Μπρούχος Δημήτριος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΡΟΥΧΟΣ

Από τους σημαντικότερους ποιητές-συγγραφείς της Θεσσαλονίκης. Τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο Δημήτρης Μπρούχος είναι ποιητής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Β' εξαταξίου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Επικοινωνία στο Λονδίνο (Dipl.CAM) και Διαφήμιση στη Νέα Υόρκη (Ι.Α.Α). Συνεργάστηκε με διαφημιστικές εταιρίες και απασχολήθηκε στην HELLEXPO-ΔΕΘ Α.Ε. στην διεύθυνση Προβολής - Διεθνών Σχέσεων - Συνεδρίων.

Υπήρξε συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας "ΜΕΘΕΞΙΣ-ΕΡΓΟΝ/Συνεργαζόμενοι Σύμβουλοι". Διετέλεσε Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης με αρμοδιότητα σε θέματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Χρημάτισε Σύμβουλος Επικοινωνίας του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Καλλιτεχνική Διαδρομή

Αν και ακολούθησε μια σεμνή κι αθόρυβη πορεία λόγω στάσης ζωής είναι πολυγραφότατος. Ξεκίνησε το 1973, γράφοντας στίχους. Στα Γράμματα εμφανίζεται το 1977 με την ποιητική συλλογή "Στο πέρασμα του χρόνου".

Ακολουθούν οι συλλογές: "Σκόρπιες θύμησες" το 1978, "Τα χρόνια της Νιότης" το 1978, "Χαμένα Δειλινά" το 1979 και οι "Αθώρητες Πολιτείες" το 1981, "Διαδρομή Ονείρου" 1983, "Νεκρό Σημείο ή η εβδομη νύκτα της καταστροφής"1985, "Ασκητική Θανάτου" 1993 και "Νουμηνία ή ανατολικά του Παντός" 1996, "Λουλούδια του Δρόμου" 2007 (εκδ. Τα Τραμάκια).

Έργα του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Τον έχουν καλέσει ως κεντρικό ομιλητή σε πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με διάφορα θέματα και ειδικά που αφορούν την Τέχνη αλλά και επαγγελματικής φύσεως για επικοινωνία κλπ.

Επίσης δημοσίευσε άρθρα με ποικίλο περιεχόμενο, κυρίως κοινωνικού προβληματισμού.

Στίχοι του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες (Σπύρο Βλασσόπουλο, Άλκη Κακαλιάγκο, Λίνο Κόκοτο, Μίμη Πλέσσα, Θανάση Πολυκανδριώτη, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο κά) κι ερμηνεύθηκαν από δημοφιλείς τραγουδιστές (Μελίνα Ασλανίδου, Μελίνα Κανά, Έφη Κοντού, Γιάννη Κούτρα, Μανώλη Μητσιά, Πένυ Ξενάκη, Φίλιππα Νικολάου, Αντώνη Ρέμο, Κώστα Σμοκοβίτη, Δημήτρη Χρυσοχοΐδη κά).

Βραβεία και Διακρίσεις

Βραβεύθηκε στο Φεστιβαλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το Β! Βραβείο το 1994 ενώ το 1997 συμμετέχοντας στην ίδια εκδήλωση βραβεύθηκε ξανά αυτή τη φορά με το Γ! Βραβείο! Χάρη στην ξεχωριστή πορεία του στα καλλιτεχνικά πράγματα συμμετείχε και ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ (1991, 2005).

Έλαβε πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις καθώς επίσης τιμήθηκε επανειλημμένα με χρυσό και πλατινένιο δίσκο.

Παρούσα Κατάσταση

Σήμερα, μοιράζει την ζωή του ανάμεσα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι εξωτερικό (κυρίως Κύπρο κά) διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα. Με το Μίμη Πλέσσα (που ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους που του εμπιστεύθηκε μουσική του), εξακολουθούν να γράφουν εκτός από μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια για τον κινηματογράφο και την τηλεοραση ("Τα παιδιά της Νιόβης"), έχουν παρουσιάσει μια όπερα που στηρίζεται στην ελληνική μυθολογία ("Έρως ανίκατε μάχαν", ένα ορατόριο με θέμα τη ζωή και το έργο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου ("Παύλος: Ο Πρώτος μετά τον Ένα" ή "Το Σκεύος της εκλογής"), μια καντάτα ("Νύκτα με Φως : Μία ιστορία για τους 3+1 Μάγους") και μια μουσική μονογραφία ("Άγιες Μνήμες: Ποτέ πια γενοκτονίες").

Συνεργάζεται ως παραγωγός με γνωστή δισκογραφική εταιρία.

Λειτουργεί ως ανεξάρτητος Σύμβουλος επικοινωνίας και ταυτόχρονα ασχολείται με τη διοργάνωση συναυλιακών κι ευρύτερων πολιτιστικών εκδηλώσεων, με την ιδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.