Ρωσία

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ευρώπη
Κράτη
Βόρεια Ευρώπη


Δυτική Ευρώπη


Κεντρική Ευρώπη

Ανατολική Ευρώπη

Ιβηρική Χερσ/σος
Ιταλική Χερσ/σος
Βαλκανική Χερσ/σος

Βρίσκεται σε δυο ηπείρους του πλανήτη μας. Στη Β.Α. Ευρώπη και στην Ασία. Είναι κράτος με έκταση 17.075.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που είναι πάνω από το 1/9 της ξηράς της γης.

Η απόσταση από το βορρά στο νότο είναι σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα και η γραμμή των συνόρων της εκτείνεται πάνω από 60.000 χιλιόμετρα.

Πίνακας περιεχομένων

Θέση

Συνορεύει με 12 κράτη από τη στεριά και τις ακτές της τις βρέχουν 12 θάλασσες. Ο πληθυσμός της Ρωσίας φτάνει τα 149 εκατομμύρια.

Από τον Βορρά βρέχεται από τον Αρκτικό Ωκεανό, στα Ανατολικά βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στην Άπω Ανατολή συνορεύει με την Βόρεια Κορέα. Στο Νότο συνορεύει με την Κίνα, Μογγολία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Στα ΝΔ συνορεύει με την Ουκρανία και στα Δυτικά συνορεύει με την Λευκορωσία, Λιθουανία, Εσθονία, Φινλανδία και Νορβηγία, ενώ βρέχεται από τον κόλπο της Φινλανδίας.

Νήσοι

Η Ρωσία έχει επίσης νησιά που είναι στον Αρκτικό Ωκεανό και στον Ειρηνικό. Στον Βορρά το Αρχιπέλαγος Φραντς Τζόζεφ με 100 νησιά. Τα άλλα νησιά στον Αρκτικό Ωκεανό είναι τα νησιά της Νόβαγια Ζέμλια, το νησί Βάιγκατς, τα νησιά Σεβέρναγια Ζέμλια, τα Νέα Νησιά της Σιβηρίας και το νησί Γράνγκελ. Μεταξύ αυτών των νησιών υπάρχουν πολυάριθμα άλλα σε αλυσίδες και συμπλέγματα. Στον Ειρηνικό Ωκεανό η Ρωσία έχει τις Κουρίλες νήσους, και το μεγάλο νησί Σαχαλίνη.

Διοίκηση

Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις 25 Δεκεμβρίου 1991 η Ρωσία αποτελεί ανεξάρτητη Δημοκρατία στην ανατολική Ευρώπη και την Ασία, και περιλαμβάνει 32 εθνικά αυτόνομες Δημοκρατίες.

Μορφολογία

Η χώρα περιλαμβάνει την απέραντη πεδιάδα που αρχίζει από τα Καρπάθια όρη της Μολδαβίας και τελειώνει στο Βερίγγειο πορθμό. Το ευρωπαϊκό έδαφος τέμνεται κάθετα με το ασιατικό με τα Ουράλια Όρη (1683 μ.) και διασχίζεται από πάρα πολλούς μεγάλους και πλωτούς ποταμούς. Μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Βόλγας που πηγάζει από το οροπέδιο Βαλδάι και χύνεται στην Κασπία. Άλλοι σημαντικοί ποταμοί στο ευρωπαϊκό τμήμα είναι ο Δον, ο Δνείπερος, ο Νέβας και άλλοι. Στο ασιατικό τμήμα οι πιο σημαντικοί είναι ο Όβις, ο Υενεσέης, ο Λένας ο Ανγκαρά, ο Αμούρ και ο Σιρ Νταριά.

Τα ποτάμια αυτά το χειμώνα παγώνουν. Τον άλλο καιρό αποτελούν σπουδαίο παράγοντα συγκοινωνίας, παραγωγής ηλεκτρισμού και αλιείας.

Στον Ανγκαρά βρίσκεται το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του κόσμου. Γενικά όλοι οι ποταμοί της Σ.Ε. έχουν αξιοποιηθεί πλουτοπαραγωγικά σ' όλη τους την έκταση.

