Ελλάδα /Εκλογές 1993

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

ΕΚΛΟΓΕΣ '93 ΑΠΟ ΤΟ Α ΩΣ ΤΟ Ω

Ως την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 1993, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έδειχναν ότι θα εξαντλούσαν την τετραετία. Όμως, οι εκλογές δεν έμελλε να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 1994, όπως θα έπρεπε κανονικά, αλλά στις 10 Οκτωβρίου 1993. "Θέλω να συζητήσουμε το θέμα των εκλογών... Υπάρχει μια τροπή προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών και αποφάσισα να προχωρήσω...". Τα λόγια του πρωθυπουργού προς τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν και τη σκέψη του να τους ανακοινώσει την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή πρόωρες εκλογές, την πρόλαβε το αιφνίδιο τηλεφώνημα του Προέδρου της Βουλής Αθανάσιου Τσαλδάρη: "Κύριε πρόεδρε, ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Συμπιλίδης κατέθεσε δήλωση ανεξαρτητοποιήσεώς του από την Ν.Δ...".

Η προσπάθεια του πρώην υπουργού Εξωτερικών (1990-1992) της Ν.Δ. και, μετά την αποσκίρτησή του, ιδρυτή της "Πολιτικής Άνοιξης" Αντώνη Σαμαρά να ρίξει την κυβέρνηση, είχε επιτύχει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι εκλογές ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτες και η σύσκεψη διαλύθηκε με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί αμέσως υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο μιλά για "Ηροστράτειο έργο και ρόλο Σαμαρά" και παίρνει την τυπική έγκριση του σώματος για την προσφυγή στις κάλπες.

Ο Γιώργος Συμπιλίδης, λοιπόν, έριξε την κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του Στ. Στεφανόπουλου και οι παραιτήσεις των Νικόλαου Κλείτου και Βασίλη Μαντζώρη, αλλά η κυβέρνηση διατηρούσε την πεποίθηση πως θα διατηρούσε την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της μιας έδρας και ότι ο περισσότερο "ύποπτος" Άκης Γεροντόπουλος δεν θα τολμούσε... Ποιος είναι, όμως, ο Γιώργος Συμπιλίδης; Από τις πιο αθόρυβες παρουσίες στη Βουλή και το κόμμα του, ο Μακεδόνας γιατρός ανήκει στη χορεία των "μοιραίων αγνώστων", ανθρώπων που μένουν στο παρασκήνιο της δημοσιότητας και της ιστορίας ως τη στιγμή που, με κάποια καίρια παρέμβασή τους την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό χρόνο εκτρέπουν τον ιστορικό ρου και γίνονται τα πρόσωπα της ημέρας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας εκλογές λόγω κρισίμων εθνικών θεμάτων. Μετά τη συνάντηση Καραμανλή - Μητσοτάκη, η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Η Ν.Δ. ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία αξιοποιώντας την ευκαιρία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή ΈκθεσηΘεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου. Στις 14 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν καθήκοντα ως υπηρεσιακοί υπουργοί οι Γ. Πλαγιαννάκος, επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (Δικαιοσύνης), Δ. Μανίκας, στρατηγός ε.α. (Δημόσιας Τάξης), Ι. Γεωργάκης, ακαδημαϊκός (Εσωτερικών) και Γ. Κοντογιώργης, πανεπιστημιακός (υφυπουργείο Τύπου). Πολιτικό θέμα όμως δημιουργεί η άρνηση του συνταγματολόγου και ακαδημαϊκού Αριστόβουλου Μάνεση να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, για το οποίο είχε αρχικά προταθεί, επικαλούμενος "λόγους αρχής".

Ο λόγος, ήταν η παραμονή του κομματικού Αγγ. Μπρατάκου στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών. Αλλά μεγάλη αίσθηση προκαλεί και η δημοσιοποίηση, στις 16 Σεπτεμβρίου, μιας εμπιστευτικής έκθεσης της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα προς την Ουάσιγκτον, στην οποία εκτιμάται ότι ο νικητής των εκλογών θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ας δούμε όμως τα βασικά σημεία του προεκλογικού προγράμματος των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων σε αυτές τις εκλογές.

Η Ν.Δ. προβάλλει κατά σειρά:

 • Τα μεγάλα έργα, ιδιαίτερα στην Αττική
 • Τις αυξημένες δαπάνες για την Παιδεία
 • Την ειρηνοποιό βαλκανική της πολιτική και την "εθνικά συμφέρουσα λύση" που προωθεί όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων
 • Την ισχυροποίηση της εθνικής άμυνας και
 • Την οικονομική ανάκαμψη που επέτυχε, η οποία διακόμηκε "εξαιτίας της πρωτόγνωρης πολιτικοοικονομικής συνωμοσίας που έφερε πρόωρες εκλογές". Τονίζει, ακόμη, ότι η πολιτική της ξανάφερε την Ελλάδα στο δρόμο της Ευρώπης, της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας και προβάλλει μεταξύ άλλων την αδυναμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου να κυβερνήσει "για λόγους υγείας".

Οι βασικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ, τώρα, είναι:

 • Να σταματήσει το "κατρακύλισμα" της οικονομίας δίχως να διευρύνει την κοινωνική ανισότητα, με την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων τάξεων
 • Να χτυπήσει την ανεργία
 • Να επανασυστήσει το κράτος πρόνοιας και το Ε.Σ.Υ. (Εθνικό Σύστημα Υγείας)
 • Να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, που θεωρεί "ξεπούλημα του εθνικού πλούτου"
 • Να μην γίνει δεκτή οποιαδήποτε ονομασία των Σκοπίων που να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Επίσης, υπόσχεται "να αποκαλύψει όλα τα κυβερνητικά σκάνδαλα", να δώσει ξανά την "ελπίδα" στην κοινωνία και πιστεύει ότι θα επιτύχει κοινωνική συναίνεση για τις επιλογές του.

Η Πολιτική Άνοιξη μιλά για "υπέρβαση" και θέτει θέμα νέου ήθους εξουσίας και πολιτικής. Για την οικονομία προτείνει συνδυασμό ανάπτυξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χωρίς αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Πιστεύει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τονίζει ιδιαίτερα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που "δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι Μακεδονία". Η διαφωνία του με τον Μητσοτάκη στο "Σκοπιανό" ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της ΠΟΛ. Α., εγκατέλειψε τη Ν.Δ.

Ο Συνασπισμός της Μαρίας Δαμανάκη μιλά για ισχυροποίηση του ρόλου του Κοινοβουλίου, καθιέρωση της απλής αναλογικής, αναθεώρηση του Συντάγματος και διακομματική εξωτερική πολιτική, κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των Σκοπίων. Δίνει έμφαση στην κοινωνική πολιτική και την οικολογία, θέλει κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη ανάπτυξη, ζητά τη ριζική αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ και την κατάργηση του ΝΑΤΟ.

Το Κ.Κ.Ε. θέλει επίσης αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, την ΕΟΚ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, συνταγματική αναθεώρηση και κοινοβουλευτική ενίσχυση του πολιτικού συστήματος, απλή αναλογική.Θέλει εθνικό σχεδιασμό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντιτίθεται στην "αναρχία της ελεύθερης αγοράς" και μιλά για εκδημοκρατισμό και ανάπτυξη του δημοσίου τομέα. Προτείνει τη ριζική αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και επιμένει ότι το πρόβλημα με τα Σκόπια δεν είναι πρόβλημα ονόματος, αλλά "καλής γειτονίας".

Χαρακτηριστικό, πάντως, της προεκλογικής εκστρατείας είναι όχι ο τονισμός των θέσεων και των απόψεων κάθε κόμματος, αλλά η προσπάθειά τους να πειστεί ο κόσμος ότι τα άλλα είναι χειρότερα από τα ίδια. Η προπαγάνδα τους, ιδιαίτερα των δύο μεγάλων μονομάχων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είναι κατ' εξοχήν αρνητικής φύσεως.

Τα μεγάλα θέματα αντιπαράθεσης στις εκλογές του 1993 είναι η οικονομική πολιτική (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία, εισόδημα), η κοινωνική πολιτική (μισθοί, αγοραστική δύναμη, υγεία, παιδεία), τα θεωρούμενα ως σκάνδαλα της κυβέρνησης της Ν.Δ. (πώληση ΑΓΕΤ, ΟΤΕ, υποκλοπές κλπ.) και το θέμα της πολιτικής έναντι των Σκοπίων.

Ωστόσο, για πρώτη ίσως φορά μετά τη μεταπολίτευση η συνθηματολογία και η σκανδαλολογία έχουν αντικαταστήσει σε τέτοιο βαθμό τις θέσεις ουσίας. Ο δημόσιος διάλογος, αυτός αφέθηκε στα κατώτερα στελέχη μετά την άρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου να δεχτεί την πρόκληση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Καινοτομία αποτέλεσε για την τηλεοπτική αντιπαράθεση η διεξαγωγή συνεντεύξεων με πολιτικούς με το σύστημα "debate".

