Σουλεϊμάν

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αυτό ήταν το όνομα τριών αυτοκρατόρων της Τουρκίας που έζησαν την εποχή της ακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σουλεϊμάν ο Α' ο Τσελεμπής (1403 - 1411)

Διαδέχτηκε τον πατέρα του Βαγιαζίτ Α΄, όταν αιχμαλωτίστηκε από τον Ταμερλάνο, και ανακηρύχτηκε σουλτάνος Αδριανούπολης. Παντρεύτηκε την ανιψιά του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου. Αρχικά έμεινε ουδέτερος στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στα δύο αδέρφια του Μεχμέτ και Μουσά. Όμως όταν ο τοπάρχης της Μ. Ασίας Τζουνέιτ επέκτεινε την κυριαρχία του στο Αϊδίνι, ο Σ. κατέλαβε την Προύσα και την Άγκυρα. Αντιτάχτηκε στις προθέσεις του αδερφού του Μουσά να ιδρύσει δικό του κράτος και επακολούθησε ένοπλη σύγκρουση, στην οποία επικράτησε ο Σ. Στη συνέχεια επιδόθηκε σε ακόλαστη ζωή και όταν ο Μουσά απείλησε πάλι την πρωτεύουσά του, δεν αντιστάθηκε και σκοτώθηκε.

Σουλεϊμάν ο Β΄ ο Μεγαλοπρεπής ή Νομοθέτης (1494 - 1556)

Σουλτάνος ήταν στο διάστημα 1520 - 1566. Διαδέχτηκε τον πατέρα του Σελίμ Α΄. Σημείωσε πολλές πολεμικές κατακτήσεις. Σ` όλο το διάστημα της εξουσίας του τα στρατεύματά του κατέλαβαν την Ουγγαρία, την Τρανσυλβανία, τη Σλαβονία, τη Μολδαβία στην Ευρώπη, το Κουρδιστάν, την Αρμενία, τη Μεσοποταμία στην Ασία, την Τρίπολη, την Τύνιδα, το Αλγέρι στην Αφρική. Ο στόλος του με επικεφαλής το Χαϊρεντίν Βαρβαρόσα κατέλαβε τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, πολλές από τις Κυκλάδες, απέτυχε όμως να καταλάβει την Κέρκυρα και το Ναύπλιο. Η μοναδική αποτυχία του Σ. ήταν η ήττα του στη Βιέννη, που σημείωσε και την αρχή της τουρκικής παρακμής. Αναδείχτηκε, εκτός από στρατηγός και εξαιρετικός κυβερνήτης, νομοθέτης, προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών και έδωσε στη χώρα του μεγάλη αίγλη. Στα χρόνια του υπογράφτηκαν οι πρώτες διπλωματικές συμφωνίες με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ακόμα οργάνωσε το στρατό, την έγγεια ιδιοκτησία, τη φορολογία των υπηκόων του. Προς τους χριστιανούς φάνηκε ανεκτικός και χρησιμοποίησε Έλληνες σε δημόσιες θέσεις. Στην ιδιωτική του ζωή έδειξε μεγάλη αδυναμία στην ευνοουμένη του Ροξελάνθη και εξαιτίας της σκότωσε το γιό του Μουσταφά και τον Έλληνα μεγάλο βεζίρη του Ιμβραχήμ πασά.

Σουλεϊμάν ο Γ΄ (1687 - 1691)

Διαδέχτηκε τον εκθρονισμένο αδερφό του Μεχμέτ Δ΄. Αντιμετώπισε στο εσωτερικό την επανάσταση των Γενίτσαρων και στο εξωτερικό την απώλεια του Βελιγραδίου (1688) και την καταστροφή του στρατού του στη Νίσα από το Λουδοβίκο της Βάδης (1689). Το 1690 ο βεζίρης του Μουσταφά Κιονθρουλί ξανακατέλαβε τα μέρη που έχασε.


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.