Νέα Υόρκη \Πόλη

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

H Νέα Υόρκη, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, συνολικά της Αμερικανικής Ηπείρου και δεύτερη στον κόσμο, μετά το Τόκιο της Ιαπωνίας, είναι χτισμένη στις ακτές του Ατλαντικού, στις εκβολές του ποταμού Χόυντσον. Η λεγόμενη "Μείζων Νέα Υόρκη" έχει 18.100.000 κατ., ενώ η κυρίως πόλη φτάνει (απογραφή 1996) τους 7.900.000 κατοίκους. Είναι το πρώτο εμπορικό και οικονομικό κέντρο των ΗΠΑ και στις 13 Σεπτεμβρίου 1788 έγινε η πρώτη πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Πίνακας περιεχομένων

Θέση

Η θέση όπου βρίσκεται η πόλη σχηματίστηκε από κοιλάδες που δημιουργήθηκαν στην εποχή των παγετώνων. Ο Χούντσον σχηματίζει στενό κόλπο με πλάτος 7 μέχρι 8 χλμ. που με τον καιρό στενεύει ολοένα. Τα ποτάμια Ιστ Ρίβερ, Χάρλεμ Ρίβερ και Χούντσον απομονώνουν το νησί Μανχάταν. Στα ΒΑ το Λονγκ Άιλαντ Σάουντ χωρίζει το ομώνυμο νησί από την ηπειρωτική Αμερική.

Έχει το μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο: Μπροστά του βρίσκεται το άγαλμα της Ελευθερίας, που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης, μαζί με τους ουρανοξύστες της. Πάνω από 1000 μεγάλα πλοία μπορούν να παραμείνουν στο λιμάνι, με τη δυνατότητα να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, χάρη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του. Αποτελείται από πέντε περιοχές: το Μανχάταν, το Μπρονξ (στην ηπειρωτική έκταση), το Μπρούκλιν, το Κουίνς (στο Λογκ Άιλαντ) και το Ρίτσμοντ στο Στέιτ Άιλαντ.

Μανχάταν

Είναι το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο της πόλης. Εκτός από το ομώνυμο νησί, περιλαμβάνει και ένα μικρό τμήμα της ηπειρωτικής περιοχής, το Μαρμπλ Χιλ (μαρμάρινος λόφος) και τα νησάκια Ράντολς, Ουέλφερ και Ουόρντ. Η έκταση του νησιού είναι 58 τ. χλμ. Συγκοινωνεί οδικώς και σιδηροδρομικώς μ` όλες τις περιοχές της πόλης, εκτός από το Ρίτσμοντ, με το οποίο συνδέεται με πορθμεία. Πολυάριθμες γέφυρες και υπόγειες σήραγγες εξυπηρετούν πληρέστερα τη συγκοινωνία. Η γνωστότερη είναι η γέφυρα του Μπρούκλιν, που ενώνει το ομώνυμο τμήμα με το Μανχάταν. Έχει μήκος 1805 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1883.

Μπρούκλιν

Δεύτερο σε έκταση και το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της πόλης. Είναι το κέντρο των μεγάλων γραφείων και των ποικίλων βιομηχανιών. Από το Μανχάταν χωρίζεται με τον ποταμό Ιστ.

Μπρονξ

Βρίσκεται στα βόρεια του Μανχάταν και περιλαμβάνει τα νησάκια Ρίκερς Άιλαντ (όπου υπάρχει πρότυπο σωφρονιστήριο), το Χατς Άιλαντ και το Σίτι Άιλαντ, με τις φημισμένες του ακτές. Το Μπρονξ συνδέεται με το Μανχάταν με δεκατέσσερις γέφυρες. Οι περισσότερες είναι σύγχρονες, οι άλλες κατασκευάστηκαν κατά το 19ο αι.

Ρίτσμοντ

Είναι το μικρότερο σε πληθυσμό τμήμα και βρίσκεται στο νησί Στέιτεν. Περιλαμβάνει ακόμα και άλλα πιο μικρά νησιά, που βρίσκονται γύρω του. Από το Μπρούκλιν χωρίζεται με τα Στενά και τον Κάτω κόλπο.

Κουίνς

Βρίσκεται στα Β του Μπρούκλιν, στο νησί Λονγκ Άιλαντ. Το μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα της Ν. Υόρκης, με 308 τ. χλμ. Στα ΝΔ του είναι το Μανχάταν. Γενικά, θα μπορούσε να πει κανείς, χωρίς υπερβολή, πως η Νέα Υόρκη δεν είναι πια πόλη, αλλά κράτος ολόκληρο μέσα σε μια ελάχιστη έκταση (3.200 τ. χλμ.). Ο περιορισμένος χώρος για την οριζόντια εξάπλωση της πόλης την ανάγκασε να επεκταθεί σε ύψος και να κατασκευαστούν πολυώροφοι ουρανοξύστες, με μεγαλύτερο το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, με 102 ορόφους και 484 μ. ύψος. Εκεί μέσα κυκλοφορούν κάθε μέρα πάνω από 50 χιλ. άνθρωποι. Για την εσωτερική του καθαριότητα απασχολούνται 200 καθαρίστριες και για τα τζάμια των 6400 παραθύρων του γύρω στους 10 ειδικούς καθαριστές με τους σχετικούς βοηθούς τους. Όταν φυσά δυνατός αέρας, η κορυφή του μετακινείται λίγα εκατοστά, ενώ ο χαλύβδινος σκελετός του τρίζει.