Λίμνες μεγάλες υπάρχουν πολλές στη Ρωσία από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι η Κασπία, που λέγεται θάλασσα επειδή έχει νερό αλμυρό και η έκτασή της είναι 438.700 τετρ. χλμ., δηλαδή 3 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο βάθος της είναι 929 μέτρα. Μετά την Κασπία, στην ασιατική Ρωσία και συγκεκριμένα στη Ν. Σιβηρία βρίσκεται η γραφικότατη λίμνη Βαϊκάλη με 31.468 τετ. χλμ. και βάθος 1.576 μ., σπάνιας ομορφιάς και πλούσια σε ζωικό κόσμο, πηγή των ποταμών Υενεσέη και Ανγκαρά. Άλλες λίμνες είναι η Αράλη, η Λαντόγκα, η Ονέγκα.

Το υψηλότερο βουνό στη Ρωσία είναι ο Καύκασος μεταξύ Εύξεινου και Κασπίας, με ύψος 5.629 μ. και μήκος 1.280 χιλ. Η κορυφή του λέγεται Έλμπρους. Επίσης το γνωστό από τη Βίβλο Αραράτ στην Αρμενία 5.156 μ. ύψους, το Παμίρ 4.000 μ. κ.ά.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, ξηρό προς Ν. και πολικό προς τη Β. Παγωμένη θάλασσα, ενώ μεσογειακό - εύκρατο στα παράλια της Κριμαίας.

Κλίμα-Βλάστηση

Στα Β.Α. της χώρας απλώνονται οι τούντρες με αναπτυγμένη κτηνοτροφία με κύριους καλλιεργητές τους Σαμογιέτους και τους Ζιριανούς. Στα Ν. απλώνονται ημιστεπώδη εδάφη ή στέπες όπου ευδοκιμούν το στάρι και το κριθάρι και στα Ν.Α. οι αλμυρές στέπες με αναπτυγμένη την κτηνοτροφία.

Οικονομία

Μεγάλο μέρος της χώρας σκεπάζεται από δάση, που είναι τόσο μεγάλα, ώστε κατά τους υπολογισμούς των ειδικών, αν κοπούν, μπορούν να ζώσουν 4 φορές τον ισημερινό και πεδιάδες με αναπτυγμένη καλλιέργεια δημητριακών, λιναριού, πατάτας, αραβόσιτου, ζαχαρότευτλων και στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας βαμβάκι κλπ.

Πολύ αναπτυγμένη είναι και η βιομηχανία που φέρνει τη χώρα σε μια από τις 2 πρώτες θέσεις στον κόσμο. Το υπέδαφός της είναι πλούσιο σε άνθρακα (στο λεκανοπέδιο του Ντονέσκ, Ντομπάς, Ουράλια, Σιβηρία), σίδηρο (Ντονέσκ, Δνείπερο, Ουράλια), χρυσό, πλατίνα, πολύτιμους λίθους (Ουράλια Σιβηρία Κεντρική Ασία), πετρέλαιο (Καύκασο, Σιβηρία, Κεντρική Ασία).

Γεωργικά κέντρα (δημητριακά, λινάρι, ζαχαρότευτλα κ.ά.) είναι το λεκανοπέδιο του Βόλγα και η νότια Σιβηρία. Κέντρο δασονομίας όλη η Βόρεια Ρωσία, κτηνοτροφίας η Νότια Ρωσία.

Ποτάμια αλιεία γίνεται στο Βόλγα, Δον, Δνείπερο και στους ποταμούς της Σιβηρίας.

Ορυχεία λιθάνθρακα και σίδηρου στην ευρωπαϊκή Ρωσία, πλατίνας και σίδηρου στα Ουράλια, χρυσού και άνθρακα στη Σιβηρία.

Βιομηχανικά προϊόντα (σιδηρουργία, υφαντουργία, ζαχαροβιομηχανία, δέρματα και δερμάτινα ενδύματα είναι οι περιοχές του Ντονέσκ, Μόσχας, Τούλας, Λένινγκραντ κ.ά.

