Σβάιτσερ Άλμπερτ

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ, Αλσατός ιατρός, θεολόγος, φιλόσοφος, συγγραφέας, μουσικός, ιεραπόστολος, που το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο του τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο. γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1875 στην Κάιζερσμπουργκ της Αλσατίας και πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 1965 στη Λαμπαρενέ της Γκαμπόν.

Από το 1899 μέχρι το 1912 ήταν προτεστάντης ιεροκήρυκας στο Στρασβούργο και παράλληλα σπούδασε ιατρική και θεολογία στην προτεσταντική θεολογική σχολή του Στρασβούργου. Το 1913 πήρε το πτυχίο της ιατρικής και ίδρυσε στην Γκαμπόν ( Αφρική) το νοσοκομείο της Λαμπαρανέ, όπου εργάστηκε μέχρι το θάνατό του.

Νέος ακόμα, αναδείχτηκε σε μεγάλο μουσικό, εξέχοντα ερμηνευτή των έργων του Μπαχ. Στα τριάντα του χρόνια εγκαταλείπει μία ήδη φτασμένη καριέρα, για να σπουδάσει ιατρική επειδή πίστεψε με όλη του την ψυχή ότι χρειάζεται με έργα και όχι με λόγια να βοηθά κανείς τους συνανθρώπους του. Αφού τέλειωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε το 1913 για την Αφρική (και συγκεκριμένα στο Λαμπαρενέ), με σκοπό να βοηθήσει με την επιστήμη του τους ιθαγενείς της μαύρης ηπείρου.

Παράλληλα μ' αυτή τη δραστηριότητά του, έβρισκε τον καιρό ν' ασχοληθεί και με προβλήματα κοινωνικά και φιλοσοφικά. Έγραψε ένα μεγάλο έργο γύρω από τη φιλοσοφία, με τον τίτλο "Η φιλοσοφία του Πολιτισμού". Βασική θέση του ήταν πως η Ιστορία εξελίσσεται σε εξάρτηση με την αντίληψη των λαών για τον κόσμο.

Η αναγνώρισή του ήταν παγκόσμια. Το όνομά του και το έργο του συζητούνταν παντού. Το 1927 πήρε, για τις υπηρεσίες του στην ανθρωπότητα, το βραβείο Γκαίτε. Όταν ο φασισμός του Χίτλερ σκέπασε με μαύρο πέπλο τη Γερμανία, ο Σβάιτσερ που το 1932 βρισκόταν εκεί, αναγκάστηκε, όπως πολλοί προοδευτικοί διανοούμενοι, να εκπατριστεί.

Ασχολήθηκε με τη μουσική, έγραψε μία μονογραφία για τον Μπαχ και υπήρξε ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές των έργων του για εκκλησιαστικό όργανο.

Παράλληλα με το ανθρωπιστικό έργο του, έγραψε πάρα πολλά συγγράμματα πάνω σε κοινωνιολογικά, φιλοσοφικά και μουσικά θέματα, σημαντικότερα από τα οποία είναι: "Η φιλοσοφία του Καντ για τη θρησκεία", "Το πρόβλημα της κοινότητας" και "Ο μυστικισμός του απόστολου Παύλου". Πραγματοποίησε επίσης μία κριτική έκδοση των έργων του Μπαχ για εκκλησιαστικό όργανο.

Το 1952 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.