Λιβελούλες

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ανισόπτερα οδοντόγναθα έντομα της οικογένειας των λιβελουλιδών, γνωστά με το κοινό όνομα σαλταμπίγκοι και αετομάχοι. Σπουδαιότερο είδος είναι η λιβελούλα η πεπιεσμένη, η τετρακηλιδωτή, η σκοτική, η αιματόχρωμη κ.ά. Τρέφονται με έντομα που τα συλλαμβάνουν πετώντας. Τα πίσω φτερά των λιβελουλιδών είναι μεγαλύτερα, τα μάτια τους μεγάλα και οι ψυχές κάθονται με ανοιχτά φτερά. Η εποχή των ερώτων διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το θέρος. Γεννούν τα αβγά τους πάνω στα υδρόβια φυτά ή μέσα στο νερό. Οι προνύμφες που βγαίνουν είναι υδρόβιες και αναπνέουν με τραχειακά βράγχια, που είναι μια σειρά από ελασματοειδή αναπνευστικά όργανα μέσα σε μια κοιλότητα, η οποία βρίσκεται στο εδρικό άκρο του πεπτικού σωλήνα. Στην προνυμφική κατάσταση παραμένουν ένα - δύο χρόνια.

Οι λ. περιλαμβάνουν 1.000 περίπου είδη εντόμων. Στο κεφάλι τους έχουν δύο κοντές και λεπτές κεραίες, δύο μεγάλα σύνθετα μάτια και τρία οφθαλμίδια. Τα στοματικά τους όργανα είναι μασητικού τύπου, τα φτερά επιμήκη, πλούσια σε δικτυωτές νευρώσεις, διαφανή, άχρωμα ή με βούλες και μεταλλική ανταύγεια. Η κοιλιά είναι μακριά, λεπτή και ζωηρόχρωμη. Το όνομα λιβελούλα προέρχεται από το λατινικό libellus, που σημαίνει βιβλιάριο, φυλλάδιο και αποτελεί υπαινιγμό για το σχήμα των φτερών του εντόμου.


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.