Ντ' Ανούντσιο Γκαμπριέλε

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ιταλός ποιητής και συγγραφέας (1863 - 1938). Από το 1881 βρισκόταν εγκαταστημένος στη Ρώμη, η κοσμική ζωή της οποίας τον επηρέασε σημαντικά. Ο Ν. κλίνοντας προς τις πνευματικές αξίες του ευρωπαϊκού ντεκανταντισμού, δημιούργησε έναν ντανουντσιανισμό, με τον οποίο εκδήλωσε το ωραιοπαθές ιδεώδες της ζωής του, όπου θέση είχαν οι έρωτες, οι μονομαχίες, οι δίκες της Ρώμης. Με το πέρασμα του χρόνου, ο Ν. διαμορφώθηκε σε έντονη προσωπικότητα στο χώρο της λογοτεχνίας και κυρίως με την ανακάλυψη του Νίτσε και της ιδεολογίας του υπεράνθρωπου. Στις τραγωδίες του "Η νεκρή πόλη", "Η Τζοκόντα", "Ο λύχνος υπό τον μόδιον", "Φαίδρα", συνδυάζει το αρχαίο ελληνικό θέατρο με πρόσφατες συμβολιστικές και βαγκνερικές εμπειρίες. Στα ποιήματά του "Το παραδείσιο ποίημα", "Ηλέκτρα", "Αλκυνόη", "Μερόπη" και τέλος στα "Εγκώμια του Ουρανού, της Θάλασσας της Γης και Ηρώων" η ικανότητα του ποιητή φτάνει στο αποκορύφωμά της. Το 1914 έγραψε τους διαλόγους για την ταινία "Cabiria". Με την έκρηξη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου τάχτηκε επικεφαλής των οπαδών της συμμετοχής στον πόλεμο και ο λόγος του που εκφώνησε στο Κουάρτο στις 5 Μαΐου 1915 συντέλεσε στην είσοδο της Ιταλίας στον πόλεμο. Κατά τον πόλεμο ανέλαβε ενεργό δράση, αλλά αργότερα κλείστηκε σε περιβάλλον μελαγχολίας και μοναξιάς. Το 1924 του απονεμήθηκε ο τίτλος του πρίγκιπα του Μοντενεβόζο και το 1937 έγινε πρόεδρος της Ιταλικής Ακαδημίας.


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.