Μπλέ Σύννεφα

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Είναι ένα περίεργο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα όλο και πιο έντονα στον ουρανό και παρατηρείται πριν ή μετά τη δύση του ήλιου. Πρόκειται για τα εντυπωσιακά μπλε σύννεφα που σχηματίζονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε ύψος 80 χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε πρώτη φορά το 1885, δηλαδή 2 χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα, στην οποία και αποδόθηκε η αιτία του αρχικού σχηματισμού τους. Πολλοί επιστήμονες όμως θεωρούν ότι η παρουσία των νεφών οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αφού τα τελευταία χρόνια αυξάνουν συνεχώς η ένταση και η έκταση του φαινομένου.

Εξηγήσεις αναμένεται να δώσει η αποστολή AIM της NASA. Τα τρία διαφορετικά όργανα που θα διαθέτει η αποστολή θα δώσουν πανοραμικές εικόνες των πόλων και των περίεργων σύννεφων, αλλά και λεπτομερείς για τη χημική τους σύσταση, σε μία προσπάθεια να δοθεί μία σαφής απάντηση για την πηγή τροφοδοσίας τους και τις πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες της εμφάνισής τους.

Ιστογραφία

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.