Επικονδυλίτις

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Επικονδυλίτις του αγκώνος


Πίνακας περιεχομένων

Ορισμός

Η έξω Επικονδυλίτις (Lateral Epicondylitis) ή Αγκώνας του τένις (Tennis elbow) είναι μια συχνή πάθηση του αγκώνος, οφειλόμενη σε υπερκόπωση, εντοπιζόμενη στην κοινή έκφυση των εκτεινόντων τενόντων στην Παρακονδύλιο Απόφυση του Βραχιονίου οστού (Έξω Επικόνδυλος). Στην Αγλλοσαξωνική βιβλιογραφία αναφέρεται με το όνομα «Tennis Elbow», λόγω της αυξημένης συχνότητας της παθήσεως αυτής στους παίκτες του τένις, δεδομένου ότι το άθλημα βασίζεται κυρίως στην απότομη έκταση του καρπού. Βεβαίως, δεν αποτελεί πάθηση μόνον των τενιστών, αλλά και άλλων ομάδων εργαζομένων, όπως οι αγρότες, οι οικοδόμοι, οι ελαιοχρωματιστές, οι σοβατζήδες, οι κομμώτριες, οι ηλεκτρολόγοι, οι κτηνοτρόφοι, οι δακτυλογράφοι, οι οδηγοί, κλπ. [Conrad & Hooper, 1973], [Graham Appley: System of Orthopaedics and Fractures, London 1993].


Αίτια

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών επικονδυλίτιδος οφείλεται σε χειρωνακτική καταπόνηση του άνω άκρου. Πάνω στο οστό του έξω επικονδύλου (παρακονδύλια απόφυση του Βραχιονίου) γίνονται μικροαποκολλήσεις ινών τω εκτεινόντων τενόντων αλλά και του περιοστέου, και στη συνέχεια εκεί δημιουργείται ινώδης επώδυνος ιστός πού προκαλεί τα συμπτώματα.


Συμπτώματα

  1. Πόνος στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, στην κόπωση ή ηρεμία.
  2. Αντανακλώμενος πόνος στην έξω-πρόσθια επιφάνεια του αντιβραχίου.
  3. Δυσχέρεια σε κινήσεις έκτασης-κάμψης του καρπού. Ο ασθενής δυσκολεύεται στο άνοιγμα-κλείσιμο της βρύσης, ή στο στρίψιμο του κλειδιού της πόρτας ή του αυτοκινήτου, ή στο να κρατά ένα φλυτζάνι καφέ [Παναγιώτης Συμεωνίδης, 1984], [Graham Appley, 1993].


Κλινικά ευρήματα

  1. Ευαισθησία στην πίεση της εκφύσεως των εκτεινόντων τενόντων.
  2. Πιθανό ψηλαφητό τοπικό οίδημα, στον Έξω Επικόνδυλο (παρακονδύλια απόφυση του βραχιονίου).
  3. Θετική δοκιμασία διάτασης των εκτεινόντων μυών: Με τον αγκώνα σε έκταση, και με τον καρπό και τα δάκτυλα σε ραχιαία έκταση, προκαλούμε βίαιη κάμψη του καρπού, υπό αντίσταση, οπότε προκαλείται πόνος στην έκφυση των εκτεινόντων.
  4. Κινήσεις του αγκώνα: Είναι φυσιολογικές (κάμψη-έκταση, και πρηνισμός-υπτιασμός).


Ακτινογραφίες

Oι ακτινογραφίες αγκώνος F/P ΔΕΝ είναι απαραίτητες για τη διάγνωση της Έξω Επικονδυλίτιδος. Κατά κανόνα είναι φυσιολογικές. Σπανίως, δείχνουν ασβεστοποιήσεις στην παρακονδύλιο απόφυση, ή ευρήματα παλαιών καταγμάτων, ή μη οστεοποιημένους πυρήνες οστεώσεως τού έξω ή έσω Επικονδύλου [Graham Αppley, 1993].


Εργαστηριακός έλεγχος

Συνήθως δεν χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις σε ασθενείς με Επικονδυλίτιδα. Σπάνια για διαφορική διάγνωση, γίνονται Γενική αίματος, ΤΚΕ, Ουρία, Σάκχαρο, CRP, RF, ΑSTO, για αποκλεισμό ρευματοπαθειών ή άλλων νοσημάτων.


Θεραπεία

Απλές πρόσφατες περιπτώσεις επικονδυλίτιδος (1o στάδιο) αντιμετωπίζονται με ξεκούραση, τοπική αλοιφή, παυσίπονα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και νάρθηκα επικονδυλίτιδος (δέστρα από Neoprene). Επίμονες περιπτώσεις άνω του ενός έως δύο μηνών με ψηλαφητή επώδυνη σκληρία (θυλακίτις) πάνω στον έξω επικόνδυλο (2ο στάδιο) χρειάζονται θεραπεία με τοπικές ενέσεις κορτιζόνης. Συνήθως γίνονται μία έως τρείς ενέσεις Κορτιζόνης (Celestone Chronodose Injection ®) σε μεσοδιάστημα συνήθως δύο μηνών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα στο internet της Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής της Νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ (SCOI.com), είναι προτιμότερο να γίνεται η πρώτη έγχυση Κορτιζόνης και να αναμένεται επανεμφάνιση συμπτωμάτων για να γίνει η δεύτερη, η τρίτη κοκ. Πιθανόν το πρόβλημα να λυθεί μόνο με μία ή με δύο εγχύσεις. Κίνδυνοι πρακτικά από τις ενέσεις Κορτιζόνης δεν υπάρχουν, πέραν του τοπικού πόνου τις επόμενες 12 ώρες και της μικρής αύξησης της αρτηριακής πιέσεως και γλυκόζης του αίματος σε ορισμένα άτομα. Άλλη εναλλακτική λύση θεραπείας είναι ο γύψος για 30 μέρες αλλά δύσκολα γίνεται αποδεκτός από τους ασθενείς. Η Φυσικοθεραπεία δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα δραστική στην επικονδυλίτιδα. Σπανιώτατες χρόνιες περιπτώσεις επικονδυλίτιδας που επιμένουν, ή οι περιπτώσεις με τοπικές ασβεστοποιήσεις στην παρατροχίλιο απόφυση μπορεί να θεραπευθούν με μια μικρή εγχείρηση αφαίρεσης των ασβεστοποιήσεων ή αποκόλλησης των τενόντων από τον έξω επικόνδυλο. Η εγχείρηση αυτή γίνεται και με τοπική αναισθησία με Ξυλοκαίνη. Πρόσφατα (2006) προτάθηκε θεραπεία της χρόνιας επικονδυλίτιδος με ένεση Τοξίνης Αλλαντιάσεως (Botox) πού παραλύει προσωρινά κάποιους εκτείνοντες μύες, αλλά προσωπικά την θεωρώ ακραία μέθοδο θεραπείας άνευ λόγου.


Πρόγνωση

Ακόμα και χωρίς καμιά θεραπεία η Επικονδυλίτις είναι αυτοϊάσιμη πάθηση σε 6-12 μήνες και ουδέποτε δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ή αναπηρία.


Copyright© Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, Ορθοπεδικός χειρουργός τραυματολόγος, 2007. mailto:harrygouvas@gmail.com.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.