Σηστός

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αρχαία και εξαιρετικά σημαντική πόλη της χερσονήσου της Θράκης, χτισμένη στο σημείο όπου η ευρωπαϊκή ακτή βρίσκεται πιο κοντά στην ασιατική, απέναντι από τη μικρασιατική πόλη Άβυδο. Η Σηστός ονομαζόταν και Ζεύγμα ή Επταστάδιο και ανήκε στο βασίλειο του σύμμαχου των Τρώων Ασίου του Υρτακίδη, πράγμα που πληροφορούμαστε από τη ραψωδία Β της Ιλιάδας, στ. 836. Οι συγγραφείς των ιστορικών χρόνων αναφέρουν τη Σηστό συχνά, γιατί η σημαντική και νευραλγική θέση της την κάνει πάντοτε επίκαιρη. Από αυτήν πέρασε το 513 π.Χ. ο βασιλιάς των Περσών Δαρείος, όταν εκστράτευε εναντίον των Σκυθών και όταν ο Ξέρξης κατασκεύασε τη γέφυρα στον Ελλήσποντο για να περάσει ο στρατός του συνέδεσε τη Σηστό με την Άβυδο (480 π.Χ.). Τον επόμενο χρόνο αθηναϊκά στρατεύματα με επικεφαλής το νικητή της Μυκάλης Αθηναίο στρατηγό Ξάνθιππο πολιόρκησαν τη Σηστό και κατόρθωσαν τελικά να την κυριέψουν, αφού τα περσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να παραδοθούν από την πείνα. Από τότε μέχρι το 405 π.Χ. η Σηστός ήταν σύμμαχος και ορμητήριο των Αθηναίων. Μετά την ήττα όμως των τελευταίων στους Αιγός ποταμούς, ο Σπαρτιάτης Λύσσανδρος κατέλαβε την πόλη, εκδίωξε τους κατοίκους της και εγκατέστησε εκεί άντρες από τα πληρώματα των πλοίων του. Η ενέργειά του όμως αυτή δεν έγινε δεκτή από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι απαίτησαν την επιστροφή των παλιών κατοίκων στην πόλη τους. Μετά το 394 π.Χ. η Σηστός θέλησε να αποστατήσει από την κυριαρχία των Σπαρτιατών και πολιορκήθηκε από τον Κόνωνα. Ο Δερκυλλίδας όμως κατόρθωσε να την συγκρατήσει. Το 36 π.Χ. την κυρίεψε ο βασιλιάς των Θρακών Κότυς και το 353 π.Χ. ο Αθηναίος στρατηγός Χάρης, ο οποίος, αφού έσφαξε τους παλιούς κατοίκους, εγκατέστησε εκεί νέους. Το 334 π.Χ. πέρασε από αυτήν στη Μ. Ασία το μεγαλύτερο μέρος της στρατιάς του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος εκστράτευε προς την Ανατολή. Ήδη από τα χρόνια του βασιλιά Φιλίππου η Σηστός ανήκε στους Μακεδόνες. Στα μεταγενέστερα χρόνια η Θρακική αυτή πόλη πέρασε από τη μια εξουσία στην άλλη. Έτσι το 219 π.Χ. από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου πέρασε στους Ρόδιους και από αυτούς το 190 π.Χ. στους βασιλιάδες της Περγάμου. Ο Στράβωνας αναφέρει ότι στα χρόνια του (δεύτερο μισό του 1ου π.Χ. αιώνα - αρχές του 1ου αι. μ.Χ.) ήταν η πιο σημαντική και πλούσια πόλη της Θράκης.

Πολύ αργότερα, στα χρόνια του Ιουστινιανού, κτίστηκε εκεί ισχυρό φρούριο. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους της 4ης Σταυροφορίας η Σηστός πέρασε σ' αυτούς αλλά καταλήφτηκε σύντομα από τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Δούκα Βατάτζη. Όταν οι Τούρκοι άρχισαν να κάνουν επιδρομές στα ευρωπαϊκά εδάφη, η πρώτη πόλη που κυριεύτηκε ήταν η Σηστός και το φρούριό της το 1355.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της Σηστού που στη θέση της βρίσκεται μόνο ένα τούρκικο μοναστήρι, είναι τα νομίσματά της. Τα παλιότερα χρονολογούνται γύρω στα 350 π.Χ. Έχουν στη μια όψη γυναικείο κεφάλι ή κεφάλι της Δήμητρας στεφανωμένο με στάχυα ή τέλος κεφάλι του Ερμή και την επιγραφή ΣΗ ή ΣΑ. Στην πίσω πλευρά εικονίζεται η θεά Δήμητρα καθισμένη να κρατά στάχυα ή ο Ερμής όρθιος. Αργότερα, στη διάρκεια του 2ου αι. π.Χ. στα νομίσματα της Σηστού παρουσιάζεται το κεφάλι του Απόλλωνα ή γυναίκας και στην πίσω πλευρά η Δήμητρα μαζί με την επιγραφή ΣΗΣΤΙ. Νομίσματα των αυτοκρατορικών ρωμαϊκών χρόνων εικονίζουν το κατόρθωμα του Λέανδρου.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.