Πλωρίτης Μάριος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Μάριος Πλωρίτης, Έλληνας σκηνοθέτης, δημοσιογράφος, μεταφραστής, θεατρικός και κινηματογραφικός κριτικός, γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1919 στον Πειραιά και πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 2006, στην Αθήνα. Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο το 1950, την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, χώρισαν το 1953, σε δεύτερο με τη Μαρίκα Ανεμογιάννη το 1964 και στη συνέχεια το 1996 με την ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη, με την οποία έζησαν συνολικά εντός και εκτός γάμου για σχεδόν 32 χρόνια.

Βιογραφία

Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έκανε θεατρικές σπουδές στην Αγγλία, Γαλλία και Η.Π.Α. Ξεκίνησε ως μεταφραστής θεατρικών έργων και μετέφρασε πολλά θεατρικά έργα ξένων δραματογράφων όπως Σο, Πιραντέλο, Ο` Νιλ, Μπρεχτ, Ουίλιαμς κλπ. Από το 1945 και για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τη κριτική του θεάτρου και του κινηματογράφου και τα άρθρα του δημοσίευε στην εφημερίδα "Ελευθερία". Σύντροφος του, για ένα χρονικό διάστημα υπήρξεη ελληνίδα ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ως σκηνοθέτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1952 με το έργο "Βαθιά γαλάζια θάλασσα" που παρουσίασε ο θίασος Λαμπέτη-Παπά-Χορν. Διετέλεσε διευθυντής του θεατρικού τμήματος του Ε.Ι.Ρ. και καθηγητής δραματολογίας στη σχολή του "Θεάτρου Τέχνης" του Κάρολου Κουν. Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού "Θέατρο" και της εφημερίδας "Νίκη". Μετά τη πτώση της δικτατορίας (1967-1974) διακρίθηκε ως πολιτικός κριτικός και σχολιαστής στην εφημερίδα "Βήμα" και σε άλλες εφημερίδες. Ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρίας Θεατρικών συγγραφέων. Έχει δημοσιεύσει τα έργα "Πρόσωπα του νεότερου δράματος" (1965), "Τα λοφία και οι παγίδες" (1966), "Τα προσωπεία" (1966), "Δυναστείες και δυνάστες".


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.