Κούβα

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Κούβα είναι κράτος της κεντρικής Αμερικής και καταλαμβάνει το ομώνυμο νησί που βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα καθώς και τα πολυάριθμα μικρότερα που βρίσκονται γύρω από αυτή.

Η συνολική έκταση των νησιών είναι 114.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ο πληθυσμός της είναι 10.870.000 άτομα. Πρωτεύουσα είναι η Αβάνα με 1.861.442 κατοίκους. Η επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά. Νόμισμα έχει το πέσο.

Πολιτικά, η Κούβα είναι λαϊκή δημοκρατία σοσιαλιστικού τύπου. Το σημερινό καθεστώς εγκαθιδρύθηκε το 1959, ύστερα από πολύχρονη επανάσταση.

Το έδαφος, εκτός από το νότιο τμήμα όπου βρίσκονται τα όρη Σιέρα Μαέστρα, είναι πεδινό ή καλύπτεται από βουνά που δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 1.200 μέτρα.

Η Κούβα είναι νησί στενόμακρο (το μήκος της φτάνει τα 1.200 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μην έχει μεγάλους ποταμούς. Το κλίμα της είναι θερμό και υγρό με μεγάλες βροχοπτώσεις. Η θερμοκρασία είναι σχεδόν ομοιόμορφη όλο το χρόνο με μέση θερμοκρασία το Γενάρη 22° C και τον Ιούλιο 28°C.

Η Κούβα είναι βασικά αγροτική χώρα με βιομηχανία που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα. Το βασικότερο γεωργικό της προϊόν είναι το ζαχαροκάλαμο (βρίσκεται σε μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου). Ακολουθούν ακόμη ο καπνός (παράγει μια από τις καλύτερες ποικιλίες καπνού για την κατασκευή πούρων που είναι ονομαστό σ' όλο τον κόσμο). Σημαντική είναι ακόμη η παραγωγή του καφέ, διάφορων τροπικών φρούτων, καλαμποκιού και ρυζιού.

Τα δάση (το 25% του εδάφους) αποτελούν σημαντική πηγή πλούτου.

Μεγάλη μπορεί να θεωρηθεί και η κτηνοτροφική παραγωγή, ιδίως βοοειδών.

Το υπέδαφος είναι αρκετά πλούσιο σε ορυκτά, όπως μαγγάνιο, χρωμίτη, νικέλιο, χρυσό, άργυρο, σιδερομετάλλευμα, πετρέλαιο κλπ.

Από τη βιομηχανία, σημαντικά αναπτυγμένη είναι η καπνοβιομηχανία, η βιομηχανία ζάχαρης, η υφαντουργία κι η βιομηχανία δέρματος. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται η πετροχημεία, η μεταλλουργία, η χημική βιομηχανία κι η βιομηχανία τσιμέντου.

Το εμπόριο της Κούβας γίνεται μ' όλα τα κράτη, εκτός από τις ΗΠΑ, που τους έχουν επιβάλλει εμπορικό αποκλεισμό.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.