Σεβάστεια

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

(τουρκικό Σιβάζ). Πόλη της Τουρκίας, στην ανατολική πλευρά της Μικράς Ασίας, πρωτεύουσα ομώνυμου νομού, στους πρόποδες του Μερεκούν, δυο χιλιόμετρα από την όχθη του Κιζιλιρμάκ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μ. και έχει 133.000 κατ. Πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, στην πόλη ζούσαν 1.500 Έλληνες και 9.000 Αρμένιοι. Έχει εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών και επισκευής ατμαμαξών, υφαντουργία και επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου και μετάλλου.

Κοντά στην πόλη υπήρχε λίμνη, στην οποία βρήκαν μαρτυρικό θάνατο το 320, σαράντα μάρτυρες του χριστιανισμού (Άγιοι Σαράντα).

Η πόλη στην αρχαιότητα λεγόταν Κάβειρα και ο Πομπήιος την μετονόμασε Διοσπόλιν και όταν το βασίλειο του Πόντου περιήλθε στον Πολέμωνα και την Πυθοδωρίδα, ονομάστηκε Σεβαστή. Στα χρόνια του Ιουστινιανού ήταν πρωτεύουσα επαρχίας και τον 11ο αιώνα ο βασιλιάς της Αρμενίας Σενεχερίμ την έκανε πρωτεύουσα της Μικρής Αρμενίας. Το 1397, την κατέστρεψαν οι Τούρκοι της Μικρής Αρμενίας, και το 1400 την πυρπόλησε ο Ταμερλάνος.

Στη Σεβάστεια υπάρχουν παλιά αρμενικά και σελτζουκικά μνημεία και τζαμί που χτίστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Καλόγιαννο, το 1272.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.