Πολιτικοί όλων των μεγάλων παρατάξεων "ανακρίθηκαν" κατ' αντιπαράθεση και χωρίς δικαίωμα ανταπάντησης από δημοσιογράφους ιδιωτικών καναλιών, παρουσία κοινού και με χρονομέτρηση. Ενδεικτικά του κλίματος που επικράτησε είναι τα κεντρικά συνθήματα των πέντε μεγαλυτέρων κομμάτων:

 • Ν.Δ.: Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω / Μπροστά με Ν.Δ..
 • ΠΑΣΟΚ: Ν.Δ. Επιτέλους τέλος.
 • ΠΟΛ.ΑN.: Υπέρβαση τώρα.
 • ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Αψηφίστε τους.
 • Κ.Κ.Ε.: Η αριστερή απάντηση.

Τον κυριότερο όμως ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος που κινήθηκε η πολιτική αντιπαράθεση έπαιξαν οι διαφημιστές των αντιπάλων. Για το κυβερνών κόμμα διαφημιστικά χρέη ανέλαβε ομάδα Αμερικανών συμβούλων, προερχομένων από πέντε διαφορετικές εταιρίες, η ίδια που είχε καλύψει την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η διαφημιστική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ σχεδιάστηκε από την ίδια εταιρία που την είχε αναλάβει και στις εκλογές του 1990, τη MASS. Η ΠΟΛΑ επέλεξε την εταιρία "Κόμβος" και ο Συνασπισμός συμβουλεύτηκε το δημιουργικό της "Diabοlο" (γι'αυτό πήγε κατά διαβόλου και δεν έπιασε το 3% !!). Το Κ.Κ.Ε., πιστό στις αρχές του, δεν προσέλαβε διαφημιστές. Αρκέστηκε στα μαθήματα "image making" που είχε πάρει η Αλέκα Παπαρήγα όταν εκλέχθηκε γ.γ. του κόμματος το 1991.

Πάντως, το φαινόμενο των ογκωδών προεκλογικών συγκεντρώσεων, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, δεν γνώρισε ύφεση. Η αρχή έγινε με την πρώτη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στις 18 Σεπτεμβρίου στηΘεσσαλονίκη. Στις 22 Σεπτεμβρίου, νέα "πρόβλεψη" από τις ΗΠΑ ταράζει τα προεκλογικά νερά.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ομογενείς στις Η.Π.Α., ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Κλέιμοντ Πελ θα πει ότι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το ΠΑΣΟΚ θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου. Η Ν.Δ. και η ΠΟΛ. Α. θα ξαναμιλήσουν για "εξωτερική επέμβαση" στα εκλογικά πράγματα της χώρας, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν σχολιάζει. Όσο για τις δημοσκοπήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες έφερναν μπροστά το ΠΑΣΟΚ με έως και +10%, το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. απαντά ότι δεν δίνει βάση, "αφού και στις προηγούμενες εκλογές είχαν πέσει έξω".

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στο Ηράκλειο και αρχίζει να ανταλλάσσει κατηγορίες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, που την ίδια μέρα μιλάει στην Πάτρα. Αποδοκιμασίες και επεισόδια όμως θα συνοδεύουν την επαρχιακή εξόρμηση του Αντώνη Σαμαρά σε Ήπειρο και Δυτική Στερεά εκ μέρους φανατικών νεοδημοκρατών οπαδών, επεισόδια που θα κορυφωθούν στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μεσολόγγι, όπου ο αρχηγός της ΠΟΛ. Α. θα τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι από βίδα έξω από το ξενοδοχείο του. Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό για υποκινητή των επεισοδίων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά σε πρώτη φάση ότι πρόκειται για αυθόρμητες και μεμονωμένες αντιδράσεις και μετά τα επεισόδια του Μεσολογγίου καλεί τους οπαδούς της Ν.Δ. να περιφρουρούν τις συγκεντρώσεις της ΠΟΛ. Α. και να προσέχουν τη συμπεριφορά τους για το φόβο "προβοκάτσιας". Οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων καταδικάζουν τα επεισόδια και μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά μέμφονται τη Ν.Δ. για "το πολιτικό ήθος που επιδεικνύει". Οι αντισυγκεντρώσεις των οπαδών της Ν.Δ. δε σταματούν, αλλά οι τόνοι στο εξής είναι πεσμένοι.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, πάλι, έχουμε μια βαρυσήμαντη δήλωση Μητσοτάκη: "Θα κινήσω αμέσως τις διεργασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στη Ν.Δ. σε περίπτωση που δεν κερδίσω τις εκλογές", είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως αν δεν κερδίσει την πλειοψηφία το κόμμα του, αυτό θα σημαίνει ότι σίγουρα χρειάζεται ανανέωση.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Παπανδρέου απευθύνει πρόσκληση σε Συνασπισμό και Κ.Κ.Ε. για μετεκλογική συνεργασία ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, εφόσον το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση, και δηλώνει έτοιμος να ξεχάσει τα γεγονότα του 1989 (συγκυβέρνηση Ν.Δ. - Αριστεράς). Αρνητική όμως η απάντηση και από τα δυο κόμματα.

Άλλο σημαντικό γεγονός της ημέρας, η δέσμευση που ανέλαβαν τα πέντε μεγάλα κόμματα να καταργήσουν μετεκλογικά τόσο τον "αντιτρομοκρατικό" νόμο όσο και τον Μεταξικής προέλευσης νόμο περί Τύπου, των οποίων η δημοκρατικότητα επανειλημμένα είχε αποδειχθεί διαβλητή.

Η δέσμευση λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε απογευματινή εφημερίδα της Αθήνας δια των εκπροσώπων τους κ. Λαμπρία (Ν.Δ.), Μαγκάκη (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντόπουλου (Συνασπισμού), Λαγουβάρδου (Κ.Κ.Ε.) και Λεντάκη (ΠΟΛ. Α.).

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 1993: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Αλέκα Παπαρήγα κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι πριμοδοτεί τις συγκεντρώσεις της ΠΟΛ. Α., η γ.γ. του Κ.Κ.Ε. μάλιστα μιλά ειδικότερα για τη συγκέντρωση του Βόλου της προηγούμενης. Το ΠΑΣΟΚ το αρνείται.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 1993: Ο Αντώνης Σαμαράς αντιδρά στις κατηγορίες και χαρακτηρίζει την Αλέκα Παπαρήγα "δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη". Δηλώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., ούτε καν για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 1995. Την ίδια μέρα, η Ν.Δ. αντεπιτίθεται στις αρνητικές για την παράταξη δημοσκοπήσεις και φέρνει στη δημοσιότητα, δια του γενικού διευθυντή της Κώστα Πυλαρινού, δική της, η οποία της δίνει τουλάχιστον 165 έδρες. Το δείγμα, σύμφωνα με το κόμμα, πάρθηκε από 60.000 ψηφοφόρους. "Σφήνα" Μητσοτάκη στην έκκληση Παπανδρέου για συνεργασία Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ: "Μην τον πιστεύετε". Η τρίτη προεκλογική εβδομάδα και μαζί της ο Σεπτέμβριος θα κλείσουν δίχως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς να αποκαλύπτουν τα στοιχεία βάσει των οποίων ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για συνεργασία με "άνομα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα" και ο πρόεδρος της ΠΟΛ. Α. τον πρωθυπουργό για "προδότη της Μακεδονίας".

Αντεπίθεση του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση με την εμπλοκή των ονομάτων των επιχειρηματιών Κόκκαλη, Αλαφούζων και των Αρφάνη - Χιόνη στα "άνομα οικονομικά συμφέροντα" που ανέτρεψαν την κυβέρνηση.

Ακολουθούν καταγγελίες της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο οικονομικό του πρόγραμμα σχετικά με τη φορολογία των ρέπος και των ομολόγων του δημοσίου (δήλωση στις 27/9 του Παντελή Οικονόμου περί φορολογίας τους, ανατρέπεται από δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί του αντιθέτου). Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται ακόμη περισσότερο με καταγγελίες κατά του αντιστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ. και θεωρούμενου ως έμπιστου του πρωθυπουργού, Μιχάλη Νηστικάκη, για συμμετοχή σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Το βράδυ της 2ας Οκτωβρίου έχουμε επεισόδια με 6 τραυματίες στην Πάτρα και αψιμαχίες στην πρωτεύουσα ανάμεσα σε οπαδούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Επεισόδια με 18 τραυματίες θα ακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στηΘεσσαλονίκη την ίδια μέρα. Ξημερώματα της Κυριακής 3 Οκτωβρίου, ο Α. Σαμαράς μεταφέρεται εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, επειδή υπέφερε από ισχυρούς ιλίγγους.Θα βγει το βράδυ της ίδιας μέρας και θα αποδώσει την κατάστασή του στα γεγονότα του Μεσολογγίου και την ένταση που ακολούθησε, προσθέτοντας ότι οι γιατροί του είχαν συστήσει να αναβάλλει τη συγκέντρωση της προηγούμενης στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πράγμα που δεν έκανε.

