Κολομβία

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Κολομβία είναι από τις 20 Ιουλίου 1810, ανεξάρτητο κράτος που βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της Νότιας Αμερικής. Συνορεύει Β με τον Παναμά και βρέχεται από την Καραϊβική, στα Α συνορεύει με την Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, Ν με το Περού και τον Ισημερινό και Δ βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η έκτασή της είναι 1.138.338 τετρ. χλμ. ενώ ο πληθυσμός φτάνει τα 33.391.536. Από αυτούς μιγάδες είναι το 68%, λευκοί το 20% και οι υπόλοιποι μαύροι και διάφορες ινδιάνικες φυλές.

Πρωτεύουσά της είναι η Μπογκοτά, με 4.000.000 κατ., που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 2.600 μέτρα. Νόμισμα έχει το πέσο.

Από μορφολογική άποψη διαιρείται σε δύο ζώνες: Την ορεινή, που την αποτελούν οι οροσειρές της κεντρικής Κορδιλλιέρας και που το ύψος πολλών κορυφών ξεπερνά τα 5.000 μέτρα, η ψηλότερη κορυφή είναι η Πίκο Κριστομπάλ Κολόν με 5.770 μέτρα, και την πεδινή ζώνη που εκτείνεται απ' τη μια και απ' την άλλη πλευρά των οροσειρών και αποτελείται από απέραντες πεδιάδες, που αποτελούν το μισό σχεδόν της επιφάνειας της χώρας. Οι πεδιάδες αυτές καλύπτονται από απέραντα δάση κι είναι σχεδόν τελείως ακατοίκητες. Επίσης απέραντες πεδιάδες υπάρχουν στα ΒΑ. της χώρας, που στην πλειοψηφία τους είναι έλη. Έτσι η καλλιεργούμενη επιφάνεια της χώρας είναι ελάχιστη και βρίσκεται στο κέντρο της χώρας.

Στα νότια της χώρας υπάρχουν δεκάδες μεγάλοι και εκατοντάδες μικρότεροι παραπόταμοι του Αμαζόνιου και του Ορενόκου, που σε μεγάλο μέρος αποτελεί και τα σύνορα μεταξύ της Κολομβίας και της Βενεζουέλας.

Παρόλο ότι η Κολομβία βρίσκεται στον ισημερινό, το κλίμα της δεν είναι παντού το ίδιο. Στα χαμηλά είναι τυπικά τροπικό. Όσο όμως προχωράμε πιο ψηλά, αλλάζει και γίνεται πιο ήπιο, ενώ σε υψόμετρο πάνω από τα 2.000 μέτρα είναι εύκρατο. Πιο πάνω ακόμη προς τις κορωφές αρχίζει να γίνεται πολικό. Οι ψηλές κορυφές των βουνών καλύπτονται από αιώνιους πάγους και χιόνια.

Η Κολομβία είναι χώρα βασικά γεωργική, αλλά και με πλούσιο υπέδαφος. Στερείται όμως βιομηχανίας για την κατεργασία του ορυκτού πλούτου της. Το βασικότερο γεωργικό προϊόν της είναι ο καφές. Είναι δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή καφέ, μετά τη Βραζιλία. Σημαντική ακόμη είναι η παραγωγή ζαχαροκάλαμου, ρυζιού, μπανανών, μπαμπακιού, διάφορων μπαχαρικών, κυρίως βανίλιας. Στα ορεινά παράγονται ακόμη στάρι, πατάτες κλπ.

Η κτηνοτροφική παραγωγή της είναι μεγάλη (17.000.000 βοοειδή, 2.400.000 κεφάλια χοίροι κλπ.). Σημαντικά αναπτυγμένη είναι κι η αλιεία της χώρας.

Ένα μεγάλο μέρος της Κολομβίας καλύπτεται από τροπικά δάση, απ' όπου παράγεται σπάνια χρωματιστή ξυλεία, καουτσούκ, μπαμπού, μοσχοκάρυδα κλπ. Επίσης και η κόκα, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή διάφορων ποτών και κυρίως της Κόκα - Κόλα.

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι μέχρι σήμερα ανυπολόγιστος. Υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου (10 εκατ. τόνοι το 1967), σίδηρος πλατίνα (δεύτερη στον κόσμο), σμαράγδια (πρώτη στον κόσμο), ακόμη χρυσός, άργυρος, χαλκός, μόλυβδος, μαγγάνιο και ανυπολόγιστα αποθέματα σε κάρβουνο (τα μεγαλύτερα στη νότια Αμερική). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πάνω από το μισό υπέδαφος της χώρας είναι ανεξερεύνητο.

Όλη η εξορυκτική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται στα χέρια ξένων εταιρειών και κυρίως αμερικανικών. Παρόλο τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει, είναι μια απ' τις πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια προσπάθεια να περάσει ο πλούτος της χώρας στα χέρια των ντόπιων και να ιδρυθεί ντόπια βαριά βιομηχανία. Πρέπει ακόμη να παρατηρηθεί ότι το πολιτιστικό επίπεδο του πληθυσμού, αν εξαιρεθούν τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Στην Κολομβία ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών με εξαγωγικό χαρακτήρα. Οι έμποροι ναρκωτικών έχουν δικούς τους στρατούς, που επιβάλλουν τη θέλησή τους πολλές φορές στην κυβέρνηση.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.