ΚΚΕ

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ιδρύθηκε από το μετασχηματισμό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος, [Σ.Ε.Κ.Ε.], , το πρώτο συνέδριο του οποίου συγκλήθηκε στις 18 Μαΐου 1919 στην Αθήνα.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1991 αποφασίστηκε από την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. η πραγματοποίηση του 13ου συνεδρίου του. Το συνέδριο άρχισε της εργασίες του στις 19 Φεβρουαρίου και για πρώτη φορά στην ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρέσβης των Η.Π.Αμερικής και σ' αυτό ο Χαρίλαος Φλωράκης εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί απ' όλα τα κομματικά αξιώματα. Στις 27 Φεβρουαρίου εκλέχθηκε Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. η Αλέκα Παπαρήγα.

Στις 7 Μαρτίου οι Χαρίλαος Φλωράκης και Λεωνίδας Κύρκος ανακοίνωσαν στην Πολιτική Γραμματεία της παράταξης ότι αποφάσισαν από κοινού να αποσυρθούν από την ενεργό πολιτική, απόφαση που έγινε αποδεκτή από το Κ.Κ.Ε. και την ΕΑΡ στις 9 Μαρτίου. Λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Μαρτίου εκλέχθηκε ομόφωνα Πρόεδρος του Συνασπισμού η Μαρία Δαμανάκη. Όμως στις 22 Μαρτίου αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της παράταξης η παραμονή Φλωράκη και Κύρκου στη Βουλή. Στις 14 Ιουνίου του 1991 η Αλέκα Παπαρρήγα αποχώρησε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνασπισμού μαζί με τους Χαλβατζή, Καλούδη και Θεωνά. Έτσι μετά από λίγες ημέρες αποχώρησε οριστικά το ΚΚΕ από το Συνασπισμό.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.