Την Κυριακή έγιναν οι συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, του Κ.Κ.Ε. στηΘεσσαλονίκη και της Ν.Δ. στην Καλαμάτα, απ' όπου ο Κ. Μητσοτάκης ανταπαντά στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ περί του "αποκρυπτόμενου" λογαριασμού του Κοσκωτά, αναφέροντας εκτός κειμένου την απαλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου από το Ειδικό Δικαστήριο με ψήφους μόλις 7 έναντι 6 για το ίδιο σκάνδαλο το 1989 και προσθέτοντας ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί". Σε συνέντευξή του την ίδια μέρα δηλώνει ευεργέτης και όχι αρχαιοκάπηλος, θυμίζοντας τη δωρεά προς το δημόσιο μέρους της νόμιμης συλλογής του και αποποιείται κάθε σχέση με την υπόθεση Νηστικάκη.

Η Δευτέρα 4 Οκτωβρίου θα χαρακτηριστεί από την αποκάλυψη αποσπασμάτων εμπιστευτικού εγγράφου της πρεσβείας των Η.Π.Α., αποκάλυψη που κάνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου φέρεται να λέει στον Αμερικανό επιτετραμμένο Ουίλιαμς σε συνάντησή τους το Μάρτιο του 1992 ότι "... μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων, ακόμη κι αν δεν είναι θετική για την Ελλάδα, θα ήταν καλύτερη από το να αφεθούν τα πράγματα όπως είναι τώρα".

Ο Κ. Μητσοτάκης θα κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία και θα απορήσει συγχρόνως για τη δεύτερη διαρροή απόρρητης έκθεσης της πρεσβείας των Η.Π.Α. κατά την προεκλογική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει κι επιμένει πως πάγια θέση του είναι η μη αναγνώριση των Σκοπίων υπό το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του.

Το βράδυ της Δευτέρας θα μιλήσει στηΘεσσαλονίκη η πρόεδρος του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου: Η συγκέντρωση της ΠΟΛ. Α. στηΘεσσαλονίκη και η κεντρική του Κ.Κ.Ε. στο Πεδίο του Άρεως, απ' όπου η Αλέκα Παπαρήγα "εγκαινιάζει" την τελική προεκλογική "μάχη της Αθήνας". Βραδινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Σαμαρά.

Ο πρώτος καταγγέλλει από τηλεοπτική του συνέντευξη άλλη μια φορά συνεργασία της οικογένειας Αλαφούζου (ιδιοκτητών της "Καθημερινής" και του "SKY FM") με τον Σαμαρά για την ανατροπή της κυβέρνησης, "προκειμένου ο επιχειρηματίας να απαλλαγεί από τα αδικήματα στα οποία έχει εμπλακεί" (χρέη ενός δισ. δρχ. προς το δημόσιο κ.ά.).

Ο δεύτερος απαντά με τη δημοσιοποίηση τριών από τις επιστολές του προς τον πρωθυπουργό, όπου διαφαίνεται η διαφωνία τους στο "Σκοπιανό" και απειλεί με νέες αποκαλύψεις της αλληλογραφίας του, ως τότε υπουργού Εξωτερικών, κατά το Μάρτιο του '92.

Στις επιστολές αυτές ο πρωθυπουργός φαίνεται να συμφωνεί με την ονομασία "Μακεδονία των Σκοπίων". Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Παπακωνσταντίνου θα χαρακτηρίσει την επόμενη, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, "βαρύ εθνικό ατόπημα" την ενέργεια Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για "εσκεμμένη επιστολογραφία Σαμαρά" και θα παραδώσει την επομένη όλη τη σχετική αλληλογραφία στους πολιτικούς αρχηγούς, λέγοντας ότι "πάντα υπεράσπισε της ελληνικές θέσεις μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ". Το βράδυ θα γίνει η κεντρική πολιτική συγκέντρωση του Συνασπισμού στο Πεδίο του Άρεως. Νέο "άνοιγμα" Δαμανάκη προς οικολόγους, ανένταχτους και ευρύτερη Αριστερά.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Δημοσιοποιούνται εσωκομματικές αντιδράσεις στη Ν.Δ. για την επίθεση Μητσοτάκη κατά Αλαφούζου, ιδιαίτερα μετά την είδηση - που δεν αρνείται ο πρωθυπουργός - ότι ο πατέρας Αλαφούζος είχε χρηματοδοτήσει παλαιότερα και τη συντηρητική παράταξη. Αντίδραση Έβερτ και στη θέση Μητσοτάκη για το "Σκοπιανό" ότι "δέχεται να συζητήσει ακόμη και για το όνομα". Επιζήμιες τριβές μέσα στη Ν.Δ. ενώ το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί το βράδυ την τελική προεκλογική του συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης θα συμβούν επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων στη Λ. Αλεξάνδρας και αλλού.

Αλλά η είδηση της ημέρας είναι το κλείσιμο της υπόθεσης ΑΓΕΤ από τον Άρειο Πάγο "διότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούν οιαδήποτε ποινική δίωξη".

Για "δικαίωση" μιλά η Ν.Δ., που κατηγορούνταν για σκάνδαλο κατά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, για "νέο σκάνδαλο" σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου: Οι Αλαφούζοι μηνύουν τον πρωθυπουργό για τις κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον τους και ο Αριστείδης Αλαφούζος υποστηρίζει ότι το 1989 είχε δώσει 30.000.000 δρχ. όχι στο κόμμα της Ν.Δ., αλλά στον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Αντιδράσεις και από τους άλλους θιγέντες επιχειρηματίες Σωκράτη Κόκκαλη και Γιώργο Μπόμπολα, τους οποίους ο αρχηγός της Ν.Δ. είχε κατηγορήσει για "συστηματική εχθρότητα κατά της κυβέρνησης".

Ο πρωθυπουργός παραμένει ανένδοτος στη θέση του και ζητά στοιχεία από τους αντιπάλους του, "εάν βεβαίως έχουν".

Προεκλογική αναταραχή στη μουσουλμανική μειονότητα τηςΘράκης. Οι ηγέτες της προπαγανδίζουν την υπερψήφιση των ανεξάρτητων συνδυασμών και όχι των, μουσουλμάνων ή μη υποψηφίων των άλλων κομμάτων, γεγονός που διχάζει τη μειονότητα.

Η πλειοψηφία όμως τάσσεται κατά της "γραμμής" αυτής. Η αυλαία των προεκλογικών συγκεντρώσεων κλείνει το βράδυ της ίδιας ημέρας με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Πεδίο του Άρεως.

Σαββάτο 9 Οκτωβρίου 1993. Η τελευταία μέρα πριν από την προεκλογική αναμέτρηση. Δίχως πολιτικές εκδηλώσεις, ως είθισται, επιτρέπει στους ψηφοφόρους να αυτοσυγκεντρωθούν και να αποφασίσουν ήρεμοι και απερίσπαστοι την εκλογή τους. Όσο τους επέτρεψε, δηλαδή, ο αμείλικτος πόλεμος εντυπώσεων και εντυπωσιασμού που προηγήθηκε. Ολοκληρώνεται η έξοδος των ετεροδημοτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η "επιστράτευση" ετεροδημοτών και ομογενών από όλα τα κόμματα και ιδίως τα δύο μεγαλύτερα, που προμηθεύουν δωρεάν εισιτήρια στους ψηφοφόρους τους για να συγκοινωνιακά μέσα της αρεσκείας τους, εκτιμήθηκε ως η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ. Το κόστος της υπολογίστηκε γύρω στα 20 δισ. δρχ. για το ελληνικό δημόσιο. Οι αρχηγοί όλων των παρατάξεων αισιοδοξούν για το εκλογικό αποτέλεσμα της επομένης. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΠΟΛ. Α. ανταλλάσσουν για τελευταία φορά φραστικές επιθέσεις από τα Μ.Μ.Ε. Δεν θα λείψουν και τα επεισόδια σε διάφορες πόλεις, με τα σοβαρότερα στη Λαμία μεταξύ οπαδών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές του 1993 είναι οι έβδομες από την μεταπολίτευση του 1974. Γίνονται με βάση την απογραφή του 1981 και όχι τη νεότερη του 1991 (απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Ι. Γεωργάκη στις 16/9), αφού αυτή δεν είχε ακόμη επικυρωθεί επίσημα. Επτά εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974 αλλά με πέντε διαφορετικά εκλογικά συστήματα, αριθμός ρεκόρ για την Ευρώπη. Αυτό των εκλογών του '93 σχεδιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της Ν.Δ. Σωτήρη Κούβελα και ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1990, αντικαθιστώντας την ενισχυμένη αναλογική που ίσχυε στις αναμετρήσεις του 1989 και του 1990. Μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία του νέου εκλογικού νόμου είναι χρήσιμα για το σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας των εκλογών του '93. Σύμφωνα με αυτόν

