Πανώλη

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Βαριά λοιμώδης αρρώστια. Οφείλεται σε βακτηρίδιο, την παστερέλα της πανώλης, που προκαλεί βαρύτατες επιδημίες.

Ιστορική ανασκόπηση. Η π. προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ανθρωπότητα. Από το γεγονός αυτό προήλθε και η ονομασία της. Είναι γνωστή από τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια. Ο λοιμός της Αθήνας κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο οφείλεται πιθανότατα στην π. Επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού εκδηλώθηκε μεγάλη πανδημία, που κράτησε 50 χρόνια και προκάλεσε το θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η δεύτερη πανδημία παρουσιάστηκε το μεσαίωνα. Ξεκίνησε από την Ασία και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, όπου και εξολόθρευσε 25 εκατομμύρια κατοίκους. Ονομάστηκε "μαύρος θάνατος" και προξένησε άγχος θανάτου. Η τελευταία πανδημία παρουσιάστηκε το 19ο αι. στην Κίνα και από εκεί μεταδόθηκε σ` ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα τελευταία κρούσματα πανώλης σημειώθηκαν το 1912 - 1915 στον Πειραιά και σε διάφορα άλλα λιμάνια της χώρας. Σήμερα, μετά τα αυστηρά προφυλακτικά μέτρα που λαμβάνονται, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ελαττωθεί σημαντικά. Ενδημικές εστίες υπάρχουν στην Ασία.
Μετάδοση: Η ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο από ψύλους που μολύνθηκαν από ποντικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν μολυνθεί πάλι από ψύλους. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εύκολη και γίνεται κυρίως με τα σταγονίδια του σάλιου. Το βακτηρίδιο προσβάλλει τους λεμφαδένες αρχικά (αδενική πανώλη), το αίμα (πανωλική σηψαιμία) και τέλος εγκαθίσταται σε διάφορα όργανα, κυρίως στους πνεύμονες (πνευμονική πανώλη).
Κλινική εικόνα. Η νόσος αρχίζει απότομα με ρίγη και πυρετό. Στη συνέχεια διογκώνονται οι λεμφαδένες και συχνότερα οι βουβωνικοί λεμφαδένες. Ο άρρωστος έχει αγωνιώδη όψη. Κατά την πνευμονική πανώλη εμφανίζει δύσπνοια και κυάνωση. Ο θάνατος έρχεται πολύ γρήγορα, λόγω της βαριάς τοξικής κατάστασης. Μορφές της π. είναι η κεραυνοβόλα και η ελάσσονα πανώλη.
Θεραπεία. Γίνεται με αντιβιοτικά, κυρίως με συνδυασμό στρεπτομυκίνης και χλωραμφαινικόλης σε μεγάλες δόσεις. Ο προφυλακτικός εμβολιασμός δεν έχει σπουδαία αποτελέσματα, γιατί παρέχει ανοσία μικρής διάρκειας.


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.