Κάιρο

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Κάιρο, η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, βρίσκεται κοντά στο Νείλο, μόλις δώδεκα μίλια νότια της κορυφής του δέλτα. Η πόλη ιδρύθηκε το 969 από το Φατιμίδη στρατηγό Τζάουχαρ κοντά στο ρωμαιοβυζαντινό φρούριο της Βαβυλωνίας. Κάτω από την κυριαρχία των Φατιμίδων και κυρίως των Μαμελούκων (13ος - 16ος αιώνας), η πόλη γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής. Η κατάκτηση από τους Τούρκους, το 1517, σημείωσε την αρχή της παρακμής.

Το 1798 καταλήφθηκε από το Μ. Ναπολέοντα, για 3 χρόνια. Από το 1822 ως το 1922 βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο. Η σημερινή πόλη εκτείνεται στις δύο όχθες και στα νησιά του ποταμού. Βρίσκεται ανάμεσα στη μέση και κάτω Αίγυπτο και ευνοείται από το ξηρό και ήπιο κλίμα σ' όλες τις εποχές.

Έχει γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αφρικής, συγκοινωνιακός κόμβος και σημαντικό εμπορικό κέντρο με έναν από τους μεγαλύτερους αερολιμένες. Ανάπτυξη γνωρίζουν επίσης οι βιομηχανίες της και ιδιαίτερα η κλωστοϋφαντουργία: υαλουργία, χαλυβουργία, βιομηχανία τροφίμων, χημικών προϊόντων, καπνού, τσιμέντου. Έχει ωραία μνημεία που διατηρήθηκαν σχεδόν ανέπαφα από το πέρασμα των αιώνων.

Είναι επίσης σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, η Εθνική Βιβλιοθήκη π.χ. διαθέτει μια θαυμάσια συλλογή από Κοράνια σε διάφορες γλώσσες, το πανεπιστήμιο του Ελ Αζάρ κλπ.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 6.560.000 κατοίκους (1990 απογραφή)

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.