 • Το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται και στηρίζεται. Σχηματίζει κυβέρνηση αυτοδύναμη έστω και με διαφορά 0,10% από το δεύτερο (7.000 ψήφοι), ανεξαρτήτως του ποσοστού των μικρότερων κομμάτων.
 • Το δεύτερο κόμμα, εκτός από την κυβέρνηση, χάνει και 20 περίπου έδρες προς όφελος των μικρότερων κομμάτων που θα περάσουν το όριο 3%.
 • Κόμμα που θα πάρει κάτω του 3% δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Έτσι, η κάθε ψήφος είναι χρήσιμη για τα μικρά κόμματα που ελπίζουν σε εκλογή. Από την άλλη, αποκλείεται σχεδόν ο ρυθμιστικός τους ρόλος ή η περίπτωση συγκυβέρνησης (εκτός και αν τα δυο μεγάλα κόμματα πάρουν μαζί κάτω του 38%). * Κανένα κόμμα εκτός του πρώτου δεν μπορεί να υπολογίσει που και πόσες έδρες θα πάρει. Η διαδικασία της "εξομάλυνσης" κατά την β' και γ' κατανομή - όπου τα μικρά κόμματα παίρνουν έδρες από το δεύτερο ώστε να φτάσουν το 70% των εδρών που θα είχαν με την απλή αναλογική - αναμένεται να κρατήσει καιρό και να δημιουργήσει "εκπλήξεις" σε πολλούς υποψήφιους, ευχάριστες ή μη ανάλογα με την περίσταση. Και τούτο γιατί το εκλογικό αυτό σύστημα είναι κατά γενική ομολογία περίπλοκο και απρόβλεπτο, λειτουργεί σαφώς υπέρ του πρώτου κόμματος.

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1993. Οι κάλπες άνοιξαν στις 6.29 π.μ. και έκλεισαν στις 5.55 μ.μ., εφόσον δεν υπήρχε "ουρά". Οι εκλογές διεξάχθηκαν σε ήπιο κλίμα. Από τις 7 μ.μ. αρχίζει η τηλεοπτική μετάδοση των αποτελεσμάτων και γύρω στις 8.30 μ.μ. η άνετη νίκη του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να διαφαίνεται, για να γίνεται όλο και πιο βέβαιη με το πέρασμα της ώρας.

Το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγυρίσει στην εξουσία μετά από τέσσερα χρόνια και οι οπαδοί του πανηγυρίζουν ξέφρενα σε όλη την Ελλάδα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ξανά πρωθυπουργός. Η Ν.Δ. ήδη από πολύ νωρίς (8.30 μ.μ.) αποδέχεται ιπποτικά την ήττα δια στόματος Μιλτιάδη Έβερτ. Η σχεδόν 30ετής αντιπαράθεση των και "δεινοσαύρων" την πολιτικής επονομαζόμενων Κ. Μητσοτάκη και Α. Παπανδρέου φαίνεται να λήγει οριστικά με τελικό νικητή τον δεύτερο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέγεται σε ηλικία 74 ετών για τρίτη φορά στην πρωθυπουργία (1η το 1981, 2η το 1985) και γίνεται ο 79ος πρωθυπουργός της χώρας. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έγινε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου.

 • Τα Τελικά αποτελέσματα για τα 29 κόμματα

(Σε 16608 από 16608 εκλογικά τμήματα. Εγγεγραμμένοι 8972258. Ψήφισαν 7019193. Έγκυρα 6899629. Άκυρα 89161. Λευκά 30403. Συμμετοχή 78,23%).


ΠΑΣΟΚ 3.234.777 46,88%.
Ν.Δ. 2.711.241 39,30%.
ΠΟΛ. Α. 336.316 4,87%.
Κ.Κ.Ε. 313.087 4,54%.
Συνασπισμός 202.995 2,94%
Πεπρωμένο/Εμπιστοσύνη 38.662 0,56%.
Ένωση Κεντρώων 15.943 0,23%.
ΕΠΕΝ 9.504 0,14%.
Μαχόμενη Αριστερά 8.167 0,12%.
Λευκό 7.173 0,10%.
Ένωση Οικολόγων 5.583 0,08%.
Οικολόγοι Ελλάδας 5.561 0,08%.
Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών 3.598 0,05%.
Μ-Λ ΚΚΕ 1.812 0,03%.
Α.Σ.Κ.Ε. 1.559 0,02%.
Ολυμπισμός 745 0,01%.
ΟΑΚΚΕ 690 0,01%.
ΣΑΚΕ 470 0,01%.
Ανθρώπινα Δικαιώματα 247 0,00%.
Χριστοπιστία 69 0,00%.
Κόμμα Ανθρωπιάς 30 0,00%.
Κόμμα Υπεύθυνοι Πολίτες 22 0,00%.
Πράσινοι - ΠΑΑΚΑΠ 11 0,00%.
Λοιπά Κόμματα 1.367 0,02%.


Λοιπά Κόμματα: Αυτοσεβασμός και Αλήθεια, Βεργίνα 1990, Κόμμα Ελευθέρων Δημοκρατών Ελλάδος, ΕΛΚΣΙ και ΠΑΟΔΗΚ.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχεται το ίδιο βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο τη λαϊκή ετυμηγορία και συγχρόνως αναγγέλλει την πρόθεση παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος.

Την επομένη υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κων. Καραμανλής τον καλεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη επίσης θα παραιτηθεί, αφού το κόμμα της με ποσοστό 2,94% δεν θα πιάσει, για μερικές χιλιάδες ψήφους, το όριο 3% και θα μείνει εκτός Βουλής.

Ικανοποίηση, συγκρατημένη έστω, στο Κ.Κ.Ε. για το 4,54% που απέσπασε το κόμμα, αναδεικνυόμενο στον μοναδικό εκπρόσωπο της Αριστεράς στη Νέα Βουλή.

Έκδηλη όμως η ικανοποίηση στη νεοσύστατη Πολιτική Άνοιξη, τρίτο κόμμα με ποσοστό 4,87%. Η "έκπληξη" των εκλογών.

Στη νέα Βουλή δεν θα εκπροσωπηθούν τρία κόμματα που το είχαν καταφέρει στις προηγούμενες εκλογές: Η Ομοσπονδία Οικολογικών και Εναλλακτικών Οργανώσεων (1 έδρα), η οποία διαλύθηκε την Άνοιξη του '93. Η ΔΗ.ΑΝΑ., η οποία δεν κατέβηκε στις εκλογές. Ο εκλεγμένος το '90Θ. Κατσίκης προσχώρησε στη συνέχεια στη Ν.Δ. Η μειονοτική των μουσουλμάνων τηςΘράκης "Εμπιστοσύνη" που είχε δυο βουλευτές το '90, διασπάστηκε το '92 και ένα μέρος της συγχωνεύτηκε με τον μειονοτικό συνδυασμό "Πεπρωμένο" που έφτασε μόλις το 0,56%. Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων ψήφισε τελικά υποψήφιους των μεγάλων κομμάτων.

Εκτός Βουλής θα βρεθεί και ο "μοιραίος άνθρωπος" για τη Ν.Δ. Γ. Συμπιλίδης, πολιτευτής Κιλκίς με την ΠΟΛ. Α.

Περιβαλλοντικό κόστος εκλογών

25.000 τόνοι χαρτί αξίας: 5. δισ. δρχ. και 8.000 τόνοι πλαστικού για σημαίες. Κόστος καθαριότητας 300.000.000 δρχ. Όλοι συμφώνησαν ότι "το κακό έχει παραγίνει", αλλά κανείς δεν βοήθησε έστω και στην περισυλλογή των σκουπιδιών.

Οι σοσιαλιστές λοιπόν θα κυβερνήσουν την Ελλάδα με απόλυτη αυτοδυναμία, βοηθούμενοι και από τον εκλογικό νόμο που έφτιαξαν οι αντίπαλοί τους. Εκτιμάται όμως ότι νέες εκλογές θα διεξαχθούν πριν να συμπληρωθεί η 4ετία, με πιθανότερο να γίνει αυτό το 1995. Εκτός εάν τότε βρεθεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας κοινής αποδοχής...