Η Νέα Υόρκη είναι η πόλη των "τεράστιων". Το λιμάνι της είναι το μεγαλύτερο του κόσμου, οι λεωφόροι, τα κτίρια, οι κινηματογράφοι, τα αεροδρόμια, τα καταστήματα, οι βιομηχανίες, τα πανεπιστήμια, τα ινστιτούτα, η κίνησή της, όλα είναι τεράστια όσο σε κανένα άλλο σημείο της Γης. Πενήντα μεγάλες αποβάθρες διαθέτει το λιμάνι της. Στην πόλη υπάρχουν όλες οι εθνότητες του κόσμου, που κατοικούν σε ξεχωριστά διαμερίσματα. Οι Ιταλοί είναι πιο πολλοί από τους Γενουάτες, οι Ρώσοι πλησιάζουν τους κατοίκους της Οδησσού, ενώ το ένα πέμπτο των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι Εβραίοι.

Ιστορία

Η πρώτη πόλη χτίστηκε μεταξύ 1624 και 1626 από Ολλανδούς αποίκους, πάνω στο στενόμακρο μικρό νησάκι του Μανχάταν, στις εκβολές του ποταμού Χούντσον. Το πρώτο της όνομα ήταν "Νέο Άμστερνταμ". Το αγόρασαν οι Ολλανδοί απ' τους Ινδιάνους το 1626 και στις 24 Σεπτεμβρίου 1664 το παράδωσαν στους Άγγλους, οι οποίοι ονόμασαν την πόλη Νέα Υόρκη προς τιμή του τότε δούκα της αγγλικής Υόρκης και βασιλιά κατόπι, του Ιακώβου Β΄. Αποδείχτηκε σιγά σιγά πόσο θαυμάσια για λιμάνι ήταν η θέση της πόλης. Όταν, μετά το 1800, άρχισε η μεγάλη εισροή μεταναστών στις ΗΠΑ, όλοι οι Ευρωπαίοι μετανάστες κατέφταναν εδώ. Ο πληθυσμός της αυξανόταν γρήγορα. Οι κάτοικοί της το 1775 ήταν 25.000, το 1800 100.000, το 1850 έφταναν τους 515.000 και το 1900 ξεπέρασαν τα 2.000.000. Ταυτόχρονα η πόλη επεκτεινόταν στην ηπειρωτική ακτή και τα γύρω νησιά, όπως το Λονγκ Άιλαντ, το Στέιτεν και τα άλλα μικρότερα.

Είναι το πιο κοντινό στην Ευρώπη και την Αφρική, σημείο της αμερικανικής ηπείρου και στη θέση αυτή οφείλεται η ανάπτυξή της, που άρχισε απ' το 19ο αιώνα. Το 1825, το άνοιγμα της διώρυγας Εριέ τη σύνδεσε με το εσωτερικό, με την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, των κοιλάδων του Μοχαουάκ και του Ούδσονα. Απ' το λιμάνι της περνούσαν οι μετανάστες, τα κεφάλαια και τα εμπορεύματα, για το εσωτερικό των ΗΠΑ. Είχε το πλεονέκτημα της εύκολης σύνδεσης με το εσωτερικό, που σ' αυτό υστερούσαν οι άλλες παραλιακές πόλεις.

Διοίκηση

Διοικείται από το δήμαρχο, που εκλέγεται κάθε τετραετία, και από ένα οικονομικό συμβούλιο, που το αποτελούν ο δήμαρχος και πέντε αντιπρόσωποι των ισάριθμων περιοχών της, που κι αυτοί εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Υπάρχουν επίσης 65 βοηθοί, οι οποίοι εκλέγονται κάθε διετία.

Αξιοθέατα

Αναρίθμητα είναι τα αξιοθέατα της πόλης. Έχει έξι μεγάλα μουσεία (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο των Ινδιάνων της Αμερικής, το μουσείο της πόλης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ισπανικό Μουσείο και το Ουίντεϊ Μιουζίαμ), την περίφημη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, αμέτρητους ουρανοξύστες, βιβλιοθήκες πλούσιες, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ν. Υόρκης με 6.000.000 τόμους βιβλίων, η βιβλιοθήκη του Μπρούκλιν με 6.500.000 τόμους και η βιβλιοθήκη Πιέρποντ Μόργκαν, όπου υπάρχουν παλιά βιβλία αμύθητης αξίας, βαβυλωνιακής, ασσυριακής, αιγυπτιακής και ελληνικής γραφής. Υπάρχουν ακόμα χειρόγραφα του μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Στα αξιοθέατα ανήκουν και ο ναός της Αγίας Τριάδας, όπου βρίσκονται οι τάφοι μεγάλων προσωπικοτήτων, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πατρικίου (ύψους 102 μ.), η έδρα του ΟΗΕ, το Μιούζικ Χολ, το Σέντραλ Παρκ, ζωολογικοί κήποι κ.ά.

