Πανεπιστήμιο

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Εκπαίδευση
Ιδρύματα
Αρχικό Στάδιο
Βασική
Μέση
Ανώτερη
Ανώτατη
Επιμόρφωση
Τελικό Στάδιο

Το πανεπιστήμιο είναι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που σκοπό έχει να διαμορφώσει τον άνθρωπο - επιστήμονα, δίνοντάς του απ' τη μια μεριά επαγγελματική κατάρτιση κι απ' την άλλη δυνατότητα παραπέρα ανάπτυξης, προώθησης της επιστήμης.

Πίνακας περιεχομένων

Γενικά

Το επίπεδο σπουδών στο πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά ανώτερο από 'κείνο της στοιχειώδους εκπαίδευσης κι αρκετά ανώτερο απ' αυτό της μέσης εκπαίδευσης. Κι οι δύο προηγούμενες βαθμίδες εκπαίδευσης θεωρούνται αναγκαίες και υποχρεωτικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ενός ατόμου στις πανεπιστημιακές σπουδές, εισαγωγή που στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται δυνατή μόνο μετά από επιτυχείς εξετάσεις του ενδιαφερόμενου. Στα σημερινά πανεπιστήμια, η μόρφωση κι η εκπαιδευτική, επιστημονική κατάρτιση, ολοκληρώνονται μέσα από δύο φάσεις σπουδών. Τις πτυχιακές, που δίνουν τη δυνατότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης του σπουδαστή και που του δίνουν τις βάσεις θα λέγαμε για μια επιστημονική δουλειά, όχι όμως στο έπακρο και τις μεταπτυχιακές σπουδές, που μ' αυτές ο φοιτητής περνά περισσότερο στη βαθμίδα της έρευνας, ατομικής ή ομαδικής, γύρω απ' το συγκεκριμένο αντικείμενο του ενδιαφέροντός του, με σκοπό να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτό και να προσφέρει και τη δική του επιστημονική γνώση, στο βαθμό που αυτό του είναι δυνατό.

Στις μέρες μας ο αριθμός των πανεπιστήμιων αυξάνεται συνέχεια στα διάφορα κράτη. Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου διαθέτουν τώρα πανεπιστήμια ή τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο για την ανώτατη μόρφωση του πληθυσμού τους. Αυτή η ανάγκη άρχισε να γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή με το πέρασμα των χρόνων, με την ανάπτυξη της τεχνικής και της επιστήμης, που έγιναν η βάση της ζωής από οικονομική άποψη. Κάθε κράτος, κάθε χώρα, χρειάζεται ένα σημαντικό αριθμό ειδημόνων, που θα κρατήσουν την οικονομία και την ηθική υπόστασή της σ' ένα άλφα ύψος. Αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν θα τους βρει μέσα απ' τα πανεπιστήμια ή μάλλον θα τους φτιάξει μέσα στα πανεπιστήμια. Όσο πιο αναπτυγμένη οικονομικά είναι μια χώρα, τόσο περισσότερα πανεπιστήμια έχει, τόσο περισσότερη προσοχή δίνει στην ανώτατη εκπαίδευση κι αυτό, γιατί είναι αναπόφευκτη αναγκαιότητα. Κι όσο πιο δημοκρατική είναι μια χώρα, πιο προοδευτική, με την έννοια ότι βλέπει το λαό σα σοβαρό θετικό παράγοντα στην ανάπτυξή της, τόσο καλύτερο και πιο ανεβασμένο είναι το επίπεδο των σπουδών στα πανεπιστήμιά της, που τα βλέπει όχι μόνο σαν πηγές οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και σα μέσα διαφώτισης κι ανύψωσης του πνευματικού επιπέδου του λαού.

Ο θεσμός του πανεπιστήμιου είναι αρκετά παλιός κι ήδη μερικά εκπαιδευτικά σχήματα, που μπορούμε να πούμε ότι προετοίμασαν τα σύγχρονα πανεπιστήμια, υπήρχαν και στην αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, οι διάφορες σχολές που δημιούργησαν οι Έλληνες φιλόσοφοι, όπου διδάσκονταν όλες οι επιστήμες, ήταν κατά κάποιο τρόπο τα π. της εποχής. Τέτοιες ήταν οι σχολές του Αριστοτέλη, των σοφιστών, του Πλάτωνα κ.ά. Τον 1ο αι. μ.Χ. ιδρύθηκε η σχολή Αθηνών, στην οποία διδάσκονταν φιλοσοφική, ρητορική, νομική και ιατρική κι έμοιαζε, από οργανωτική άποψη, αρκετά με πανεπιστήμιο. Όμως τα καθαυτό π. άρχισαν να ιδρύονται κατά το 12ο μ.Χ. αι. Τα πρώτα είναι της Μπολώνια και του Σαλέρνο στην Ιταλία, της Λυών και του Παρισιού στη Γαλλία. Ο τρόπος που λειτουργούσαν δεν ήταν ίδιος με το σημερινό και δεν υπήρχε συγκεκριμένος διαχωρισμός σχολών κλπ. Μόνο σιγά-σιγά τα πανεπιστήμια άρχισαν να παίρνουν τη σημερινή τους μορφή κι αυτό, όταν η εξειδίκευση πάνω σ' ορισμένες επιστήμες μπήκε πια σαν επιτακτική ανάγκη.