 • ΟΙ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ 1993 ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ (με το ενδεικτικό (Ν) οι νέοι βουλευτές:

ΠΑΣΟΚ (170)

 • ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Ι. Αλευράς, Μ. Μερκούρη, Γ. Κουβελάκης (Ν), Α. Λιβάνης (Ν), Κ. Λαλιώτης, Ν. Κουρής (Ν), Σ. Ακρίτα.
 • Α' ΑΘΗΝΩΝ: Γ. Γεννηματάς, Γ. Αρσένης, Α. Πεπονής, Γ. Παπαντωνίου, Α. Τσούρας, Γ. Κατσιφάρας, Δ. Μπέης, Ε. Ανουσάκη.
 • Β' ΑΘΗΝΩΝ: Β. Παπανδρέου, Α. Κακλαμάνης, Β. Γιαννόπουλος, Ν. Αθανασόπουλος, Ι. Χαραλαμπόπουλος, Κ. Κουλούρης, Κ. Γείτονας, Γ. Ανωμερίτης (Ν), Γ. Α. Μαγκάκης, Λ. Κανελλόπουλος (Ν), Ε. Βερυβάκης, Τ. Χυτήρης (Ν), Σ. Τζουμάκας, Ι. Χαραλάμπους, Κ. Παπαναγιώτου, Ν. Κατσέλη.
 • Α' ΠΕΙΡΑΙΑ: Κ. Σημίτης, Α. Ντεντιδάκης, Ε. Μπεντενιώτης, Ι. Παπασπύρου, Σ. Σουμάκης.
 • Β' ΠΕΙΡΑΙΑ: Γ. Νιώτης, Π. Κρητικός, Ι. Διαμαντίδης, Γ. Καψής (Ν), Ν. Γαλανός, Κ. Λάλος. ΑΤΤΙΚΗΣ:Θ. Πάγκαλος, Κ. Βρεττός, Ι. Γιαννάκης, Η. Παπαηλίας.
 • Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ε. Βενιζέλος (Ν), Σ. Παπαθεμελής, Χ. Καστανίδης, Α. Τσοχατζόπουλος, Κ. Σπυριούνης, Ε. Κωνσταντινίδης, Ν. Ακριτίδης.
 • Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γ. Κίρκος, Β. Γερανίδης, Ι. Γκλαβίνας, Κ. Διαμαντής.
 • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Χ. Ροκόφυλλος, Χ. Κοκκινοβασίλης, Α. Μπαλτάς, Χ. Σμυρλής (Ν), Α. Δημητρακόπουλος.
 • ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Γ. Μελίδης, Α. Ντούτσος (Ν).
 • ΑΡΚΑΔΙΑ: Γ. Δασκαλάκης, Δ. Ρέππας.
 • ΑΡΤΑ: Π. Οικονομίδης,Θ. Κολιοπάνος.
 • Αχαΐα: Γ. Παπανδρέου, Α. Φούρας, Δ. Κατσικόπουλος, Μ.Θωμά, Δ. Σκαμνάκης.
 • ΒΟΙΩΤΙΑ: Α. Ακριβάκης, Γ. Κατσιμπάρδης, Λ. Αποστολίδης.
 • ΓΡΕΒΕΝΑ: Κ. Ταταρίδης.
 • ΔΡΑΜΑ: Φ. Κωνσταντίνου, Α. Σαατσόγλου.
 • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Α. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Σφυρίου.
 • ΕΒΡΟΣ: Α. Φωτιάδης, Χ. Κηπουρός.
 • ΕΥΒΟΙΑ: Δ. Πιπεργιάς (Ν), Β. Κεδίκογλου, Σ. Γιατράς (Ν), Ο. Παπαστρατής.
 • ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Δ. Παλαιοθόδωρος.
 • ΗΛΕΙΑ: Γ. Σκουλαρίκης, Δ. Γεωργακόπουλος, Γ. Ζαφειρόπουλος, Ρ. Πετραλιάς.
 • ΗΜΑΘΙΑ: Μ. Χρυσοχοϊδης, Μ. Γικόνογλου.
 • ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ε. Παπαστεφανάκης, Ε. Φραγκιαδουλάκης, Κ. Μπαντουβάς, Δ. Σαρρής, Γ. Κουράκης.
 • ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Α. Παπαδόπουλος.
 • ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Γ. Μωραϊτης, Κ. Παπούλιας, Β. Αργύρης, Β. Μαλέσιος (Ν).
 • ΚΑΒΑΛΑ: Γ. Τσακλίδης, Δ. Δημοσθενόπουλος.
 • ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Δ. Σωτηρλής, Ε. Καφαντάρης (Ν), Β. Μπρακατσούλας.
 • ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Φ. Πετσάλνικος.
 • ΚΕΡΚΥΡΑ: Σ. Καλούδης, Γ. Δρυς.
 • ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Π. Μπενετάτος.
 • ΚΙΛΚΙΣ: Κ. Τριαρίδης, Ν. Αφεντουλίδης.
 • ΚΟΖΑΝΗ:Θ. Κοκελίδης, Λ. Λοτίδης, Π. Βλαχόπουλος.
 • ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Ι. Ποττάκης,Θ. Κοτσώνης.
 • ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ε. Παπαζώη, Ε. Χατζηανδρέου
 • ΛΑΚΩΝΙΑ: Π. Φουντάς
 • ΛΑΡΙΣΑ: Γ. Αδαμόπουλος,Θ. Στάθης, Ι. Φλώρος, Ν. Φαρμάκης, Φ. Χατζημιχάλης.
 • ΛΑΣΗΘΙ: Φ. Ιωαννίδης, Ν. Κοκκίνης (Ν)
 • ΛΕΣΒΟΣ: Ν. Σηφουνάκης, Φ. Παπαδέλλης, Δ. Βουνάτσος.
 • ΛΕΥΚΑΔΑ: Π. Πάλμος.
 • ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Π. Ζακολίκος, Λ. Τζαννής (Ν), Ρ. Ζήση (Ν).
 • ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Σ. Μπένος, Π. Κατσιλιέρης, Γ. Γιαννακόπουλος.
 • ΞΑΝΘΗ: Π. Σγουρίδης, Ν. Λαμπαδάρης.
 • ΠΕΛΛΑ: Γ. Πασχαλίδης, Δ. Γαϊτανίδης, Π. Σουγγάρης.
 • ΠΙΕΡΙΑ: Μ. Αρσένη, Γ. Τσερτεκίδης.
 • ΠΡΕΒΕΖΑ: Σ. Καραμούτσος.
 • ΡΕΘΥΜΝΟ: Μ. Λουκάκης.
 • ΡΟΔΟΠΗ: Δ. Τσετινές, Χ. Δαμιανίδης.
 • ΣΑΜΟΣ: Κ. Σοφούλης.
 • ΣΕΡΡΕΣ: Γ. Ανθόπουλος, Δ. Βασιλακάκης, Α. Δαμιανίδης.
 • ΤΡΙΚΑΛΑ: Χ. Οικονόμου, Α. Μάττης, Χ. Μαγκούφης.
 • ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Λ. Παπαδήμας, Δ. Αλαμπάνος, Α. Δροσογιάννης.
 • ΦΛΩΡΙΝΑ: Γ. Λιάνης.
 • ΦΩΚΙΔΑ: Φ. Αρβανίτης.
 • ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Χ. Παχτάς. Ι. Δριβελέγκας.
 • ΧΑΝΙΑ: Μ. Σκουλάκης, Σ. Βαλυράκης, Σ. Μιχελογιάννης.
 • ΧΙΟΣ: Α. Κοτσακάς.
 • Ν.Δ. (111)
 • ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Α. Τσαλδάρης, Α. Κανελλόπουλος, Μ. Παπακωνσταντίνου, Α. Γκόνης, Κ. Πυλαρινός.
 • Α' ΑΘΗΝΩΝ: Τ. Τζαννετάκης, Σ. Μάνος, Μ. Έβερτ, Δ. Αβραμόπουλος (Ν), Γ. Βουλγαράκης, Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου, Α. Παπαδόγγονας, Ε. Ζαφειρόπουλος, Β. Κοραχάης.
 • Β' ΑΘΗΝΩΝ: Κ. Μητσοτάκης, Ι. Βαρβιτσιώτης, Γ. Καρατζαφέρης (Ν), Φ. Πάλλη - Πετραλιά, Μ. Λιάπης,Θ. Κασσίμης, Β. Πολύδωρας, Α. Ανδρεουλάκος, Γ. Γιακουμάτος (Ν), Α. Μπρατάκος, Π. Καμμένος (Ν), Ε. Μεϊμαράκης.
 • Α' ΠΕΙΡΑΙΑ: Α. Ανδριανόπουλος, Β. Μιχαλολιάκος.
 • Β' ΠΕΙΡΑΙΑ: Α. Νεράντζης.
 • ΑΤΤΙΚΗΣ:Θ. Κατσίκης, Χ. Κατσιγιάννης.
 • Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κ. Καραμανλής, Β. Παπαγεωργόπουλος, Σ. Κούβελας, Π. Ψωμιάδης, Α. Σπηλιόπουλος.
 • Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χ. Κοσκινάς, Γ. Τζιτζικώστας.
 • ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Ε. Παπαδημητρίου (Ν).
 • ΑΡΚΑΔΙΑ: Π. Τατούλης, Δ. Κωστόπουλος.
 • ΑΡΤΑ: Α. Κονταξής.
 • Αχαΐα: Σ. Σπηλιωτόπουλος, Β. Μπεκίρης, Ν. Νικολόπουλος.
 • ΒΟΙΩΤΙΑ: Α. Τσιπλάκος.
 • ΓΡΕΒΕΝΑ: Α. Κρικέλης.
 • ΔΡΑΜΑ: Κ. Ευμοιρίδης,Θ. Δαμιανός.
 • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Α. Παυλίδης.
 • ΕΒΡΟΣ: Ι. Καβαρατζής, Π. Χατζηνικολάου, Λ. Λυμπερακίδης.
 • ΕΥΒΟΙΑ: Ν. Παπανδρέου, Λ. Παπαγεωργόπουλος.
 • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: Ν. Μπακογιάννη.
 • ΗΛΕΙΑ: Β. Κορκολόπουλος (Ν).
 • ΗΜΑΘΙΑ: Σ. Κυριαζόπουλος, Γ. Παπαστάμκος.
 • ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ε. Κεφαλογιάννης, Μ. Γαλενιανός.
 • ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Ι. Βεζδρεβάνης.
 • ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Κ. Χαραλαμπόπουλος, Α. Φούσας (Ν).
 • ΚΑΒΑΛΑ: Γ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Καλατζής.
 • ΚΑΡΔΙΤΣΑ:Θ. Αναγνωστόπουλος, Δ. Σιούφας.
 • ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Κ. Σημαιοφορίδης.
 • ΚΕΡΚΥΡΑ: Α. Δεσύλλας.
 • ΚΙΛΚΙΣ:Θ. Πασσαλίδης.
 • ΚΟΖΑΝΗ: Κ. Κωνσταντινίδης, Ν. Παπαφιλίππου.
 • ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Α. Παπαληγούρας, Σ. Δήμας.
 • ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Γ. Χωματάς.
 • ΛΑΚΩΝΙΑ: Ι. Σταθόπουλος, Α. Δαβάκης.
 • ΛΑΡΙΣΑ: Γ. Σουφλιάς, Ν. Κατσαρός.
 • ΜΑΓΝΗΣΙΑ:Θ. Νάκος (Ν), Γ. Σούρλας, Χ. Αντωνίου.
 • ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Γ. Λαμπρόπουλος, Α. Καλαντζάκος, Ν. Αναστασόπουλος.
 • ΞΑΝΘΗ: Ε. Κουρτίδης.
 • ΠΕΛΛΑ: Π. Φουντουκίδου -Θεοδωρίδου, Χ. Βυζοβίτης.
 • ΠΙΕΡΙΑ: Ν. Κάκκαλος,Θ. Μήτρας.
 • ΠΡΕΒΕΖΑ: Γ. Τρυφωνίδης (Ν).
 • ΡΕΘΥΜΝΟ: Γ. Κεφαλογιάννης.
 • ΡΟΔΟΠΗ: Π. Κωνσταντινίδης.
 • ΣΕΡΡΕΣ: Α. Καραμανλής,Θ. Σερέτης, Ε. Χαϊτίδης (Ν),Θ. Παπαδόπουλος.
 • ΤΡΙΚΑΛΑ: Σ. Χατζηγάκης, Κ. Γεωργολιός.
 • ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Α. Γιαννόπουλος, Α. Χειμάρας, Τ. Μπέλλος.
 • ΦΛΩΡΙΝΑ: Χ. Παπαθανασίου.
 • ΦΩΚΙΔΑ: Ν. Γκελεστάθης.
 • ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Γ. Βαρδαρινός.
 • ΧΑΝΙΑ: Χ. Μαρκογιαννάκης.
 • ΧΙΟΣ: Α. Βαρίνος.
 • ΠΟΛ. ΑΝΟΙΞΗ (10)
 • Α' ΑΘΗΝΩΝ: Ν. Κακλαμάνης, Ν. Βενιζέλος.
 • Β' ΑΘΗΝΩΝ: Α. Λεντάκης, Σ. Στεφανόπουλος.
 • Α' ΠΕΙΡΑΙΑ: Μ. Μαχαίρα.
 • Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Α. Νικόπουλος.
 • Αχαΐα: Ν. Οικονομόπουλος.
 • ΗΛΕΙΑ: Φ. Στεφανοπούλου.
 • ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Α. Σαμαράς.
 • ΣΕΡΡΕΣ: Κ. Χαζηδημητρίου.
 • Κ.Κ.Ε. (9)
 • Α' ΑΘΗΝΩΝ: Ο. Κολοζώφ.
 • Β' ΑΘΗΝΩΝ: Α. Παπαρήγα, Δ. Κωστόπουλος.
 • Β' ΠΕΙΡΑΙΑ: Γ. Αραβανής.
 • ΑΤΤΙΚΗΣ: Δ. Κουμπούρης.
 • Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ι. Κατσαρός.
 • ΛΑΡΙΣΑ: Α. Σκυλλάκος.
 • ΛΕΣΒΟΣ: Ε. Κόρακας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ανδρέας Γ. Παπανδρέου
 • Υφυπουργός παρά τώ Πρωθυπουργώ: Αντώνιος Λιβάνης.
 • ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Υπουργός: Αναστάσιος Πεπονής Υφ. και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ευάγγελος Βενιζέλος Υφυπουργός: Τηλέμαχος Χυτήρης
 • ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Υπουργός: Γεράσιμος Αρσένης Υφυπουργός: Νικόλαος Κουρής
 • ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Υπουργός: Κάρολος Παπούλιας Αναπλ. Υπουργός:Θεόδωρος Πάγκαλος Υφυπουργός: Γεώργιος Παπανδρέου
 • ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Υπουργός: Απόστολος - Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος Υφυπουργός: Γεώργιος Δασκαλάκης
 • ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Υπουργός: Γεώργιος Γεννηματάς Αναπλ. Υπουργός: Γιάννος Παπαντωνίου Υφυπουργός: Γεώργιος Ρωμαίος
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Υπουργός: Γεώργιος Γεννηματάς Υφυπουργός: Δημήτριος Γεωργακόπουλος Υφυπουργός: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
 • ΓΕΩΡΓΙΑΣ Υπουργός: Γεώργιος Μωραϊτης Υφυπουργός: Φλώρος Κωνσταντίνου
 • ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υπουργός: Ευάγγελος Γιαννόπουλος Υφυπουργός: Αντώνιος Κοτσακάς
 • ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Υπουργός: Δημήτριος Κρεμαστινός Υφυπουργός: Εμμανουήλ Σκουλάκης Υφυπουργός: Φοίβος Ιωαννίδης
 • ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Υπουργός: Γεώργιος Κουβελάκης
 • ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Υπουργός: Δημήτριος Φατούρος Υφυπουργός: Ιωάννης Ανθόπουλος Υφυπουργός: Ελένη Στεφάνου
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Υπουργός: Αμαλία Μαρία (Μελίνα) Μερκούρη Αναπλ. Υπουργός: Αθανάσιος Μικρούτσικος Υφυπουργός: Γεώργιος Λιάνης
 • ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Υπουργός: Γεώργιος Κατσιφάρας
 • ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Υπουργός: Στυλιανός Δ Άγγελος Παπαθεμελής Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Γείτονας
 • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ ΘΡΑΚΗΣ Υπουργός: Κωνσταντίνος Τριαρίδης
 • ΑΙΓΑΙΟΥ Υπουργός: Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Υπουργός: Κωνσταντίνος Λαλιώτης Αναπλ. Υπουργός: Ιωάννης Σουλαδάκης Υφυπουργός: Ελισάβετ Παπαζώη
 • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Υπουργός: Κωνσταντίνος Σημίτης Υφυπουργός: Χρήστος Πάχτας
 • ΕΜΠΟΡΙΟΥ Υπουργός: Κωνσταντίνος Σημίτης Υφυπουργός: Αλέξανδρος Μπαλτάς
 • ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υπουργός: Ιωάννης Χαραλάμπους Υφυπουργός: Αθανάσιος Τσούρας

