Τρίκαλα

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ελλάδα
Πρωτεύουσες
των Νομών
Θράκη
Μακεδονία


Ήπειρος
Θεσσαλία
Στερεά Ελλάδα

Πελοπόννησος


Κρήτη
Νήσοι Αιγαίου

Νήσοι Ιονίου
Τα Τρίκαλα ή Τρίκκη, Θεσσαλική πόλη, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και έδρα του δήμου Τρικάλων με 48.962 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1991, βρίσκεται στη ΒΔ άκρη του εύφορου θεσσαλικού κάμπου. Χτισμένη κοντά στις νότιες πλαγιές της οροσειράς των Χασίων, έχει υψόμετρο 111 μ. και διασχίζεται από τον παραπόταμο του Πηνειού Ληθαίο.

Η πόλη διαθέτει μια μεγάλη πλατεία στο κέντρο της και στολίζεται από προτομές και μνημεία. Στα Β των Τ. βρίσκεται το αρχαίο φρούριο μέσα στο οποίο σώζονται ερείπια μεσαιωνικών κτισμάτων. Αξιόλογα μνημεία είναι: ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που χτίστηκε από το δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Κομνηνό (13ος αι.) και το μουσουλμανικό τέμενος, χτισμένο από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Σινάν πασά (1550 μ.Χ.). Η πόλη είναι έδρα του μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών.

Η αρχαία ονομασία της πόλης είναι Τρίκκη. Τη θεωρούσαν πατρίδα του Ασκληπιού. Με τις ανασκαφές ανακαλύφθηκε ναός, αφιερωμένος στον Ασκληπιό. Το 343 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Τον καιρό του Βυζαντίου ο Ιουστινιανός την περιτείχισε και η πόλη σημείωσε ακμή. Γνώρισε αλλεπάλληλες καταστροφές κατά το μεσαίωνα. Γότθοι, Σλάβοι, Βούλγαροι και το 1081 οι Νορμανδοί του Βοημούνδου την κατέστρεψαν. Την εποχή της σερβοκρατίας αποτέλεσε έδρα των Σέρβων ηγεμόνων (14ος αι.). Κατά την τουρκοκρατία (από το 1420 μέχρι το 1881) ήταν πρωτεύουσα σαντζακιού. Υπέφερε πολλά από τους Τούρκους. Απελευθερώθηκε το 1881 μαζί μ` όλη τη Θεσσαλία.


Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη ΕγκυκλοπαίδειαH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.