Κάστρο Φιντέλ

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Φιντέλ Κάστρο, Κουβανός επαναστάτης, αρχηγός της κουβανικής επανάστασης και μετέπειτα δικτάτορας, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1927 στο Μπανέας της Κούβας.

Βιογραφία

Έδωσε δική του ιδεολογική και επαναστατική μορφή στο κίνημα που επέβαλε στη χώρα και το οποίο ονομάστηκε από το όνομά του καστρισμός. Ήταν γιος πλούσιου Ισπανού μετανάστη και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αβάνας. Από τα φοιτητικά του χρόνια τάχτηκε εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος του προέδρου Μπατίστα και αναδείχτηκε δυναμικός υποστηρικτής των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Την επαναστατική του δράση άρχισε το 1953 στο Σαντιάγο της Χιλής, όπου πήρε μέρος στην επίθεση κατά των στρατώνων Μονκάδα. Εκεί τον συνέλαβαν και έμεινε δύο χρόνια στη φυλακή και άλλα δύο εξόριστος στο Μεξικό. Στα χρόνια αυτά έβαλε τα θεμέλια του "κινήματος της 26ης Ιουλίου", όπως ονομάστηκε, από την ημερομηνία της αρχής του ένοπλου αγώνα του.

Αποβιβάστηκε μυστικά στην Κούβα και οργάνωσε ανταρτοπόλεμο, με εξόριστους Κουβανούς που έφερε από το Μεξικό και με την υποστήριξη μυστικών κομουνιστικών ομάδων. Το 1959 έπεσε το καθεστώς του Μπατίστα και το επαναστατικό κίνημά του ανέλαβε την εξουσία και προχώρησε σε ριζικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Το 1959 ο Κ. έγινε πρωθυπουργός της χώρας και το 1961 ανακηρύχτηκε αρχηγός του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος. Το 1962 ο σοβιετικός εξοπλισμός της χώρας του δημιούργησε διεθνή κρίση, η οποία αποσοβήθηκε χάρη στην ψυχραιμία και στο λεπτό χειρισμό των ηγετών της Αμερικής και της Ε.Σ.Σ.Δ. Από τότε ο Κ. απομακρύνθηκε από την επιρροή της Ε.Σ.Σ.Δ., διαμόρφωσε δική του αντίληψη του μαρξισμού και ακολουθεί το λεγόμενο κουβανικό δρόμο προς το σοσιαλισμό.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.