Τη συγκοινωνία εξυπηρετεί μεγάλο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, καθώς και πυκνό δίκτυο ποτάμιων οδών που ένα μεγάλο μέρος αχρηστεύεται το χειμώνα, γιατί παγώνουν. Τα κύρια λιμάνια είναι το Λένινγκραντ στη Βαλτική θάλασσα, το Μούρμανσκ και ο Αρχάγγελος στη Β. Παγωμένη θάλασσα, Οδησσός και Ροστώφ στη Μαύρη θάλασσα και Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό ωκεανό.

Δημογραφία

Οι κάτοικοι είναι κυρίως Ρώσοι, καθώς επίσης και Τουρκοτάταροι, Κιργίζιοι, Φίνοι, λαοί του Καύκασου: (Γεωργιανοί, Αρμένιοι, Αζερμπαϊτζανοί), Ιουδαίοι, Γερμανοί κ.ά.

Ιστορικά στοιχεία για την ΕΣΣΔ βλέπε Ένωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών .

Σχετικά με τη θρησκεία επικρατεί το ορθόδοξο δόγμα κυρίως στην ευρωπαϊκή περιοχή. Υπάρχουν όμως και άλλες θρησκείες, όπως μωαμεθανική, ιουδαϊκή κλπ.

Κυριότερες πόλεις είναι η πρωτεύουσα της Ρωσίας Μόσχα περίπου με 8.967.000 κατοίκους, η Αγία Πετρούπολη πρώην Λένινγκραντ, με 5.020.000 κατ., το Βόλγκογκραντ πρώην Στάλινγκραντ (1.000.000 κ.), το Αστραχάν (στην Κασπία 506.000 κ.), το Ροστόβ - Χα- Ντόνου (1.050.000 κ.), το Καζάν (1.100.000 κ.), το Κίροφ, το Νιζίνι Νόβγκοροντ (1.500.000 κ), το Πετροζαβόντσκ (280.000 κ.), η Σαμάρα (1.300.000 κ.), το Περμ (1.100.000 κ.), το Τσελιαμπίνσκ (1.150.000), το Νοβοσιμπίρσκ (1.450.000 κ.), το Γιεκατερινεμπούργκ (1.370.000 κ.), το Κρασνογιάρσκ (920.000 κ.), το Ιρκούτσκ (630.000 κ.) ,Βλαδιβοστόκ (λιμάνι στον Ειρηνικό) (650.000 κ.) στις οποίες προσθέτονται και χίλιες άλλες από τις οποίες οι 50-100 περίπου είναι μεγαλουπόλεις. Σ' αυτές ζουν μόλις τα 25-30% των κατοίκων όλης της χώρας.


Νομισματική μονάδα είναι το ρούβλι με υποδιαίρεση το καπίκι. Το εξωτερικό εμπόριο είναι κρατικό και οι εμπορικές σχέσεις της είναι σχεδόν με όλες τις χώρες του κόσμου.

Στρατιωτική δύναμη

Η άμυνα της Ρωσίας είναι ισχυρή. Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άρτια γυμνασμένο στρατό. Οι άνδρες ξηράς είναι περίπου 600.000, με υποχρεωτική θητεία, σε περίπτωση πολέμου και για τις γυναίκες. Σε καιρό πολέμου μπορεί να παρατάξει 12.000.000 άνδρες. Ο στόλος κι αυτός όπως και η αεροπορία, είναι ισχυρός. Ο στόλος διαιρείται σε στόλους Βαλτικής, Μαύρης θάλασσας και Ειρηνικού με τα λιμάνια τους Κρονστάντ, Σεβαστούπολη και Βλαδιβοστόκ.

Εκπαίδευση

Για το σκοπό της σχολικής γενικής μόρφωσης το κράτος διέθεσε από τον προϋπολογισμό του 1974 δώδεκα δισεκατομμύρια επτακόσια εκατομμύρια (12.700.000.000) ρούβλια. Το δίκτυο της ανώτατης εκπαίδευσης συνεχώς μεγαλώνει.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ρωσίας είναι το Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ στη Μόσχα, το Πανεπιστήμιο του Καζάν, το πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ, και το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Στα 1991 υπήρχαν 519 ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης όπου σπουδάζουν 2.800.000 φοιτητές. Κάθε χρόνο αποφοιτούν 700.000 περίπου. Η κατάρτιση του κάθε ειδικευμένου πτυχιούχου στοιχίζει στο κράτος (εκτός της χορηγούμενης μηνιαίας υποτροφίας) από 6.000-12.000 ρούβλια.

