με την ίδια ένταση, σε λίγα χρόνια θα έχει εξαφανιστεί τουλάχιστον από τη Μεσόγειο.

Ο δελφινόπτερος ο λευκός είναι χαρακτηριστικό είδος που ζει στις βόρειες θάλασσες. Το χρώμα των ενήλικων είναι άσπρο, ενώ των μικρών μαύρο. Αποτελεί αντικείμενο κυνηγιού σε όλο τον κόσμο.

Για τα δελφίνια υπάρχουν πολλές υποθέσεις και ιστορίες. Είναι ακόμη γνωστά και από τους μύθους του Αισώπου. Το πρόβλημα που έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια είναι κατά πόσο έχει αναπτυγμένο το λογικό. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και τις υποθέσεις πολλών επιστημόνων είναι το δεύτερο μετά τον άνθρωπο ζώο πάνω στη γη σε λογική.

Και πιο συγκεκριμένα: αν η λογική και η νοημοσύνη του ανθρώπου βαθμολογηθεί με 100 μονάδες, τότε το δελφίνι παίρνει γύρω στις 15, όταν το αμέσως επόμενο, που θεωρείται από πολλούς το άλογο, παίρνει μόνο 8.

Σήμερα γίνονται πολλά πειράματα σε πολλές χώρες για να εξακριβωθεί κατά πόσο η υπόθεση αυτή είναι σωστή ή όχι. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υπόθεση αυτή δε στερείται αλήθειας. Δεν είναι απλώς υπόθεση ότι μερικά κράτη έχουν εκπαιδεύσει δελφίνια, που τα χρησιμοποιούν για τον εντοπισμό υποβρύχιων κλπ. Για το λόγο αυτό, παρόλο ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της συνεννόησης με τα δελφίνια, δεν ανακοινώνονται παρά ελάχιστα, γιατί οι έρευνες αυτές έχουν χαρακτηριστεί σαν στρατιωτικές και επομένως απόρρητες.

Το σώμα του

Έχει σχήμα ψαριού και φτάνει τα 2 - 3 μ. Ζυγίζει περίπου 200 κιλά. Σκεπάζεται από σκληρό λαμπερό δέρμα, σταχτοπράσινο στη ράχη και ανοιχτό ασημί στην κοιλιά. Το κεφάλι του, που είναι μάλλον μικρό, ενώνεται με το υπόλοιπο σώμα χωρίς λαιμό και καταλήγει σε μυτερό ρύγχος, που μοιάζει με το ράμφος πουλιού. Το στόμα του είναι πολύ μεγάλο και οπλισμένο με 150 - 200 δόντια μήκους ενός εκατοστού το καθένα. Ανάμεσα στα μικρά μάτια του έχει δύο οπές, τους φυσητήρες, ρουθούνια, που του χρησιμεύουν στην αναπνοή. Αναπνέει με πνεύμονες και όχι με βράγχια όπως τα ψάρια. Γι` αυτό βγάζει το κεφάλι του κάθε 2 - 3 λεπτά πάνω από την επιφάνεια του νερού και αναπνέει τον ατμοσφαιρικό αέρα. Έχει δύο πτερύγια στα πλάγια σε σχήμα δρεπανιού, ένα στη ράχη και ένα στην ουρά. Τόσο τα πτερύγια αυτά όσο επίσης και το παχύ στρώμα λίπους που έχει κάτω από το δέρμα του και που το κάνει ελαφρότερο, καθιστούν το δελφίνι επιδέξιο και πολύ γρήγορο στο κολύμπι. Μπορεί να τρέξει 50 χλμ. την ώρα. Γι` αυτό το ονομάζουν "άλογο της θάλασσας".

Τροφή & Πολλαπλασιασμός

Τρώει ψάρια, κεφαλόποδα και διάφορες τροφές που πέφτουν από τα πλοία που ταξιδεύουν. Γεννά ένα νεογνό μήκους 50 εκ., που το φροντίζει με πολλή στοργή. Παρόλο που μοιάζει με ψάρι και ζει στη θάλασσα είναι θηλαστικό και ζωοτόκο. Ζει 80 - 100 χρόνια.

Χρησιμότητα

Τα δελφίνια που είναι ζώα κοινωνικά και πολύ έξυπνα, αλιεύονται με μεγάλα δίχτυα ή με ειδικό εκτινασσόμενο ακόντιο, τη δελφινιέρα, για το κρέας και το λίπος τους, που χρησιμεύει στη σαπωνοποιία και τη βυρσοδεψία. Λόγω της εξυπνάδας τους χρησιμοποιούνται στα τσίρκο και σε παιδικούς κήπους για να εκτελούν διάφορα γυμνάσματα.

Είδη

Το δελφίνι (δελφίν ο γνήσιος ή κοινός) που περιγράψαμε ανήκει στην οικογένεια των δελφινιδών και στην τάξη των κητιδών. Σ` αυτήν υπάγονται επίσης: ο "δελφίν ο ροδόκοιλος", ο "λαγυνόρυγχος" και η "τυρσίωψ η καταλίνα". Γενικά όλα τα είδη είναι ακίνδυνα, χαριτωμένα και πολύ αγαπητά στους ανθρώπους, οι οποίοι στόλισαν πολλά έργα τέχνης με τις εικόνες των δελφινιών και σε πολλά οικιακά σκεύη έδωσαν το σχήμα τους.

LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.