Κυτταρίνη

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οργανική ουσία που υπάρχει στην μεμβράνη των φυτικών κυττάρων.

Χημικώς είναι πολυσακχαρίτης διότι το μόριό της είναι μακρυά αλυσίδα αποτελούμενη από μόρια D-γλυκόζης. Ωστόσο δεν έχει θερμιδική ή άλλη θρεπτική αξία για τον άνθρωπο γιατί δεν αποσυντίθεται στο πεπτικό του σύστημα. Τα φυτοφάγα ζώα πέπτουν την κυτταρίνη με τη βοήθεια μικροβίων που ζουν στην μεγάλη κοιλία (στα μηρυκαστικά) ή σε άλλα σημεία του πεπτικού τους συστήματος. Τα μικρόβια αυτά παράγουν κυτταρινάσες, δηλαδή ειδικά ένζυμα που διασπούν τους δεσμούς μεταξύ των μορίων της γλυκόζης και έτσι υδρολύουν τις κυτταρίνες. Στη συνέχεια ο οργανισμός των ζώων απορροφά και μεταβολίζει τη γλυκόζη για τις ενεργειακές του ανάγκες.

Η κυτταρίνη μαζί με την λιγνίνη (επίσης είδος πολυσακχαρίτη) αφθονούν κυρίως στα ξυλώδη μέρη των φυτών και τους προσφέρουν σκληρότητα και στήριξη. Κυτταρίνη υπάρχει επίσης στους μύκητες, παράγεται από ορισμένα βακτήρια, και υπάρχει στο σώμα ορισμένων θαλάσσιων οργανισμών.

Η κυτταρίνη, παρ' ότι δεν έχει θρεπτική αξία για τον άνθρωπο, είναι απαραίτητη στην διατροφή για την καλή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος. Μαζί με τη λιγνίνη ή άλλες συναφείς ουσίες αποτελούν τις λεγόμενες "διαιτητικές ίνες" ή "φυτικές ίνες" που πρέπει να υπάρχουν στην τροφή.

Χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολλών βιομηχανικών προϊόντων. Αποτελεί το κύριο συστατικό του χαρτιού, ενώ με κατάλληλη επεξεργασία παράγονται παράγωγα της κυτταρίνης που βρίσκουν εφαρμογές σε κολλητικές ουσίες, στην τεχνολογία τροφίμων κτλ.
H LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.