Τα 75% των εργαζόμενων έχουν ανώτατη ή μέση μόρφωση. Το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, φοιτούν στα ινστιτούτα, στις μέσες ειδικές σχολές, σ' επαγγελματικές - τεχνικές σχολές και σε σχολεία.

Υγεία

Εξίσου μεγάλη σημασία δίνεται και στην υγεία. Κάθε χρόνο εκατομμύρια εργαζομένων αναπαύονται στα σανατόρια ή στους οίκους ανάπαυσης, που το κράτος διαθέτει με όλες τις ανέσεις.

Ιστορία

Ιστορία

Κατά το 9ο αιώνα Σκανδιναβοί, Βαράγγοι κατέλαβαν την περιοχή του Νόβγκοροντ, μ' επικεφαλής το Νορμανδό Ριούρικ. Το 938 ο Βλαδίμηρος ο Άγιος έγινε Ορθόδοξος και επέβαλε στη χώρα του το χριστιανισμό. Το 1238 η Ρωσία υπέκυψε στους Ταταρομογγόλους. Ο Ιβάν Γ' (1462-1505) ελευθέρωσε τη Ρωσία από τους Μογγόλους και ονόμασε τον εαυτό του "ηγεμόνα όλων των Ρωσιών".

Ο Ιβάν ο Δ' ο Τρομερός (1533-1584) έκανε εξοντωτικό αγώνα εναντίον των ευγενών φεουδαρχών, κυρίεψε το Καζάν και το Αστραχάν κι άρχισε την καθυπόταξη της Σιβηρίας. Με τον Μπόρις Γκοντούνωφ (1598-1605) άρχισε η "περίοδος των ταραχών" που τερμάτισε ο Μιχαήλ Ρομανώφ το 1613 και εγκαθίδρυσε τη δυναστεία των Ρομανώφ.

Ο γιος του, ο Αλέξιος, (1645-1676) ένωσε το Σμολένσκ και την Ουκρανία με τη Ρωσία. Ο Μεγάλος Πέτρος κατέβαλε προσπάθεια για έναν "εξευρωπαϊσμό" της χώρας και έκανε τη Ρωσία μεγάλη ναυτική δύναμη. Στα χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ (1741 -1761) η Ρωσία πολέμησε εναντίον των Σουηδών και Πρώσων. Η Αικατερίνη η Β' (1762-1776) μεταρρύθμισε τη δικαιοσύνη και τη διοίκηση, κατέλαβε την Κριμαία, πήρε μέρος στη διανομή της Πολωνίας και προσάρτησε και την Κουρλανδία.

Ο Αλέξανδρος ο Α' (1801-1825) προσάρτησε τη Φιλανδία και τη Βεσσαραβία, συμμάχησε μαζί με τους Πρώσους ενάντια στο Ναπολέοντα και το 1815 κατάκτησε το βασίλειο της Πολωνίας.

Ο Νικόλαος ο Α' (1825-1855) πολέμησε μ' επιτυχία εναντίον Περσών και Τούρκων. Ο Αλέξανδρος ο Β' (1855-1881) τέλειωσε τον κριμαϊκό πόλεμο κατάργησε τη δουλεία, αναδιοργάνωσε το στρατό, μεταρρύθμισε τη διοίκηση και τη νομοθεσία, κατάκτησε τις περιοχές του Αμούρ, καθυπόταξε τον Καύκασο, προσάρτησε το Τουρκεστάν, κυρίεψε τη Σαμαρκάνδη και πραγματοποίησε το ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877-1878), όπου οι Ρώσοι πήραν την Αδριανούπολη. Ο πόλεμος τέλειωσε με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου στις 3-3-1878 που τροποποιήθηκε στο συνέδριο του Βερολίνου.

Ο γιος του Αλέξανδρος ο Γ' (1881 - 1894), οπαδός του πανσλαβισμού, πραγματοποίησε την πλήρη προσάρτηση των επαρχιών της Βαλτικής, της Φιλανδίας και της Πολωνίας και έκανε συμμαχία με τη Γαλλία.