Τα σημερινά πανεπιστήμια αποτελούνται από διάφορες σχολές, κολέγια, ινστιτούτα κλπ. και διατηρούν μια σχετική αυτοτέλεια σε σχέση με το κράτος.

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Σχολές και Τμήματα. Στην Ελλάδα λειτουργούν τα εξής:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημοποιήθηκε με φιλικό Διάταγμα το 1836. Ένα χρόνο αργότερα δυο νέα Διατάγματα πρόβλεπαν την δημιουργία τεσσάρων Σχολών:

 • Γενικών επιστημών (φιλοσοφίας, φιλολογίας, μαθηματικών και φυσικής)
 • Θεολογίας
 • Ιατρικής και
 • Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Στις 3 Μαΐου 1837 άρχισε επίσημα η λειτουργία του Πανεπιστημίου, το οποίο στεγάστηκε αρχικά στην οικία του αρχιτέκτονα Κλεάνθους (στην ΒΑ πλευρά της Ακρόπολης). Αργότερα λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου γεννήθηκε η ανάγκη ανέγερσης νέου κτιρίου με τις χρηματικές συνεισφορές επιφανών Αθηναίων. Το Νοέμβριο 1841 (πριν ακόμη τελειοποιηθεί) άρχισε η διδασκαλία των μαθημάτων και το 1850 είχε πλέον ολοκληρωθεί το κτίριο. Το 1887 θεμελιώθηκε το Χημείο στην οδό Σόλωνος, το 1929 τα Ιατρικά εργαστήρια στο Γουδί και το 1932 το κτίριο των Θεωρητικών Επιστημών στη γωνία Σόλωνος-Σίνα. Το 1905 η Φυσικομαθηματική Σχολή έγινε ανεξάρτητη και έτσι υπήρχαν συνολικά 5 Σχολές υποδιαιρεμένες σε διάφορα τμήματα.

Το ίδρυμα διοικείται σήμερα από την Πανεπιστημιακή Σύγκλητο που την αποτελούν ο Πρύτανης, ο Προπρύτανης, οι Αντιπρυτάνεις, οι Κοσμήτορες και οι εκπρόσωποι των καθηγητών, των μελών της ΔΕΠ και των φοιτητών. Το διδακτικό προσωπικό απαρτίζεται από τους καθηγητές, τους αναπληρωτές καθηγητές, τους επίκουρους καθηγητές, τους επιμελητές, τους λέκτορες και τους βοηθούς.

Στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών ανήκουν:

 • Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου
 • Η Πανεπιστημιακή Λέσχη
 • τα αναγνωστήρια της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης
 • Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και
 • Ο Πανεπιστημιακός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα).

Πρέπει να αναφερθεί ότι στην ονομασία του ιδρύματος, έχει προστεθεί η λέξη "Καποδιστριακόν", γιατί σύμφωνα με κληροδότημα του Ι. Δόμπολη προβλεπόταν η ανέγερση "Καποδιστριακού Πανεπιστημίου", το οποίο ιδρύθηκε το 1911, αλλά αργότερα συγχωνεύτηκε με το Εθνικό. Από τότε το Πανεπιστήμιο των Αθηνών φέρει την ονομασία "Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών".

Σήμερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνει τις εξής σχολές και τμήματα:

 • Θεολογική σχολή (τμήματα Θεολογίας και Ποιμαντικής)
 • Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Τμήματα Νομικής, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Επιστημών)
 • Φιλοσοφική Σχολή (Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Σχολή Θετικών Επιστημών (Τμήματα Φυσικής Χημείας, Μαθηματικών, Βιολογίας και Γεωλογίας)
 • Σχολή Επιστημών Υγείας (Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Νοσηλευτικής)
 • Ανεξάρτητα τμήματα (Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών και Παιδαγωγικό Τμήμα Οικιακής Οικονομίας).

Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που λειτουργεί από το 1888 και αποτελεί οργανισμό δημοσίου δικαίου. Διοικείται από Σύγκλητο με επικεφαλής τον πρύτανη και κατατάσσεται ιεραρχικά αμέσως μετά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η πρώτη ανάγκη για ίδρυση Σχολείου Τεχνιτών εμφανίστηκε το 1836 (δημοσιεύτηκε σχετικό Βασιλικό Διάταγμα) και η Σχολή λειτούργησε ως το 1843 σαν κέντρο τεχνικής κατάρτισης στελεχών για οικοδομές. Με το σύνταγμα του 1843 το Σχολείο Τεχνικών αποτελέστηκε από τα τμήματα των Βιομηχανικών Τεχνών και των Καλών Τεχνών.

Αργότερα το 1863, καθιερώθηκε τριετής φοίτηση στο Βιομηχανικό Τμήμα και μετά την αποφοίτηση δίνονταν διπλώματα τέκτονα, γεωμέτρη, σιδηρουργού. Με δωρεές δωρητών Μετσοβιτών (Ν. Στουρνάρας, Γ. Αβέρωφ και Μ. Τοσίτσας) κτίστηκε το νέο κτίριο της οδού Πατησίων. Έτσι το 1888 η Σχολή Βιομηχανικών Τεχνών μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο και ονομάστηκε "Μετσόβειο Πολυτεχνείο" ως φόρος τιμής προς τους Μετσοβίτες δωρητές. Τελικά το 1914 ονομάστηκε "Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο" και αποτελέστηκε από τις εξής Σχολές:

 • Πολιτικών Μηχανικών
 • Μηχανολόγων
 • Ηλεκτρολόγων
 • Τηλεγραφομηχανικών (η οποία το 1917 καταργήθηκε).

Με την κατοπινή αναδιοργάνωση του Πολυτεχνείου, έγινε κοινή σχολή μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων και προστέθηκαν νέες Σχολές: αρχιτεκτόνων, χημικών μηχανικών αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών.

Στη σημερινή του μορφή το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο περιλαμβάνει τα τμήματα:

 • Πολιτικών μηχανικών
 • Μηχανολόγων μηχανικών
 • Ηλεκτρολόγων μηχανικών
 • Αρχιτεκτόνων μηχανικών
 • Χημικών μηχανικών
 • Αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών
 • Μηχανικών μεταλλείων - Μεταλλουργών
 • Ναυπηγών Μηχανολόγων μηχανικών και
 • Γενικό Τμήμα.

Άλλοτε υπαγόταν στο Πολυτεχνείο και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (σήμερα ανεξάρτητη) με τμήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που άρχισε να λειτουργεί από το 1926- 27. Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει Φιλοσοφική Σχολή (1926), Νομική Σχολή (1927), Φυσικομαθηματική, Δασολογική, Γεωπονική, Θεολογική, Κτηνιατρική και Ιατρική Σχολή. Με την προσθήκη της Πολυτεχνικής Σχολής και των εργαστηριακών και κλινικών εγκαταστάσεων κατέστη αρτιότερη η συγκρότηση του Πανεπιστημίου.

Σήμερα το αποτελούν οι εξής σχολές και τμήματα:

 • Θεολογική σχολή (τμήματα Θεολογίας και Ποιμαντικής)
 • Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (τμήματα Νομικής και Οικονομικών Επιστημών)
 • Φιλοσοφική σχολή (τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
 • Σχολή Θετικών Επιστημών (τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας)
 • Σχολή Επιστημών Υγείας (τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής
 • Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών (τμήματα Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Κτηνιατρικής)
 • Πολυτεχνική Σχολή (τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και Γενικό Τμήμα)
 • Σχολή Καλών Τεχνών (τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Μουσικών Σπουδών και Θεάτρου) και
 • Ανεξάρτητα τμήματα (Επιστήμης Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού, Παιδαγωγικό Δημοτικής, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που λειτουργεί στις Σέρρες).

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτούργησε αρχικά ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Ιδρύθηκε το 1920 στην Αθήνα με την ονομασία Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1926, ως ισότιμη του Πανεπιστημίου για τη μόρφωση στελεχών εμπορικών και οικονομικών επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωση και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής και Πληροφορικής Οικονομικών Επιστημών.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Λειτουργεί από το 1920, με το Νόμο 1844 - ονομαζόταν προηγουμένως Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή, στις εγκαταστάσεις του Δενδροκομικού και Κηπουρικού Σταθμού, στον Βοτανικό. Διαθέτει οικολογικό εργαστήριο, μικροβιολογικό δενδροκομίας, φυσικής, βοτανικής, αμπελουργίας, χημείο, οινοποιείο και γεωργική βιβλιοθήκη.

Περιλαμβάνει δύο τμήματα:

 • Τμήμα Γεωργικής Παραγωγής και
 • Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης.

