Παπαρήγα Αλεξάνδρα

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Αλέκα Δρόσου-Παπαρήγα, Ελληνίδα φιλόλογος και κομμουνιστής πολιτικός, που διατέλεσε Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, η πρώτη γυναίκα αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1945 στην Αθήνα.
Αλέκα Παπαρήγα
Αλέκα Παπαρήγα
Ήταν παντρεμένη με το δημοσιογράφο Αθανάσιο Παπαρήγα, που απεβίωσε στις 11 Οκτωβρίου του 2002, μετά από θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα και απέκτησαν δύο κόρες, τη Βασιλεία και μία μικρότερη που πέθανε [1] σε νεαρή ηλικία από καλπάζουσα ασθένεια του αναπνευστικού.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία

Γονείς της ήταν ο έμπορος ελαιολάδου Νίκος και η Κική Δρόσου, αντιστασιακοί μαχητές και μέλη του K.K.E., με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Ως μαθήτρια του Γυμνασίου συμμετείχε από το 1961 στο κίνημα Ειρήνης και σχεδόν αμέσως οργανώθηκε στη μαθητική οργάνωση νεολαίας της ΕΔΑ. Πήρε μέρος σε μαθητικές κινητοποιήσεις που οι μαθητές ζητούσαν να αποδοθεί το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών της Παιδείας, στους αγώνες για την κατάργηση του νόμου 114 και στη συνέχεια στους φοιτητικούς αγώνες. Αποφοίτησε από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε αρχικά ως υπάλληλος επιχειρήσεων και μετά ως αρχαιολόγος. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά και έχει γράψει βιβλίο για τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας.

Κομματική δράση

Στο ίδιο διάστημα ήταν μέλος του Γραφείου της οργάνωσης της νεολαίας της ΕΔΑ, μετά γραμματέας και μέλος του Γραφείου της σπουδάζουσας Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Διατέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος στην παναθηναϊκή μαθητική οργάνωση που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων για το 15%. Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος της 21ης Απριλίου οργανώθηκε στο ΚΚΕ και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα οικογενειών πολιτικών κρατουμένων, ενώ το 1968 συνελήφθη και κρατήθηκε για διάστημα τεσσάρων μηνών. Με τη μεταπολίτευση έγινε μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, ενώ αργότερα δραστηριοποιήθηκε και στο Γυναικείο Κίνημα και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Στο Γυναικείο Κίνημα μετέχει άμεσα από τη θέση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, οπότε ενεργοποιήθηκε στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας, στην οποία διατέλεσε και γραμματέας, ως το 1991. Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1978 και του Πολιτικού Γραφείου του από το 1986.

Γενική γραμματέας ΚΚΕ

Στις 27 Φεβρουαρίου 1991 κατά τη διάρκεια των εργασιών του 13ου συνεδρίου του ΚΚΕ εκλέχθηκε Γενική Γραμματέας, όταν έπειτα από πρόταση του Ορέστη Κολοζώφ, επικράτησε με 57 ψήφους έναντι 53 του συνυποψήφιου της Γιάννη Δραγασάκη, εκπροσώπου των ανανεωτικών και δήλωσε ότι θα σεβαστεί τη διαφορετικότητα των απόψεων. Η άποψη της ήταν απολύτως ξεκάθαρη, «...Το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα μονολιθικό, όμως η εναλλακτική λύση στη μονολιθικότητα δεν είναι ο ιδεολογικός πλουραλισμός και η αμορφία ούτε η ελευθερία δράσης των στελεχών με κριτήριο το κύρος της δημοσιότητας και της προσωπικής ικανότητας». Λίγους μήνες αργότερα στο 14ο συνέδριο του ΚΚΕ, εκλέχθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1991 και πάλι Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ έθεσε «...το ζήτημα της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση Τζανή Τζαννετάκη..», αλλά και στην κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα, για την οποία θα πει δημόσια αργότερα, ότι «...το κόμμα πλήρωσε αρκετά ακριβά τη συμμετοχή του..» και ακύρωσε στην πράξη την πολιτική των συμμαχιών που είχε προωθήσει ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 ήταν για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής και ηγήθηκε του Κ.Κ.Ε., στην Β' Αθηνών όπου και εκλέχθηκε. Το Κ.Κ.Ε. απέσπασε το 4,54% και αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα στη Βουλή αλλά και ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς, αποσπώντας 9 βουλευτικές έδρες. Ως επικεφαλής του ΚΚΕ αρνήθηκε κάθε συνεργασία με άλλες αριστερές δυνάμεις και οι συνδικαλιστικοί φορείς που επηρέαζε ή τα μετωπικά σχήματα του, διοργανώνουν χωριστές εκδηλώσεις και σταθερά επαναλάμβανε «...Εγώ εκπροσωπώ το Κομμουνιστικό Κόμμα και όχι κάποια Αριστερά». Στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996 το ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του στο 5,5%, αναδείχθηκε τρίτο κόμμα.

