Νευραλγία

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Νευραλγία είναι έντονος πόνος που εντοπίζεται στο πεδίο διανομής των αισθητικών ή μεικτών νεύρων. Προκαλείται από διάφορες φλεγμονές των νεύρων, που οφείλονται σε τοξικές ουσίες ενδογενούς ή εξωγενούς προέλευσης, σε τραυματισμούς κάποιου νεύρου που προκαλούν ερεθισμούς στις τελικές νευρικές ίνες, σε διηθήσεις των νεύρων από όγκους και γενικά σ` οποιονδήποτε ερεθισμό λοιμώδους, τραυματικής, φυσιολογικής ή χημικής φύσης.

Τα συμπτώματα των ν. είναι πόνοι με διάφορη ένταση, ανάλογα με την περιοχή που εντοπίζεται η βλάβη, την έκταση και τη σοβαρότητά της. Η θεραπευτική αγωγή συνίσταται στην εξεύρεση και θεραπεία των αιτιών που την προκαλούν και στην καταπράυνση των πόνων με τη χορήγηση τοπικών και γενικών αναλγητικών φαρμάκων.

Στις ν. δίνονται ειδικές ονομασίες, ανάλογα με το νεύρο που έχει προσβληθεί (νευραλγία τριδύμου, ισχιαλγία, μεσοπλεύρια ν. κ.ά.). Το σημείο του προσβλημένου νεύρου, στο οποίο ο πόνος είναι πιο έντονος, ονομάζεται νευραλγικό σημείο.

Νευραλγία τριδύμου νεύρου

Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου, απλούστερα αποκαλούμενη και "νευραλγία τριδύμου" χαρακτηρίζεται από δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο, που εντοπίζεται σε περιοχή κατανομής του τριδύμου νεύρου (συνήθως στην κάτω γνάθο, αλλά μπορεί επίσης να εμφανίζεται στην άνω γνάθο ή στην περιοχή του κροτάφου, του μετώπου και του ματιού) και τα αίτια της είναι άγνωστα.

Ο πόνος της νευραλγίας του τριδύμου μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα και να προκαλείται από κινήσεις, όπως η ομιλία και η μάσηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νευραλγία του τριδύμου αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση ορισμένων νευροτροποποιητικών φαρμάκων (έτσι ονομάζονται τα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων διαφόρων ειδών, όπως η ημικρανία, η επιληψία και ο νευροπαθητικός πόνος).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.