Σταφυλόκοκκος

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο σταφυλόκκοκος είναι μικρόβιο που βρίσκεται πολύ συχνά στη ρινική κοιλότητα, στο φάρυγγα και στο δέρμα. Επίσης βρίσκεται στο έδαφος, στον αέρα, στο γάλα, στο νερό και προκαλεί μολύνσεις και λοιμώξεις στον οργανισμό.

Είναι κόκκοι θετικοί κατά Γκραμ, σχηματίζουν ομάδες σαν σταφύλια, δεν έχουν έλυτρο, βλεφαρίδες, δε σχηματίζουν σπόρους και δεν κινούνται. Διακρίνονται στο χρυσίζοντα, το λευκό και στον κιτρινόχρωμο. Αναπτύσσεται εύκολα σε θρεπτικά υλικά σε θερμοκρασία 37<span class="upc">0C, αλλά και σε θερμοκρασίες από 10<span class="upc">0C - 45<span class="upc">0C. Παράγουν διάφορες αιμολυσίνες, δηλαδή ουσίες που καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και την εντεροτοξίνη, που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις. Οι σταφυλόκοκκοι για τον άνθρωπο διακρίνονται σε παθογόνους και σε μη παθογόνους. Οι παθογόνοι παράγουν μία ενζυματική ουσία που ονομάζεται πηκτάση και η οποία πήζει το πλάσμα του αίματος του ανθρώπου ή του κουνελιού.

Μπορεί να προκαλέσει δοθιήνωση, σπυριά με πύο, ψευδάνθρακα, γενικά πυογόνους λοιμώξεις του δέρματος και ιδιαίτερα επιμολύνσεις σε χειρουργικά και άλλα τραύματα, οστεομυελίτιδα, περινεφρικό απόστημα, φλεβίτιδες, πνευμονία, εμπύημα, ενδοκαρδίτιδες και τροφική δηλητηρίαση από την εντεροτοξίνη του. Πολλά αντιβιοτικά είναι δραστικά στην ασθένεια, τέτοια είναι η πενικιλίνη, η ερυθρομυκίνη, οι τετρακυκλίνες, η χλωραμφαινικόλη κ.λ.π. Χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση των αντιβιοτικών γιατί αποκτά γρήγορα ανθεκτικότητα σ` αυτά.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.