Το 2007 η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» έγραψε ότι, «...Η κόρη της Αλέκας Παπαρήγα, Βασιλεία, επέλεξε το «Deree», για να σπουδάσει Οικονομικά», το αμερικάνικο κολέγιο των Αθηνών, είδηση η οποία έως τότε ήταν απλώς φήμη που δεν είχε επιβεβαιωθεί. Το δημοσίευμα την ανάγκασε να διευκρινίσει τη θέση του ΚΚΕ [2] [3] για τα ιδιωτικά σχολεία και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη [4] στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη. Το 2011 σε επίσημη εκδήλωση που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στον τάφο του στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών αποκατέστησε το Νίκο Ζαχαριάδη, ιστορικό γραμματέα του κόμματος, ο οποίος είχε καθαιρεθεί το 1957 και στη συνέχεια διαγράφηκε, και το ίδιο έγινε με τον Άρη Βελουχιώτη σε ειδική εκδήλωση στη Λαμία, ενώ σε ανάλογη τελετή αποκαθιστώντας τον Νίκο Πλουμπίδη είπε, «..Ήταν ήρωας».

Επανεκλέχθηκε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 22 Φεβρουαρίου 2009 και δέχθηκε σκληρή κριτική όταν στο 18ο συνέδριο, έκανε στροφή από παλαιότερες θέσεις του ΚΚΕ, λέγοντας «...Η περίοδος που συνέπεσε επικεφαλής του σοβιετικού κράτους και του κόμματος να είναι ο Στάλιν ενοχλεί γιατί ακριβώς αποτελεί πείρα για τις σκληρές συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης», εκθειάζοντας τον κομμουνιστή ηγέτη, που ευθύνεται για το θάνατο εκατομμυρίων Ρώσων και όχι μόνο, πολιτών. Στη διάρκεια του 19ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στις 13 Απριλίου 2013, αντικαταστάθηκε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής από τον Δημήτριο Κουτσούμπα, ενώ παράλληλα δεν εκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου [5], αλλά παρέμεινε [6] επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδος του κόμματος. Ως Γραμματέας διακρίθηκε για την έντονη προσωπικότητά της, το χιούμορ, τον ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό της λόγο καθώς και για το προσωπικό και πολιτικό της ήθος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

  1. [Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», Κυριακή 28 Απριλίου 2013, σελ.30]
  2. [ «...Χτες έγραψε η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ότι έχω στείλει την κόρη μου στο Deree. Όντως, έτσι είναι. Ένα παιδί αν δεν μπορεί ή δε θέλει να πάει στο Πανεπιστήμιο, δεν έχει διέξοδο στην Ελλάδα, τι θα κάνει μετά το Λύκειο. Κάπου πρέπει να πάει. Το ζήτημα όμως ποιο είναι; Ποια είναι η στάση του ΚΚΕ απέναντι στο Deree; Απορριπτική στην ισοτίμηση. Ο κάθε γονιός στέλνει το παιδί του όπου μπορεί. Το στέλνει και έξω και στερείται. Αλλά ποια πρέπει να είναι η πολιτική στάση της λαϊκής οικογένειας; Η πολιτική στάση πρέπει να είναι η καταδίκη αυτής της κατάστασης. Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τις σπουδές των παιδιών μας μετά από 10, 20 χρόνια που μπορεί να συμβεί κάτι καλύτερο. Ο καθένας θα προσπαθήσει. Μήπως δε στέλνουμε τα παιδιά μας στα φροντιστήρια για να μπουν στο Πανεπιστήμιο; Δεν καταδικάζει το ΚΚΕ αυτούς που στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια, αλλά το θεσμό των φροντιστηρίων. Και μπορεί εν πάση περιπτώσει να "συμβιβάζεσαι" και να στέλνεις το παιδί σου στο φροντιστήριο, αλλά είναι ένας λόγος παραπάνω για να παλέψεις...»] Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», 16 Ιανουαρίου 2007
  3. Καμιά αυταπάτη Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», 16 Ιανουαρίου 2007
  4. Η Αλέκα Παπαρήγα για το ζήτημα της κόρης της
  5. Εκτός πολιτικού γραφείου η Αλέκα Παπαρήγα
  6. Κουτσούμπας στον Περισσό, Παπαρήγα στη Βουλή Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», 14 Απριλίου 2013


Γενικοί Γραμματείς ΣΕΚΕ
Δημητράτος Νικόλαος | Κορδάτος Ιωάννης | Σαργολόγος Νικόλαος | Αποστολίδης Θωμάς


Γενικοί Γραμματείς ΚΚΕ
Πουλιόπουλος Παντελής | Σταυρίδης Ελευθέριος | Γιατσόπουλος Παστιάς | Χαϊτάς Ανδρόνικος | Ζαχαριάδης Νικόλαος | Τσίπας Ανδρέας | Σιάντος Γεώργιος | Γκρόζος Απόστολος | Κολιγιάννης Κωνσταντίνος | Φλωράκης Χαρίλαος | Φαράκος Γρηγόριος | Παπαρήγα Αλεξάνδρα | Κουτσούμπας Δημήτριος |


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.