Ιμαλάια

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα Ιμαλάια είναι όρος στη βορειότερη περιοχή των Ινδιών, η "κατοικία των χιονιών", το υψηλότερο ορεινό συγκρότημα του κόσμου. Η λέξη προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις χίμα, που σημαίνει χιόνι και αλάγια, που σημαίνει κατοικία και μεταφράζεται "κατοικία των χιονιών". Η ψηλότερη κορφή του, το Έβερεστ έχει ύψος 8.840 μέτρα και είναι η ψηλότερη κορφή όλου του κόσμου, που σ' αυτήν στρέφονταν τα βλέμματα όλων των αλπινιστών για πολλά χρόνια. Μετά από πολυάριθμες προσπάθειες διάφορων αλπινιστών, η κορυφή του Έβερεστ πατήθηκε στις 29 Μαΐου του 1953 για πρώτη φορά, από το Νεοζηλανδό Χίλαρι και τον ιθαγενή βοηθό του Τέντσιγκ Μπούτια.

Στα βόρεια των Ιμαλαΐων εκτείνονται δύο εξίσου ψηλές οροσειρές του Καρακουρούμ και του Χεντίν ή Τρανσιμαλάια, που αποτελούν τη συνέχεια των Ιμαλαΐων. Στη νότια πλευρά του πανύψηλου αυτού συγκροτήματος συναντά κανείς άφθονα φυτά, διάφορων ποικιλιών. Μέχρι ύψος 900 μέτρων, η βλάστηση είναι τροπική και μέχρι τα 2.100 μέτρα εξακολουθεί να είναι πλούσια, υποτροπική. Σε ύψος μέχρι 3.600 μέτρων, υπάρχει μια ζώνη με απέραντα πυκνά δάση από δρυς, καστανιές και κέδρους. Στις απόκρημνες πλαγιές των Ιμαλαΐων, στις απλησίαστες για τον άνθρωπο, ζουν σε άγρια κατάσταση άλογα, βόδια, καμήλες, ελάφια και πολυάριθμα άλλα ζώα, γνωστά και άγνωστα σε μας. Ακόμη, τα Ιμαλάια έχουν τεράστιο ορυκτό πλούτο με αξιόλογα κοιτάσματα μετάλλων, που είναι όμως αδύνατο να τα εκμεταλλευτούν οι άνθρωποι, εξαιτίας του μεγάλους ύψους και του απόκρημνου μέρους.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.