Ο Νικόλαος ο Β' (1894-1917) επισημοποίησε τη συμμαχία με τη Γαλλία και μ' αυτόν μπήκε η Ρωσία στον πόλεμο με την Ιαπωνία 1904-1905 εξαιτίας της Μαντζουρίας. Ο πόλεμος τέλειωσε σε βάρος των Ρώσων που νικήθηκαν στην ξηρά και στη θάλασσα και τερματίστηκε με την ειρήνη του Πόρτσμουθ (Βόρεια Αμερική 1905).

Η επανάσταση του 1905 έγινε με αφορμή ορισμένες παραχωρήσεις λαϊκών ελευθεριών από την τότε Δούμα, σαν νομοθετικό αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού. Το 1908 η Ρωσία αποτέλεσε με τη Γαλλία και την Αγγλία την Αντάντ.

Στον α' παγκόσμιο πόλεμο τα στρατεύματα της Ρωσίας που είχαν εισχωρήσει στην Αυστρία και Γερμανία έπαθαν αργότερα μεγάλη ήττα, οπότε η χώρα οδηγήθηκε στην επανάσταση του 1917 και την παραίτηση του Νικολάου Β'.

Κομμουνισμός

Την πρωθυπουργία την ανέλαβε ο Κερένσκυ, η κυβέρνησή του όμως έπεσε με τη σοσιαλιστική επανάσταση του Νοεμβρίου 1917 που έφερε στην εξουσία τα Σοβιέτ. Από τις πρώτες μέρες η επανάσταση πραγματοποίησε:

  • Το διάταγμα για την ειρήνη
  • Το διάταγμα για τη γη, δηλ. ο Λένιν υπόγραψε το σταμάτημα του πολέμου και το μοίρασμα της γης στους αγρότες.
Το νέο κράτος επιχείρησε την εφαρμογή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Κήρυξε τη δικτατορία του προλεταριάτου και κατόρθωσε ν' αντικρούσει όλες τις επιθέσεις των αντιπάλων (Λευκορώσων, Ντεκίνιν, Βράγκελ, Κολτσάκ κ.α.) καθώς και τις επεμβάσεις, ώστε κατοχύρωσε τη θέση του.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1922, 2214 αντιπρόσωποι ίδρυσαν στο πρώτο πανενωσιακό συνέδριο των Σοβιέτ, την Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Το 1924, μετά το θάνατο του Β.Ι. Λένιν, αναλαμβάνει ο Στάλιν την καθοδήγηση του κόμματος και της χώρας ως γενικός γραμματέας. Τη Νέα Οικονομική Πολιτική - ΝΕΠ - (οικονομική προσπάθεια ν' αναστηλωθεί η οικονομία της χώρας σύμφωνα με την καινούρια θεωρία της συλλογικής εργασίας) διαδέχθηκε το "πενταετές σχέδιο" 1929, με σκοπό την ανάπτυξη και τόνωση της βιομηχανικής και της γεωργικής παραγωγής. Πρόεδρος του συμβουλίου της επιτροπής του λαού, από το 1930, ήταν ο Μολότοφ. Το σχέδιο αυτό εκπληρώθηκε.

Το 1930 κτίστηκε το γρανιτένιο μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη πλατεία.

Στις 9 Μαΐου 1945 η Σ.Ε. μαζί με τους συμμάχους απόσπασε τη νίκη από τη φασιστική Γερμανία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που κράτησε 1418 μέρες.

Σύγχρονη Ιστορία

Το 1954 έξω από τη Μόσχα έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου, στον κόσμο, ατομικού ηλεκτρικού σταθμού. Στις 4 Οκτωβρίου εξαπολύεται ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της γης.

Στις 12 Απριλίου 1961 γύρω από τη γη πραγματοποίησε την πτήση με το διαστημόπλοιο - δορυφόρο ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο διάστημα.

Στις 18 Οκτωβρίου 1967 ο αυτόματος σταθμός "Βενέρα - 4", διανύοντας γύρω στα 350 εκατομμύρια χιλιόμετρα, έφτασε στον πλανήτη Αφροδίτη.