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Έτσι ονομάζεται σήμερα η πρώην Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, για την ίδρυση της οποίας είχε καταθέσει για πρώτη φορά νομοσχέδιο ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 (όμως δεν είχε γίνει τότε αποδεκτό). Το 1927 άρχισε - στη σημερινή θέση του Παντείου Πανεπιστημίου στη Λεωφόρο Συγγρού - η οικοδόμηση της "Εκπαιδευτικής Αναγέννησης". Στην αποπεράτωση του κτιρίου συνέβαλαν με τις εισφορές τους οι Έλληνες του εξωτερικού και το Δημόσιο. Ο Αλέξανδρος Πάντος (απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού) άφησε όλη την περιουσία του για τη δημιουργία παρόμοιας Σχολής και στην Ελλάδα, η οποία στεγάστηκε στο κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού και ονομάστηκε Πάντειος. Η επίσημη έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων άρχισε το Νοέμβριο 1930. Αρχικά η φοίτηση ήταν τριετής, το 1963 όμως έγινε τετραετής αποβλέποντας:

 • στην παροχή ανώτερης πολιτικής και κοινωνικής μόρφωσης
 • στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων και
 • στην προώθηση τη δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Παλαιότερα ήταν ιδιωτικός οργανισμός, αλλά το 1937 έγινε ίδρυμα ανωτάτης εκπαίδευσης με μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Το πτυχίο της, για κατάληψη θέσης σε δημόσια υπηρεσία, ήταν ισοδύναμο με πτυχίο του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Νομικής Σχολής και της Ανωτάτης Σχολής Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών. Σήμερα έχει την ονομασία Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Βιομηχανικά Πανεπιστήμια

Λειτουργούν δύο, ένα στον Πειραιά με Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης και άλλο στη Θεσσαλονίκη με Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η αρχική τους ονομασία ήταν Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή και είχαν ιδρυθεί η πρώτη το 1938, (λειτούργησε αρχικά ως ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου) και η δεύτερη το 1956.

Νεότερα Πανεπιστήμια

Εκτός από τα παραπάνω, τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν και λειτουργούν τα εξής Πανεπιστήμια:

Πανεπιστήμιο Πατρών

Περιλαμβάνει τις σχολές:

 • Θετικών Επιστημών (τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας)
 • Σχολή Επιστημών Υγείας (τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής)
 • Πολυτεχνική σχολή (τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων μηχανικών, Χημικών μηχανικών, Μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και Πληροφορικής, Γενικό Τμήμα)
 • Ανεξάρτητα τμήματα (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών και Οικονομικών Επιστημών).

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Περιλαμβάνει τις σχολές:

 • Φιλοσοφική σχολή (τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας)
 • Σχολή Θετικών Επιστημών (τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών)
 • Ανεξάρτητα τμήματα (Ιατρικής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών).

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Περιλαμβάνει τις σχολές:

 • Πολυτεχνική σχολή (τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών)
 • Ανεξάρτητα τμήματα (Νομικής στην Κομοτηνή, Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού μεταξύ Κομοτηνής-Ξάνθης, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης).

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Περιλαμβάνει τις σχολές:

 • Φιλοσοφική σχολή (τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Ρέθυμνο)
 • Σχολή Θετικών Επιστημών (τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Βιολογίας, Χημείας, Επιστήμης Υπολογιστών και Γεωλογίας στο Ηράκλειο)
 • Σχολή Επιστημών Υγείας (τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής και Ειδικοτήτων Υγείας στο Ηράκλειο)
 • Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (τμήματα Κοινωνιολογίας, Οικονομικών Επιστημών, Ψυχολογίας και Πολιτικής Επιστήμης στα Περιβόλια Ρεθύμνου) και
 • Ανεξάρτητα τμήματα (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών στα Περιβόλια Ρεθύμνου).

Πολυτεχνείο Κρήτης

Περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

 • Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Χημικών μηχανικών
 • Ηλεκτρονικών μηχανικών
 • Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
 • Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και
 • Γενικό Τμήμα. Λειτουργεί στα Χανιά.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Περιλαμβάνει τις σχολές:

 • Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, Γενικό Τμήμα)
 • Σχολή Επιστημών Παραγωγής (τμήματα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μηχανολόγων μηχανικών Βιομηχανίας)
 • Ανεξάρτητα τμήματα (Ιατρικής και Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Λειτουργεί στο Βόλο.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Περιλαμβάνει τμήματα:

 • Ξένων γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας
 • Μουσικών Σπουδών
 • Ιστορίας και
 • Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας. Λειτουργεί στην Κέρκυρα.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Περιλαμβάνει τα τμήματα:

 • Επιστημών Φυσικού Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη)
 • Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίος)
 • Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Μυτιλήνη)
 • Μαθηματικών (Σάμος)
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και
 • Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (Ρόδος).


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
 • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.