Η τοποθεσία που έχει κτιστεί σχηματίστηκε από διάφορες κοιλάδες, στις εκβολές του ποταμού Ούδσονα, που σχηματίζει κλειστό κόλπο, που στενεύει στην άκρη σε δίοδο 2 χιλιομέτρων. Το νησί Μανχάταν απομονώνεται απ' τους ποταμούς Ούδσονα, Ηστ-Ρίβερ και Χάρλεμ-Ρίβερ. Προς τα ΒΑ., η Λονγκ Άιλαντ Σάουντ χωρίζει το νησί Λογκ Άιλαντ απ' την ηπειρωτική στεριά. Στο λιμάνι βρίσκεται και το νησί Μπεντλάου, που πάνω σ' αυτό έχει τοποθετηθεί το άγαλμα της Ελευθερίας.

Το λιμάνι της είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου. Χωράει χίλια πλοία μεγάλου εκτοπίσματος κι οι αποθήκες του είναι συνέχεια γεμάτες μ' εμπορεύματα για φόρτωμα. Οι προβλήτες του έχουν μήκος 1.500 χλμ. Στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έρχονται τα 35% των πλοίων που φτάνουν στις Η.Π.Α. Μια γέφυρα που φτιάχτηκε το 1883, συνδέει τη Νέα Υόρκη με το Μπρούκλιν, πάνω απ' τη διώρυγα Λονγκ Άιλαντ. Μια υπόγεια σήραγγα συνδέει το Μπρούκλιν με το Μανχάταν. Διάφορες άλλες γέφυρες κι υπόγειες διαβάσεις συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους και με τη στεριά.

Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της Αμερικής με 15 εκατ. περίπου κατ. Έχει περίπου 1.600.000 εργάτες. Υπάρχουν διυλιστήρια πετρελαίου, εργοστάσια επεξεργασίας χαλκού, βιομηχανίες τροφίμων, εργοστάσια χημικών προϊόντων και πλαστικών. Υπάρχουν τεράστιες βιομηχανίες, π.χ. υποδημάτων, ρούχων, κοσμημάτων, ειδών πολυτελείας, φαρμακευτικών προϊόντων, που η παραγωγή τους απευθύνεται σ' εκατομμύρια καταναλωτικού κοινού. Υπάρχει όμως και μεγάλο πλήθος μικρών βιομηχανιών, με λιγότερους από 10 εργάτες. Είναι κάτι αρκετά πρωτότυπο στην οργάνωσή του, μέσα σε μία πόλη κολοσσό.

Η ανάπτυξη της άρχισε γύρω απ' τον πυρήνα των συνοικιών των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Στα νότια του Μανχάταν εγκαταστάθηκαν οι εργάτες και οι μετανάστες, που αποτέλεσαν τον εργατικό πληθυσμό. Στα βόρεια, κατά τα τέλη του 19ο αιώνα, δημιουργήθηκε μια αριστοκρατική πλούσια συνοικία. Στον 20ο αιώνα, η διαρρύθμιση της πόλης άλλαξε και δημιουργήθηκε καινούριο βιομηχανικό κέντρο, που συνδέθηκε με την κυρίως πόλη, με το Μπρόντγουαιη. Στην περιοχή αυτή, που είναι η πιο σύγχρονη της πόλεως, υπάρχουν τεράστια μεγαθήρια, οι ουρανοξύστες. Ο παλιότερος ουρανοξύστης είναι το Εμπάιερ Σταίητ Μπίλντινγκ. Άλλοι ουρανοξύστες φημισμένοι είναι το κτίριο Κράυσλερ και το Ροκφέλερ. Στους ουρανοξύστες αυτούς στεγάζονται εμπορικές επιχειρήσεις, γραφεία, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλα ξενοδοχεία.

Εμπορικοί δρόμοι της είναι η Πέμπτη λεωφόρος και η λεωφόρος Μάντισον, που σ' αυτές βρίσκονται τα μεγάλα καταστήματα. Στο Λονγκ Άιλαντ, το Μπρονξ, το Ρίτσμοντ, το Μπρούκλιν και το Κουήνς, χτίζονται εργοστάσια και λαϊκές πολυκατοικίες. Γύρω απ' το Σέντραλ Παρκ είναι το πανεπιστήμιο Κολούμπια και διάφορα κτίρια πλουσίων. Διαθέτει τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου. Είναι σήμερα κέντρο εμπορικών και χρηματιστηριακών επιχειρήσεων με παγκόσμια προβολή και ρυθμίζει την τιμή των σπουδαιότερων προϊόντων. Είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.