Αυτά είναι από τα λίγα επιτεύγματα της Σ.Ε. που είχαν παγκόσμια απήχηση, στον τομέα της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Λογοτεχνία

Η ρωσική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή ομογλωσσία και είναι εξέλιξη της παλιότερης σλαβονικής γλώσσας. Έχει αλφάβητο από 35 στοιχεία με βάση το ελληνικό. Η σοβιετική εξουσία έκανε μεταρρυθμίσεις πρώτα στην ορθογραφία κι ύστερα ασχολήθηκε με την αντικατάσταση ορισμένων στοιχείων (σημείων) της.

Τα αρχαιότερα ρωσικά λογοτεχνικά μνημεία είναι θρησκευτικά έργα ή επικά θρυλικά ή άλλης ελληνοβυζαντινής προέλευσης. Από τα ρωσικά δημώδη ηρωικά έπη σώζονται "ο ήρωας Ίγκορ", ο "Ηλία Μούρομετς" και οι "τρεις πανίσχυροι".

Με το Μεγάλο Πέτρο η ρωσική λογοτεχνία, όπως ολόκληρη η χώρα, προσαρμόστηκε οπωσδήποτε στο ευρωπαϊκό πνεύμα.

Τη μεγαλύτερη έκφρασή της, η ρωσική ποίηση, βρίσκει στις αρχές του Ιθ' αιώνα στα έργα Πούσκιν, Φονβίζινν. Ο ρεαλισμός εισάγεται από τον Γκόγκολ, Σεντρίν, Νεκράσωφ, Τουργκένιεφ. Ο πεζός λόγος, διήγημα, μυθιστόρημα έφτασε τα ύψη με τους κορυφαίους της παγκόσμιας λογοτεχνίας Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Τσέχωφ.

Κατά τον περασμένο αιώνα αναπτύχθηκε επίσης και η αισθητική σκέψη στη Ρωσία με τους μεγάλους κριτικούς φιλόσοφους Ντομπρολιούμποφ, Μπελίνσκι, Τσερνισέφσκυ, Χέρτσεν που θεωρούνται επαναστάτες για την πνευματική κίνηση.

Η Ρωσική λογοτεχνία έχει κι αυτή να προβάλλει τα μεγάλα ονόματα όπως ο Γκόρκι, Μαγιακόφσκι, Σόλοχωφ, Αλεξέι Τολστόι, Οστρόφσκι, Σίμονωφ κ.ά.

Τέχνη

Γενικά στον πολιτισμό της Ρωσίας βρίσκουμε μια πλούσια και ποικίλη παράδοση. Από το 17ο αιώνα η Μόσχα ήταν, όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το εκπολιτιστικό κέντρο του ρωσικού κράτους. Καλλωπίστηκε μ' εκκλησίες που κτίστηκαν από Ρώσους τεχνίτες.

Η εκκλησία του Βασίλη Μπλαζένσκι διακρίνεται για την ωραία, πρωτότυπη και ανεξάρτητη από τη βυζαντινή επίδραση αρχιτεκτονική της που έχει εντελώς εθνικό ρυθμό. Οι ξυλογλύπτες της Μόσχας που διακοσμούσαν τις εκκλησίες και τα παλάτια έφτασαν σ' επίπεδο μεγάλης τελειότητας.

Η τέχνη της Μόσχας έπαψε ν' ασχολείται μόνο με θρησκευτικά θέματα. Εμφανίστηκε η ζωγραφική της προσωπογραφίας. Η ζωγραφική γινόταν όλο και πιο ρεαλιστική. Ο μεγαλύτερος ζωγράφος του 17ου αιώνα ήταν ο Σεμιόν Ουσακόφ. Μαζί με τους μαθητές του έταξαν καθήκον τους να ζωγραφίζουν "κατά φύσιν", δηλ. να μιμούνται τη φύση.

Αργότερα γεννιούνται οι μεγάλοι ζωγράφοι που εφαρμόζουν την αρχή του Σ. Ουσακόφ: Στάσοφ, Κραμσκόι, Βασνετσόφ, Φεντότοφ, Περόφ, Σερόφ, Ρέπιν, Ισανώφ κ.ά.

Τα έργα τους φιλοξενούνται σε διάφορα μουσεία. Σπουδαιότερα από αυτά είναι το μουσείο Τρετιακώφ, το ιστορικό μουσείο, το μουσείο του Κρεμλίνου, του Πούσκιν στη Μόσχα όπως και στα μουσεία Ερμιτάζ στο Λένινγκραντ, Κίεβου και άλλων πόλεων.

