Θηλαστικά

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Οργανισμοί
ΖΩΑ

Α. Χορδωτά


Β. Σκώληκες


Γ. Αρθρόποδα


Δ. Μαλάκια


Ε. Κοιλεντερόζωα

ΦΥΤΑ

Α. Φανερόγαμα

1. Δικοτυλήδονα

2. Μονοκοτυλήδονα

3. Γυμνόσπερμα


Β. Κρυπτόγαμα

ΑΛΛΑ

Τάξη των σπονδυλωτών ζώων, που περιλαμβάνει πάνω από 3.000 γένη με περισσότερα από 15.000 είδη. Σήμερα ζουν περισσότερα από 4.000, ενώ τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί. Μερικά από τα είδη αυτά ζούσαν και μέχρι πριν από 100 χρόνια, ενώ σήμερα πάνω από 200 είδη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εξαφανιστούν, εξαιτίας της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών, της ανικανότητας πολλών να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κι από τον άνθρωπο, που με τις αλόγιστες επεμβάσεις του στη φύση βοήθησε στην εξαφάνισή τους.

Στην τάξη αυτή ανήκουν τα μεγαλύτερα ζώα και πολλά είδη που έχουν μεγάλη οικονομική σημασία για τον άνθρωπο. Ανάμεσα σ' αυτά θα πρέπει να αναφερθούν διάφορα κήτη της θάλασσας, οι ελέφαντες, οι ιπποπόταμοι κι ανάμεσα στα σπουδαία από οικονομική άποψη ζώα, το βόδι, το άλογο, η κατσίκα, το πρόβατο κ.ά.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των θηλαστικών είναι η ύπαρξη των θηλαστικών αδένων, αλλά κι όλο το σύστημα του πολλαπλασιασμού και της εξάρτησης των νεογνών από το μητρικό οργανισμό.

Το σχήμα του σώματος των θηλαστικών παρουσιάζει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη. Διαιρείται όμως σε κεφάλι, λαιμό, θώρακα, πλευρά, λεκάνη και ουρά. Τα θηλαστικά της ξηράς έχουν στο κάτω μέρος του κορμού 4 άκρα ενώ η ουρά κρέμεται από τον κορμό. Αντίθετα, τα θηλαστικά της θάλασσας δεν έχουν άκρα ή αυτά έχουν μετατραπεί σε πτερύγια. Η ουρά τους βρίσκεται συνέχεια με το σώμα κι αποτελεί βασικό στοιχείο κίνησης. Το δέρμα μερικών είναι παχύ και πολύ σκληρό και σ' αυτό βρίσκονται κι οι διάφοροι αδένες, όπως οι σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί που δεν έχουν τα θηλαστικά της θάλασσας.

Ακόμη στο δέρμα υπάρχουν και τα διάφορα δερματικά προσαρτήματα, όπως είναι τα νύχια, οι τρίχες, τα κέρατα, τα αγκάθια, τα λέπια κλπ.

Ο εγκέφαλός τους είναι ο πιο αναπτυγμένος απ' όλα τα άλλα είδη των ζώων.

Τα μάτια τους, από την άποψη της εξέλιξης, έχουν την πιο άρτια δομή και βρίσκονται, κατά κανόνα, στα πλάγια του κεφαλιού εκτός από τα μάτια των πιθήκων που βρίσκονται περισσότερο προς τα εμπρός.

Τ' αυτιά των θηλαστικών είναι, σε σχέση με των άλλων ζωικών όντων, πιο τελειοποιημένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα έχουν τέλεια ακοή. Τα δόντια των θηλαστικών είναι διαφοροποιημένα και διακρίνονται σε κοπτήρες, κυνόδοντες, προγόμφιους και γόμφιους. Φυσικά υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη σχετικά με τον αριθμό και τον τύπο των δοντιών. Στα κήτη, δεν υπάρχουν δόντια όμοια μ' αυτά που έχουν τα υπόλοιπα θηλαστικά, αλλά έχουν μπαλένες, που χρησιμεύουν για το φιλτράρισμα του νερού, έτσι που τελικά να μένει στο στόμα του το πλαγκτόν που μ' αυτό τρέφεται.

Σε μερικά πάλι είδη, όπως είναι ο μυρμηγκοφάγος τα δόντια λείπουν τελείως. Σ' άλλα έχουν πάρα πολύ διογκωθεί και δε χρησιμεύουν για το μάσημα της τροφής, όπως συμβαίνει με τους χαυλιόδοντες του ελέφαντα.

Χαρακτηριστική είναι επίσης και η αναπαραγωγή. Εκτός από τα "μονοτρήματα" που γεννούν αβγά, από όπου εκκολάπτονται τα μικρά που στη συνέχεια τα θηλάζουν οι μητέρες τους, όλα τ' άλλα είδη των θηλαστικών είναι ζωοτόκα. Για την αναπαραγωγή έχουν αναπτυχθεί όργανα, που θεωρούνται τα πιο τελειοποιημένα και τα πιο λεπτά στο βασίλειο των ζώων. Αλλά και μεταξύ των διαφόρων θηλαστικών υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα όργανα αναπαραγωγής.

Επίσης το πεπτικό σύστημα είναι πολύ αναπτυγμένο και διαφοροποιημένο στα διάφορα είδη, σχετικά με την κατασκευή του στομάχου τους.

Τα θηλαστικό είναι από τα τελευταία ζώα που έκαναν την εμφάνισή τους πάνω στη γη. Η εμφάνιση των πιο πολλών απ' αυτά τοποθετείται (σύμφωνα με παλαιοντολογικά ευρήματα) στις αρχές του μεσοζωικού αιώνα. Το 1923 Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη Μογγολία υπολείμματα των πρώτων πλακουντοφόρων, που έζησαν κατά την κρητιδική περίοδο. Την ίδια περίπου εποχή δημιουργήθηκαν και τα σημερινά μαρσιποφόρα, που όμως κατά τη διάρκεια του τριτογενούς εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη και περιορίστηκαν στην Αυστραλία. Σήμερα τα προϊστορικά και σπάνια αυτά ζώα αρχίζουν σταδιακά να εξαφανίζονται.

Στα τέλη του μεσοζωικού αιώνα άρχισαν να εξαφανίζονται όλο και περισσότερα είδη ζώων, ώσπου εξαφανίστηκαν τελείως τα μεγάλα ερπετά. Τότε αρχίζει μια νέα περίοδος στην ιστορία των θηλαστικών, που μένουν ουσιαστικά οι αδιαφιλονίκητοι κύριοι πάνω στη γη, παρ' όλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυριαρχία τους συνεχώς περιορίζεται ή ακόμη περιορίζεται η παρουσία μερικών από αυτά.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.