Βιογραφικά μελών υπουργικού συμβουλίου

(Για όσους δεν αναφέρονται υπάρχει λήμμα)

 • Βενιζέλος Ευάγγελος Υφυπουργός Προεδρίας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Γεννήθηκε το 1957 στο Δήμο Αμπελοκήπων τηςΘεσσαλονίκης. Τελείωσε τη Νομική τηςΘεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακά στη Σορβόννη και είναι τακτικός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΠανεπιστήμιοΘεσσαλονίκης.

 • Χυτήρης Τηλέμαχος Υφυπουργός Προεδρίας.

Σπούδασε Γεωπονική στην Ιταλία. Διετέλεσε υπεύθυνος στο γραφείο Τύπου των πρεσβειών μας στην Ρουμανία και την Αγγλία. Στη συνέχεια ήταν προϊστάμενος των γραφείων Τύπου των πρεσβειών στη Γενική Γραμματεία Τύπου. Τα τελευταία χρόνια ήταν εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Φαραντούρη και έχει ένα γιο. Είναι επίσης ποιητής τριών ποιητικών συλλογών.

 • Κουρής Νικόλαος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Γιολάντα Αγγελοπούλου και έχει δύο γιους και δύο εγγόνια. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1950. Υπηρέτησε σε όλες τις θέσεις που προβλέπονται για την ειδικότητα του Ιπταμένου (χειριστής, εκπαιδευτής, επιτελής κ.ά.). Διετέλεσε Α' υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αρχηγός ΓΕΑ και αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Είναι πτέραρχος εν αποστρατεία, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Αποφοίτησε και από τη Σχολή Άμυνας της Μ. Βρετανίας. Είναι μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ από το 1989.