Θέατρο

Το θέατρο της Ρωσίας έχει τις ρίζες του στο βαθύ παρελθόν. Ο πρώτος ηθοποιός με τα "ρωσικά παιδιά", τον πλανόδιο θίασο, ήταν ο Βόλκωφ. Οι παραστάσεις δίνονταν στις πλατείες ή σε μεγάλες αυλές. Στο ρεπερτόριο κυριαρχούσαν οι αυτοσχεδιασμοί, με ζωηρά νούμερα των κλόουν των τσίρκων.

Εμφανίζεται ο Φονβίζιν, με το έργο του "ανήλικος" που είναι το πρώτο με δραματική μορφή. Ο ΧΙΧ αιώνας στεφανώνεται με μια σειρά επιτυχίες στη θεατρική κίνηση που στάθηκαν η απαρχή μιας μεγάλης εποχής για το θέατρο γενικά.

Στη δημιουργία της θεατρικής τέχνης συντελούν, με τα έργα τους, αντιπρόσωποι του κριτικού ρεαλισμού, όπως ο Πούσκιν, ο Γκόγκολ, ο Γκριμπογιενίωφ, Σαλτινώφ, Σενδρίν, Σούχοβο - Κομπίλιν, Λέρμοντωφ, Οστρόφσκι, Τουργκένιεφ, Τολστόι, Τσέχωφ, Γκόρκι.

Η Ρωσία είναι χώρα και με αξιόλογη παράδοση σε σκηνική ερμηνεία. Στους αιώνες που πέρασαν, από τα θέατρά της έχουν περάσει κορυφαίοι καλλιτέχνες που εξίσου έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του θεάτρου. Τέτοιοι ήταν ο Σέπκιν, ο Μοτσάλκιφ, Σαντόφσκι, Σαντόφσκαγια, Μαρτίνωφ, Λεύσκι, Ερμόλοβα, Φεντότοβα, Κομησσαρζέφσκαγια.

Βέβαια στην όλη ανάπτυξη του θεάτρου, βασικό ρόλο έπαιξε η κριτική σκέψη των μεγάλων κριτικών φιλόσοφων των επαναστατών δημοκρατών Ντομπρολιούμπωφ, Τσερνισέφσκι, Μπελίνσκι, Χέρτσεν, Νεκράσωφ, που με τα φλογερά άρθρα τους διέπλασαν στην τέχνη τον κριτικό ρεαλισμό.

Πάνω σ' αυτό το θεμέλιο, πάνω σ' αυτή τη σχολή, έρχεται η σοβιετική σκηνική τέχνη να αναπτύξει το σοβιετικό θέατρο, που χωρίς να παραβιάζει τις πλούσιες αρχές και παραδόσεις, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια παραπέρα ανάπτυξη της σκηνικής ερμηνείας. Η συμβολή γι' αυτό το σκοπό του Κ.Σ. Στανισλάφσκι ήταν μεγάλη.

Ιδρύοντας το θέατρο της τέχνης μπόρεσε με τους συνεργάτες του να εδραιώσει τις θεωρητικές αρχές του σε μια πρακτική εφαρμογή. Σαν κύρια αποστολή του καλλιτέχνη, ο Στανισλάφσκι βλέπει τη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου, την καλλιέργεια, τη διαμόρφωση δηλ. φωτεινών ιδανικών για ένα καλύτερο μέλλον. Από την άλλη μεριά βρίσκει απαραίτητο ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι πολύπλευρα καλλιεργημένος. Μέρος του πολύτομου έργου του είναι μεταφρασμένο και στην ελληνική γλώσσα. Εξέχοντα ονόματα δημιουργών του θεάτρου είναι ο Κατσάλωφ, ο Κέντρωφ, Τσερκάσωφ, Μοσκβίν, Ταρχάνωφ, Τοπορκώφ, Γιούζιν, Γιαμπλότσκινα, Πασένναγια και πολλοί άλλοι.

