Μελάς Σπυρίδων

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Σπύρος Μελάς, Έλληνας δημοσιογράφος, λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε το 1883 στη Ναύπακτο και πέθανε το 1996 στην Αθήνα.

Βιογραφία

Νέος πήγε στον Πειραιά, όπου με μεγάλες στερήσεις τελείωσε το γυμνάσιο. Μετά γράφτηκε στη Νομική Σχολή, αλλά δε φοίτησε ποτέ σ` αυτήν. Από τα 20 του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία, των οποίων καλλιέργησε όλα τα είδη: δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, κύριο άρθρο, σχόλιο, χρονογράφημα ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα, βιογραφική μυθιστορία, κριτική, δοκίμιο, οδοιπορικό, θέατρο. Άρχισε τη δημοσιογραφία με τις εφημερίδες "Άστυ" και "Ακρόπολις", για να θητεύσει μέχρι τα 64 χρόνια εργασίας του, διαδοχικά, σε περισσότερες από 15 εφημερίδες. Κατά την περίοδο 1920-1922 πήρε μέρος και στην πολιτική. Αγωνίστηκε κατά του Βενιζέλο και φυλακίστηκε. Το 1940 βρέθηκε στο αλβανικό μέτωπο ως ανταποκριτής και πρόσφερε μεγάλες εθνικές υπηρεσίες. Πολλές φορές πήρε μέρος και σε διπλωματικές αποστολές, καλυπτόμενος κάτω από τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Το 1935 έγινε ακαδημαϊκός. Ο Μελάς υπήρξε ένα πληθωρικό ταλέντο και ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς. Μερικοί από τους τίτλους των έργων του: Θέατρο: "Ο γιος του ίσκιου" 1907, "Το κόκκινο πουκάμισο" 1908, "Το χαλασμένο σπίτι" 1909, "Το άσπρο και το μαύρο" 1913, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" 1939, "Αργυροί γάμοι" 1942, "Έρωτα μαστροχαλαστή" 1943, "Ρήγας Βελεστινλής" 1962 κ.ά. Ιστορικές μυθιστορίες: "Ο Γέρος του Μοριά", "Ο Ναύαρχος Μιαούλης", "Τα ματωμένα ράσα", "Το λιοντάρι της ερήμου", "Μαντώ Μαυρογένους" κ.ά. Χρονογραφήματα: τα συγκέντρωσε ο ίδιος σε 2 τόμους: "Σφυρίγματα" 1913 και "Κουβέντα του Φορτούνιο" 1936. Δοκίμια: "Τέχνη και Ζωή" 1944. Ποίηση "Τα τραγούδια του ανθρώπου", "Τα κρυφομιλήματα της ζωής" 1907. Ταξιδιωτικές εντυπώσεις: "Από τα ταξίδια μου" Ιταλία, Σερβία, Ρουμανία κλπ. κ.ά. Στα κείμενα του Μελά υπάρχει μια πετυχημένη εναλλαγή επικής αφήγησης και λυρικού συναισθηματικού. Τα θεατρικά του έργα παρουσιάζουν φυσική και αβίαστη πλοκή, ικανότητα ψυχογραφική των ηρώων και συναρπαστικό διάλογο. Εκεί όμως που διακρίθηκε περισσότερο είναι οι βιογραφικές μυθιστορίες του για τις οποίες ο Δ. Αθανασόπουλος έγραψε "Οι βιογραφίες του Μελά θα μείνουν ως μνημεία και επιτεύξεις του νεοελληνικού λόγου, κλασικά υποδείγματα δυνατών έργων".Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.