Ρωμύλος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της Ρώμης κατά τη ρωμαϊκή μυθολογία. Δίδυμος αδερφός του ήταν ο Ρώμος (ή Ρέμος). Γεννήθηκαν από τον Άρη και τη θυγατέρα του βασιλιά της Άλβας Νουμίτορα, τη Σύλβια, που ήταν ιέρεια της θεάς Εστίας. Ο Αμούλιος, που είχε σφετεριστεί το θρόνο του Νουμίτορα, διέταξε να ρίξουν τα δύο παιδιά της ανιψιάς του Σύλβιας στον Τίβερη θέλοντας έτσι να προστατεύσει το θρόνο του από μελλοντικούς διεκδικητές. Κατά καλή τύχη όμως των παιδιών ο Τίβερης πλημμύρισε και απέθεσε τη σκάφη, μέσα στην οποία τα έχει τοποθετήσει η μητέρα τους, στις όχθες του. Εκεί τα βρήκε μια λύκαινα, η οποία πήγαινε κάθε μέρα και τα θήλαζε. Έτσι σώθηκαν και ανατράφηκαν κατά τη βρεφική τους ηλικία τα δύο αδέρφια, ώσπου τα βρήκε ο άτεκνος βοσκός Φαυστύλος και τα μεγάλωσε μαζί με τη γυναίκα του.

Όταν τα δύο παιδιά ενηλικιώθηκαν, έδιωξαν τον Αμούλιο από την Άλβα και ξανάδωσαν το θρόνο στον παππού τους Νουμίτορα. Μετά θέλησαν να χτίσουν μια πόλη στις όχθες του Τίβερη προς ανάμνηση της σωτηρίας τους. Κατά την κτίση της (754 π.Χ.) φιλονίκησαν οι δύο αδερφοί και ο Ρ. σκότωσε το Ρώμο. Έτσι έμεινε μόνος ο Ρ. και έγινε βασιλιάς της νέας πόλης. Για να εξασφαλίσει κατοίκους στην πόλη του ο Ρ. την κήρυξε άσυλο των κακοποιών. Του έλειπαν όμως οι γυναίκες, γι` αυτό οργάνωσε την αρπαγή των γυναικών της κοντινής πόλης των Σαβίνων. Με τον τρόπο αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την αύξηση της πόλης και το μελλοντικό της μεγαλείο.

Ο Ρ. βασίλεψε μέχρι το 713 π.Χ., οπότε, σύμφωνα πάντοτε με τη ρωμαϊκή παράδοση, ενώ επιθεωρούσε το στρατό του στο πεδίο του Άρη, τον άρπαξε ζωντανό ο θεός πατέρας του και τον ανέβασε στον ουρανό. Ύστερα από αυτό ο Ρ. λατρεύτηκε ως θεός με το όνομα Κυρίνος. Στο Ρ. επίσης αποδίδεται η πρώτη συγκρότηση της ρωμαϊκής συγκλήτου και της εκκλησίας του δήμου.


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.