Κινηματογράφος

Ο κινηματογράφος στη Ρωσία χρωστάει την ανάπτυξή του στους μεγάλους σκηνοθέτες - δημιουργούς Αϊζενστάιν, Πουντόφσκιν, Κουλισιώφ, Ντοβένκο, Κόζιντσεφ, Ρομμ, Γεράσιμωφ, Τσουχράι κ.ά.

Ο Αϊζενστάιν θεωρείται ακόμα και σήμερα ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης της Ρωσίας και ένας απ' τους μεγαλύτερους του κόσμου.

Βιβλιοφιλία

Στην Σ.Ε. υπάρχει μεγάλη αγάπη για το βιβλίο και οι Ρώσοι θεωρούνται από τους πιο φιλαναγνώστες του κόσμου. Σ' αυτό βοηθά και το κράτος με τις φτηνές και προσιτές στην τιμή εκδόσεις και τις αμέτρητες μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες που υπάρχουν παντού, στα εργοστάσια, στα σχολεία, τις κοινότητες κλπ. Στα 50 χρόνια της επανάστασης εκδόθηκαν, μέχρι το 1973, πάνω από 2 εκατ. τίτλοι βιβλίων με τιράζ 30 δισεκατομμυρίων αντιτύπων. Σημαντικότερες βιβλιοθήκες είναι η βιβλιοθήκη του Λένιν στη Μόσχα, του Γκόρκι κι αυτή στη Μόσχα, του Πούσκιν στο Λένινγκραντ, του Κίεβου κ.ά., στις οποίες βρίσκονται σπάνια χειρόγραφα και κάθε είδους βιβλία.

Μπαλέτο

Η Ρωσία είναι και η χώρα του δοξασμένου μπαλέτου, που η τελειότητά του και η αισθητική αξία του ξεπερνούν τα σύνορά της. Ανέκαθεν θεωρήθηκε σαν ένα ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του ρωσικού λαού. Αυτό εκφράζεται στην ευαίσθητη ψυχή και αρμονία του εσωτερικού κόσμου του. Χιλιάδες μικρά ταλέντα ξεπηδούν κάθε χρόνο από τις κρατικές σχολές ανώτατης παιδείας και βρίσκουν στέγη κάτω από την κρατική μέριμνα στους διάφορους θεατρικούς οργανισμούς. Επίσης ένα μεγάλο μέρος είναι γέννημα των ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών κύκλων, όπως τα φημισμένα "Γεωργιανά", του "Πάτνιτσκο", τα "Μπεριόσκα", του "Μωυσέγιεφ" και του "Κόκκινου Στρατού". Εκείνα όμως που είναι τα πιο φημισμένα είναι τα επίσημα κρατικά, όπως του "Μπολσόι" και "Κύρωφ". Διάσημοι χορευτές που δημιούργησαν σχολή και άφησαν όνομα είναι: Παύλοβα, Καρσάβινα, Ουλάνοβα, Σεμιόνοβα, Γκέλτσερ, Πλισέσκαγια, Σεργκέιεφ, Μόρκιν, Βλαντιμίρωφ, Σεμιόνοφ, Μωυσέγιεφ κ.ά.

Μουσική

Αλλά και στο χώρο της μουσικής έχει να επιδείξει κολοσσιαία ονόματα όπως του Ρίμσκυ Κόρσακωφ, Γκλίνκα, Μουσόρσκυ, Τσαϊκόφσκυ, Γκλαζούνωφ, Ραχμάνινωφ, Προκόφιεφ, Χατσατουριάν, Σοστακόβιτς, Σαλιάπιν, Πετρώφ κ.ά.


Η πτώση του κομμουνισμού

Αργότερα , γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης έγινε ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, εισηγητής της "γκλανσνόστ", που σημαίνει διαφάνεια, και της "περεστρόικα", που σημαίνει αναμόρφωση, ανανέωση. Με αυτές άρχισε να πνέει μεταρρυθμιστικός άνεμος στη Σοβιετική Ένωση.

Μετά την 25 Δεκεμβρίου 1991 η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, ο Γκορμπατσόφ διέλυσε το ΚΚΣΕ και η Ρωσία μπήκε στην Ελεύθερη Οικονομία Δυτικού Τύπου, όπου τώρα προσπαθεί να επιβιώσει.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια
H LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.