 • Πάγκαλος Θεόδωρος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Γεννήθηκε το 1938 στην Ελευσίνα. Έχει μία κόρη. Σπούδασε Νομικά στην Ελλάδα και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Παρίσι. Βουλευτής υπολοίπου Αττικής από το 1981. Πρώην υφυπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών. Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Διδάκτωρ Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Παρισίων.

 • Δασκαλάκης Γεώργιος Υφυπουργός Εσωτερικών.

Γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας το 1936. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και εργάσθηκε πολλά χρόνια σε ασφαλιστικές εταιρείες. Υπήρξε βουλευτής Αθηνών το 1981 και Αρκαδίας το 1985, το Νοέμβριο 1989 και τον Απρίλιο 1990. Διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου το Φεβρουάριο 1987 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το Νοέμβριο του 1988.

 • Ρωμαίος Γεώργιος Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1934. Είναι άγαμος. Ευρωβουλευτής από το 1984. Δημοσιογράφος. Έχει σπουδάσει Οικονομικά, είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 • Γεωργακόπουλος Δημήτριος Υφυπουργός Οικονομικών.

Γεννήθηκε στη Βάρδα Ηλείας το 1948. Είναι παντρεμένος με την Μέλπω Τρούμπη. Βουλευτής Ηλείας από το 1981. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών.

 • Παπαδόπουλος Αλέξανδρος Υφυπουργός Οικονομικών.

Γεννήθηκε στο ΓυρομέριΘεσπρωτίας. Είναι παντρεμένος, έχει ένα γιο και μία κόρη. ΒουλευτήςΘεσπρωτίας από το 1989. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι δικηγόρος και διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ2.

 • Μωραϊτης Γεώργιος Υπουργός Γεωργίας.

Γεννήθηκε στο Βασιλόπουλο Ιωαννίνων το 1942. Είναι παντρεμένος με την Άννα Γκρόζου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βουλευτής Ιωαννίνων από το 1977 (εκτός από τις εκλογές του Απριλίου του 1990). Διετέλεσε υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, υπουργός Εμπορίου και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 • Κωνσταντίνου Φλώρος Υφυπουργός Γεωργίας.

Γεννήθηκε στο Καλαμπάκι Δράμας το 1952. Είναι άγαμος. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και Αγροτική Οικονομία στη Ρουμανία. Εκλέγεται βουλευτής από το 1981.

 • Γιαννόπουλος Ευάγγελος Υπουργός Εργασίας.

Γεννήθηκε στην Αμυγδαλιά Αρκαδίας το 1919, είναι έγγαμος και έχει ένα γιο και μία κόρη. Βουλευτής Β' Αθηνών από το 1981. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υπουργός Συγκοινωνιών, Εργασίας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.

 • Κοτσακάς Αντώνιος Υφυπουργός Εργασίας.

Γεννήθηκε σταΘυμιάνα Χίου το 1947. Είναι παντρεμένος με την Δέσποινα Καλαϊτζιδάκη και έχει μία κόρη. Βουλευτής Χίου από το 1989. Σπούδασε σε τεχνική Σχολή Εργοδηγών. Διετέλεσε Εργοδηγός Δομικών Έργων και είναι δημοσιογράφος.

 • Κρεμαστινός Δημήτριος Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός είναι καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσωπικός γιατρός του Α. Παπανδρέου, διετέλεσε χρόνια διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας και σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

 • Σκουλάκης Εμμανουήλ Υφυπουργός Υγείας.

Γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1944. Παντρεμένος με την Πόπη Ξηρουχάκη, έχει δύο κόρες και ένα γιο. Βουλευτής Χανίων από το 1981. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

 • Ιωαννίδης Φοίβος Υφυπουργός Υγείας.

Γεννήθηκε στη Σητεία Κρήτης το 1936. Παντρεμένος με την Μαρία Λυγιδάκη, έχει ένα γιο και μία κόρη. Βουλευτής Λασιθίου από το 1989. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε διοικητής του ΙΚΑ.

 • Κουβελάκης Γεώργιος Υπουργός Δικαιοσύνης.

Γεννήθηκε το 1936 στο Μαυρομάτι Ιθώμης (αρχαία Μεσσήνη). Είναι παντρεμένος με τηνΘριανή Ρεσβάνη κι έχει τρία παιδιά. Προέρχεται από το δικαστικό κλάδο και μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν 6ος στη σειρά αρχαιότητας Σύμβουλος Επικρατείας. Κατά τη διάρκεια της δικτακτορίας διώχθηκε ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας και έζησε στο Παρίσι έως την μεταπολίτευση.

 • Φατούρος Δημήτριος Υπουργός Παιδείας.

Είναι 63 ετών, κατάγεται από την Αρκαδία. Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική ΣχολήΘεσσαλονίκης, πρώην πρύτανης. Υποψήφιος ΔήμαρχοςΘεσσαλονίκης, επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό ΣυμβούλιοΘεσσαλονίκης και μέλος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας τηςΘεσσαλονίκης. Μέλος πολλών οργανώσεων του εξωτερικού που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον.

 • Ανθόπουλος Ιωάννης Υφυπουργός Παιδείας.

Γεννήθηκε στην Τριανταφυλλιά Σερρών το 1949. Παντρεμένος με την Αναστασία Γκαμπράνη, έχει ένα γιο και μία κόρη. Βουλευτής Σερρών από το 1990. Προέρχεται από το χώρο τη δικηγορίας και της δημοσιογραφίας. Έχει σπουδάσει Νομικά και Οικονομικά.

 • Στεφάνου Ελένη Υφυπουργός Παιδείας.

Αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και το διδακτορικό της το πήρε στην Πάντειο.

 • Μικρούτσικος Αθανάσιος Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947 και σπούδασε μουσική στη Φιλαρμονική Εταιρεία της πόλης και το Ελληνικό Ωδείο και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημιουργός του Φεστιβάλ Πάτρας και διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου του Μεγάρου Μουσικής. Ήταν υποψήφιος (12ος) στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εργάζεται πάνω σε διαφορετικά είδη μουσικής, από το απλό τραγούδι έως την ηλεκτρονική μουσική.

 • Λιάνης Γεώργιος Υφυπουργός Πολιτισμού (για θέματα αθλητισμού).

Γεννήθηκε στο Αμύνταιο Φλώρινας το 1942. Είναι διαζευγμένος και έχει ένα γιο και μία κόρη. Βουλευτής Φλώρινας από το 1989. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι δημοσιογράφος.

 • Κατσιφάρας Γεώργιος Υπουργός Ναυτιλίας.

Γεννήθηκε στο Καλέντζι Αχαΐας το 1935. Είναι άγαμος. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Πάντειο. Ήταν τραπεζικός υπάλληλος. Έχει διατελέσει υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και υφυπουργός Προεδρίας και Εμπορίου.

 • Γείτονας Κωνσταντίνος Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης.

Γεννήθηκε στην Αρκαδία το 1939 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ. Διετέλεσε βουλευτής Β' Αθηνών τον Ιούνιο του 1989, το Νοέμβριο 1989 και τον Απρίλιο 1990. Τον Ιανουάριο του 1991 ακυρώθηκε η εκλογή του. Υπήρξε γενικός γραμματέας υπουργείου Δημοσίων Έργων 1981-1985.

 • Τριαρίδης Κωνσταντίνος Υπουργός Μακεδονίας -Θράκης.

Γεννήθηκε στο Κιλκίς. Είναι παντρεμένος με την Όλγα Φρεσκάκη και έχει τρεις γιους. Είναι χειρουργός, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης με σπουδές στηΘεσσαλονίκη και το Λονδίνο. Εκλέγεται βουλευτής Κιλκίς από το 1989.

 • Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος Υπουργός Αιγαίου.

Γεννήθηκε στην Καρδάμαινα της Κω το 1953. Είναι παντρεμένος με την Βασιλική Παναγοπούλου. Βουλευτής Δωδεκανήσου από τον Ιούνιο του '89. Μέλος του Ε.Γ. Προέρχεται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, της οποία είχε διατελέσει αναπληρωτής γραμματέας. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος. Έχει αντιδικτατορική δράση και ενεργό συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα.

 • Λαλιώτης Κωνσταντίνος Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ

Στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ήταν από τα πρώτα μέλη του Ε.Γ. Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Τύπου και Νέας Γενιάς στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κατέλαβε στην τελευταία Βουλή τη θέση του Μάρκου Βαφειάδη.

 • Σουλαδάκης Ιωάννης Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ

Πρόκειται για το μοναδικό μη κοινοβουλευτικό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Πολιτικός Μηχανικός με συνδικαλιστική δράση στον χώρο αυτό. Έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ στα πρώτα χρόνια της πρώτης κυβερνητικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ. Κατάγεται από το Λασίθι.

