Λονδίνο

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πόλη και πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου σε πληθυσμό. Το κυρίως Λονδίνο έχει 7.825.000 κατ. αλλά με τα προάστια (το μείζον Λονδίνο όπως λέγεται) φτάνει τα 10.000.000 κατοίκους. Μεταπολεμικά παρατηρείται το φαινόμενο της φυγής των Λονδρέζων προς τα προάστια, που, ενώ μειώνει τον πληθυσμό του κυρίως Λονδίνου, αυξάνει τον πληθυσμό των προαστίων.

Πίνακας περιεχομένων

Ρυμοτομία

Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ένας από τους οποίους είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, που έχει ως επακόλουθο τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την απώλεια του χρόνου. Αν και το Λονδίνο ξαναχτίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος μετά το 1945, εξαιτίας των καταστροφών που δέχτηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, το συντηρητικό πνεύμα των Άγγλων υπαγόρεψε μια πολιτική ανοικοδόμησης, που δε θ' αλλοίωνε την προπολεμική εικόνα της πόλης. Έτσι διατηρήθηκαν οι στενοί δρόμοι, που οπωσδήποτε δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης μεγαλούπολης.

Το Λονδίνο διασχίζεται από τον Τάμεση και διαθέτει ένα μεγάλο λιμάνι που όμως δεν έχει την αίγλη του προπολεμικού, που ήταν το επίκεντρο των εμπορικών θαλάσσιων οδών, όπως άλλωστε κι η ίδια η πόλη, που ήταν το επίκεντρο των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων και αποφάσεων για ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.

Οικονομία

Η μεταπολεμική παρακμή και τελικά η διάλυση της Μεγάλης Βρετανικής Αυτοκρατορίας, περιόρισε το ρόλο του Λονδίνου στο ρόλο της πρωτεύουσας του Βρετανικού Βασιλείου. Αποτελεί σήμερα το οικονομικό κέντρο της Βρετανίας και στην περιοχή του είναι συγκεντρωμένο μεγάλο μέρος από τη βαρεία βιομηχανία της χώρας (μεταλλουργεία, διυλιστήρια πετρελαίου, ηλεκτρικά εργοστάσια, αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ. ), που απασχολούν πάνω από 2.000.000 εργαζόμενους. Το λιμάνι του έχει πάψει να έχει μεγάλη σημασία, ακόμη και σε εθνική κλίμακα αφού το εισαγωγικό κι εξαγωγικό εμπόριο διενεργείται από τα μεταπολεμικά λιμάνια που το υποσκέλισαν.

Ετυμολογία

Το όνομά του προέρχεται από τον εκλατινισμό της κελτικής ονομασίας του, που ήταν Λον - Ντον και σήμαινε λιμνοφρούριο.

Ιστορία

Η ιστορία του Λονδίνου σαν λιμάνι, όπως αναφέρει ο ιστορικός Τάκιτος, αρχίζει πολύ πριν το 43 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι εμφανίσθηκαν στα βρεττανικά νησιά. Κατά τα χρόνια της ρωμαϊκής κατοχής, έχασε τη σημασία του ως εμπορικό κέντρο, γιατί οι Ρωμαίοι το χρησιμοποίησαν για το στρατιωτικό έλεγχο του νησιού. Η κατοχή αυτή είχε διάρκεια 4 αιώνες. Μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων ξαναβρήκε το ρυθμό του ως εμπορική πόλη και γρήγορα ξεπέρασε την Υόρκη (Γιορκ) σε πληθυσμό κι έγινε έτσι πρωτεύουσα της Αγγλίας.

Μέχρι τον 6ο αιώνα η πόλη δεν είχε γνωρίσει το Χριστιανισμό, που διέδωσε εκεί Έλληνας επίσκοπος που στάλθηκε από τη Ρώμη. Ως πρώτος επίσκοπος Λονδίνου αναφέρεται ο Μέλιτος, που διώχτηκε από τον ειδωλολάτρη βασιλιά και ίδρυσε εκκλησία στην Καντερβουρία τον 7ο αιώνα, εκεί που μέχρι σήμερα είναι έδρα της αγγλικανικής Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου το Λονδίνο σκάφτηκε από τις βόμβες των χιτλερικών αεροπλάνων, αλλά ο λαός του, μαζί μ' ολόκληρο τον αγγλικό λαό, ύψωσε το θάρρος του και την αυταπάρνηση κι ανέκοψε τη γερμανική επιβουλή. Γι' αυτό, μετά τον πόλεμο, σωστά χαρακτηρίστηκε ως η πρωτεύουσα της νίκης.

Πολιτισμός

Κτισμένο και στις δυο όχθες του Τάμεση, απέχει 65 χιλιόμετρα απ' τις εκβολές του και 14 μεγάλες γέφυρες συνδέουν τα δυο τμήματα της πόλης. Το κέντρο της πόλης αποτελείται απ' το λεγόμενο Σίτυ με το περίφημο χρηματιστήριο και το λόρδο δήμαρχο με τα εξαιρετικά προνόμια. Τεράστια κτίρια κάνουν το Λονδίνο μια επιβλητική πρωτεύουσα μ' ένα δικό της χρώμα και κλίμα. Η αυστηρότητα των αρχιτεκτονικών ρυθμών, όπως ο ελληνικός, γοτθικός και αναγεννησιακός των κτιρίων κι ο συννεφιασμένος ουρανός του, δημιουργούν το κλίμα μιας σοβαρής πρωτεύουσα, που εργάζεται συνέχεια.

Έχει πάρα πολλά πάρκα, με πιο γνωστά το Χάυντν παρκ και το Κέσσιγκτον Γκάρντεν, επιβλητικά κτίρια όπως το νοσοκομείο του Αγ. Παύλου, την Πινακοθήκη, το κορινθιακού ρυθμού Βρετανικό Μουσείο, το Αβαείο του Γουέστμινστερ, τ' ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τη Βουλή, το Δημαρχείο, την Ακαδημία των Τεχνών, που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Ο πύργος του Λονδίνου, κτισμένος το 1071, παλιό βασιλικό ανάκτορο και η γέφυρα του πύργου (1176 - 1209) ολοκληρώνουν την επιβλητικότητα της βρετανικής πρωτεύουσας, που ζει κάτω από την υπόκρουση των ωρών που σημαίνουν στο Μπιγκ - Μπεν, τον τεράστιο αυτό κώδωνα που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.</p>

Περίφημο είναι το Πανεπιστήμιό του, με 11 κολέγια καθώς κι άλλα πανεπιστήμια που υπάρχουν στη γύρω περιοχή. Το Λονδίνο, που έφτασε στη μεγαλύτερή του ακμή το 19ο αιώνα, διατηρεί και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του μεγαλείου του.

Κλίμα

Το υγρό, αλλά υγιεινό του κλίμα, κυριαρχείται από την ομίχλη που σκεπάζει την πόλη για 6 μήνες, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο και επιτείνει τα συγκοινωνιακό προβλήματα.

Σύγχρονη προοπτική

Ως οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό κέντρο, αντιπροσωπεύει έναν κόσμο που προσπαθεί να προσανατολιστεί στις συνθήκες της νέας Ευρώπης, που ήρθε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπαθεί να συντονίσει τα βήματά της και να επιβιώσει. Η ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το Λονδίνο μια από τις πόλεις που θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.