Πιραντέλο Λουίτζι

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ιταλός συγγραφέας που έγινε γνωστός κυρίως από τα θεατρικά του έργα, πολλά από τα οποία έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες. Γεννήθηκε στο Ακριτζέντε της Σικελίας (1867-1936), τον αρχαίο Ακράγαντα. Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελος. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη ο Π. συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του. Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του "Ο μακαρίτης Ματθαίος Πασκάλ". Εκείνο όμως που τον έκανε παγκόσμια γνωστό ήταν το θεατρικό του έργο.

Το πρώτο μέρος του συνολικού θεατρικού του έργου ο Π. το έγραψε σε μία ιδιαίτερα οδυνηρή εποχή γι` αυτόν, εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και της διανοητικής αρρώστιας της συζύγου του. Έχοντας στραμμένη την αναλυτική του ικανότητα προς την αντιφατική ανθρώπινη προσωπικότητα, ο Π. ερευνά στο σύνολο σχεδόν του θεατρικού του έργου τα δύο μεγάλα ερωτήματα: τι είναι η ανθρώπινη προσωπικότητα και αν υπάρχει αυτή ως ενότητα και το δεύτερο υπάρχει η αλήθεια και σε τι διαφέρει από τη σκέψη ή το όνειρο.
Από τα πολλά έργα του Π. αναφέρουμε τα: "Όταν ήμουν τρελός", "Όπως με ποθείς", "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα".


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.