 • Παπαζώη Ελισάβετ Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ

Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1944. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Πληροφορικής. Βουλευτής Κυκλάδων από το 1989. Διετέλεσε Νομάρχης Κυκλάδων και πρεσβευτής στην Κούβα.

 • Πάχτας Χρήστος Υφυπουργός Βιομηχανίας.

Γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το 1951. Είναι άγαμος. Είναι Χημικός και εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1989. Έχει διατελέσει νομάρχης Χίου και στη συνέχεια νομάρχης Έβρου μέχρι το 1989.

 • Μπαλτάς Αλέξανδρος Υφυπουργός Εμπορίου.

Γεννήθηκε στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας το 1939. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα - Άννα - Μαρία Βαντάικ και έχει τρεις γιους και μία κόρη. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας από το Νοέμβριο του 1989. Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες σε Πανεπιστήμιο της Ελβετίας. Ειδικεύτηκε στη Μηχανοργάνωση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ.

 • Χαραλάμπους Ιωάννης Υπουργός Μεταφορών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Νάση. Σπούδασε Νομικά και ξεκίνησε την πολιτική του το 1981. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1981. Διετέλεσε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

 • Τσούρας Αθανάσιος Υφυπουργός Μεταφορών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι άγαμος. Σπούδασε Ιατρική. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1989. Από το 1981 μέχρι το 1985 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών. Το 1985 υπουργός Δημόσιας Τάξης και εν συνεχεία αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

Η ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Στο Πρωθυπουργικό Γραφείο θα ανήκουν οι:

 • Λιβάνης Αντώνιος Υφυπουργός παρά τώ Πρωθυπουργώ.

Γεννήθηκε το 1927 στην Πάτρα και είναι πατέρας δύο παιδιών. Ιδρυτής των εκδόσεων "ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ". Στενός συνεργάτης του Αν. Παπανδρέου από την προδικτατορική περίοδο, στάθηκε συνεχώς δίπλα του τα χρόνια που ακολούθησαν. Αγωνίσθηκε κατά της δικτατορίας, συνελήφθη και εκτοπίσθηκε. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, είναι από το 1974 διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του Κινήματος και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

 • Λιάνη - Παπανδρέου Δήμητρα Επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου.

Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1955 στην Αθήνα. Κόρη στρατιωτικού. Σε ηλικία 17 χρόνων παραδίδει μαθήματα Γαλλικής. Το 1976 μπήκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ως αεροσυνοδός κι εκεί εξελίχθηκε σε συνδικαλιστικό στέλεχος του κλάδου της. Το 1981 πήγε στο Παρίσι και σπούδασε για δύο χρόνια στη Σορβόννη εθνολογικό ντοκιμαντέρ, ανάλυση, τυπολογία φιλμ, και Ιστορία Τέχνης της Κεντρικής Ευρώπης με τον Μίλαν Κούντερα. Ως γυναίκα του Πρωθυπουργού στάθηκε στο πλευρό του στις καλές και κακές στιγμές του.

 • Βγόντζας Αντώνης Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργικού γραφείου.

Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Το όνομα Αντώνης Βγόντζας πρωτακούστηκε στα Ελληνικά Δικαστήρια το 1971 υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των φοιτητών για εκλογές. Στην επταετία συνελήφθη κατ' επανάληψη και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ - ΕΣΑ για τη δράση του στο πλευρό των φοιτητών, καθώς σταθερά υποστήριζε υποθέσεις για την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των νέων. Ακόμα πρωτοστάτησε σε δίκες για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Από το 1977 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημιού Αθηνών. Στην περίοδο 1982-1989 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ερευνητικού Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως. Διαπραγματεύτηκε την είσοδο της Ελλάδας σε δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι, και ήταν από τους βασικούς συντάκτες της Κοινοτικής Τηλεόρασης Χωρίς Σύνορα.

 • Κατηφόρης Γιώργος Σύμβουλος επί Οικονομικών θεμάτων.
 • Τσάτσος Δημήτριος Ειδικός Σύμβουλος αρμόδιος για θέματαΘεσμών και Παιδείας.
 • Νικολάου Λάμπης Ειδικός Σύμβουλος αρμόδιος για τεχνικά θέματα.
 • ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ, ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου έγινε στις 22 Οκτωβρίου 1993 στις 11.15 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε στο Σώμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κατσαρός. Ψήφισαν 298 βουλευτές. Έλαβαν: Απ. Κακλαμάνης 165, Αθ. Τσαλδάρης 110, Λευκά 22, Άκυρα 1.

Λευκό ψήφισαν, 10 βουλευτές της ΠΟΛ. Α., 9 βουλευτές του Κ.Κ.Ε. και 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Απόντες ήταν ο Γ. Φλώρος (ΠΑΣΟΚ), λόγω υγείας και ο Β. Κοραχάης (Ν.Δ.) ο οποίος βρίσκονταν στο εξωτερικό. Την ίδια μέρα το απόγευμα ο νέος Πρόεδρος ασκώντας για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, προήδρευσε για την εκλογή των 5 Αντιπροέδρων, των 3 Κοσμητόρων και των 6 Γραμματέων. Ψήφισαν 296 βουλευτές. Έλαβαν: Α' Αντιπρόεδρος: Π. Κρητικός 177, Λευκά 115, Άκυρα 4. Β' Αντιπρόεδρος: Π. Ζακολίκος 180, Λευκά 115, Άκυρα 1. Γ' Αντιπρόεδρος: Π. Σγουρίδης 176, Λευκά 115, Άκυρα 5. Δ' Αντιπρόεδρος: Ν. Κατσαρός 124, Λευκά 156, Άκυρα 6. Ε' Αντιπρόεδρος: Ν. Βενιζέλος 126, Λευκά 163, Άκυρα 3.

Κοσμήτορες εξελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ οι Κ. Βρεττός (178 ψήφους) και Π. Φουντάς (178 ψήφους) και από τη Ν.Δ. ο Κ. Ευμοιρίδης (144 ψήφους). Γραμματείς εξελέγησαν οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές δηλαδή: Από το ΠΑΣΟΚ οι Ι. Γιαννάκης, Ροδούλα Ζήση, Π. Τσερτικίδης και Φ. Χατζημιχάλης, όλοι με 178 ψήφους. Από τη Ν.Δ. ο Αθ. Δαβάκης με 148 ψήφους και από την ΠΟΛ. Α. ο Ν. Οικονομόπουλος με 108 ψήφους.

 • Κακλαμάνης Απόστολος.

Γεννήθηκε το 1936 στην Καρυά Λευκάδας. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και εργάστηκε ως δικηγόρος. Ήταν μέλος της παράνομης ΕΠΟΝ και ως φοιτητής, πρόεδρος της ΔΕΣΠΑ και της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου. Στην περίοδο της δικτατορίας ήταν μέλος της οργάνωσης ΔΕΚΑ, ενώ συμμετείχε και στο ΠΑΚ. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και έφτασε να καταλάβει θέσεις στα δύο κορυφαία κομματικά όργανα: μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1974 και εκλέγεται έκτοτε συνεχώς στη Β' Αθηνών. Στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1981 διετέλεσε: υπουργός Εργασίας (1981-1982), Παιδείας (1982-1986), Δικαιοσύνης (1986-1987), Προεδρίας (1987-1988), Υγείας (1988-1989) και Εργασίας (στην Οικουμενική κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα).

 • Κρητικός Παναγιώτης.

Είναι ο πλέον μακροημερεύσας στο πόστο του αντιπροέδρου, το οποίο κατέχει αδιαλείπτως από το 1981. Γεννήθηκε το 1937 στο Γέρακα Λακωνίας. Εκλέγεται βουλευτής στη Β' Πειραιά από το 1974. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών τέκνων.

 • Ζακολίκος Παυσανίας.

Γεννήθηκε το 1936 στον Αλμυρό Μαγνησίας, είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. Δικηγόρος με σπουδές στην Πάντειο και στηΘεσσαλονίκη. Εκλέγεται βουλευτής από το 1981 και διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

 • Σγουρίδης Παναγιώτης.

Γεννήθηκε το 1950 στην Ξάνθη. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. Σπούδασε Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στο ΠανεπιστήμιοΘεσσαλονίκης και εργάστηκε ως εργολάβος Δημοσίων Έργων μέχρι τον Ιούνιο του 1989, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Είναι ο νεότερος αντιπρόεδρος αυτής της Βουλής.

 • Κατσαρός Νίκος.

Γεννήθηκε το 1937 στην Αργυρούπολη Τιρνάβου. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Βουλευτής Λάρισας, εξελέγη ως τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής.

 • Βενιζέλος Νικήτας.

Εξελέγη, βουλευτής με την ΠΟΛ. Α. Διετέλεσε στο παρελθόν δύο φορές Βουλευτής στην Ένωση Κέντρου (1974, 1977). Εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Επάγγελμα εφοπλιστής και πατέρας 8 παιδιών.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
 • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.