Πολίτης Φώτιος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

[1890-1934] Συγγραφέας και κριτικός, γιος του Ν. Πολίτη. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά. Τις σπουδές του συμπλήρωσε στη Γερμανία, όπου παρακολούθησε και μαθήματα ιστορίας του θεάτρου και σκηνοθεσίας. Πολύ νωρίς αναμείχτηκε στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία και υπήρξε φιλολογικός και θεατρικός κριτικός και αρθρογράφος πολλών εφημερίδων. Το 1916 δημοσίευσε την ιστορική τραγωδία "Τσιμισκής" στη "Νέα Ζωή" της Αλεξάνδρειας και το 1924 τη λυρική και δραματική σάτιρα "Καραγκιόζης ο Μέγας". Ως κριτικός δεν κρίνει ποτέ σχετικά, αλλά απόλυτα. Εκείνο που ζητούσε σε κάθε έργο ήταν η ουσία, το περιεχόμενο. Ζητούσε πάντα το "καλύτερο". Πίστευε ότι οι Νεοέλληνες θα μπορούσαν να φτάσουν σ` αυτό το "καλύτερο" με επίμονη ψυχική και πνευματική, σοβαρή και αυστηρή καλλιέργεια. Το έργο του εκτιμήθηκε πολύ, αλλά ξεσήκωσε και αντιρρήσεις και μίση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμβολή του στην παραγωγή του θεάτρου. Συνεργάστηκε με τη Μ. Κοτοπούλη και ανέβασε την "Εκάβη" του Ευριπίδη. Μετά την ανασύσταση του Εθνικού Θεάτρου το 1930, διορίστηκε σκηνοθέτης και ανέβασε με επιτυχία πολλά έργα όπως "Οιδίπους τύραννος", "Η θυσία του Αβραάμ", "Βαβυλωνία", τραγωδίες του Σαίξπηρ κ.ά.


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.