Τσέχωφ Αντόν

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Διάσημος Ρώσος διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας (Ταϊγάνι 1860- Γιάλτα 1904).

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τσέχστιν. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος σε ελληνικό εμπορικό κατάστημα του Ταϊγανίου της Ν Ρωσίας. Σπούδασε ιατρική στη Μόσχα, αλλά δεν άσκησε το επάγγελμά του. Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά της Μόσχας και της Πετρούπολης. Τα διηγήματά του εκδόθηκαν σε συλλογές και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό του είναι μια ελαφρά απαισιοδοξία, η οποία διανθίζεται κάπου κάπου από ευχάριστο χιούμορ. Με σπάνια παρατηρητικότητα και πιστότητα περιέγραψε μέσα σ` αυτά τη μέση αστική τάξη της εποχής του, καθώς και τη ζωή των απλών και ταπεινών ανθρώπων, δίνοντας ζωντανές εικόνες από τη γύρω του πραγματικότητα. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του στράφηκε στο θέατρο και έδωσε μια σειρά από δράματα εξαιρετικής μορφής, υφής και ψυχολογίας, τα οποία παρουσίασε σκηνικά στη Μόσχα ο διάσημος σκηνοθέτης Στανισλάφσκι, για να περάσουν γρήγορα τα σύνορα της Ρωσίας και να γίνουν κτήμα του παγκόσμιου δραματολογίου. Τα σπουδαιότερα από τα δράματά του αυτά είναι: "Ο γλάρος", "Ο θείος Βάνιας", "Ιβάνοφ", "Βυσσινόκηπος", "Οι τρεις αδερφές", "Η αρκούδα", "Ο γάμος" κ.ά. Και στα θεατρικά του έργα, όπως και στα διηγήματά του, υπάρχει η απήχηση της πνευματικής, πολιτικής και κοινωνικής αναστάτωσης, η οποία επικρατούσε κατά την εποχή που προηγήθηκε από τη μεγάλη Ρωσική Επανάσταση. Γι` αυτό και το κομουνιστικό καθεστώς, που επικράτησε μετά την επανάσταση αυτή (1918) εγκολπώθηκε το έργο του Τ. και φρόντισε για τη διάδοσή του. Αλλά και στο παγκόσμιο θέατρο ο Τ. άνοιξε νέους δραματικούς δρόμους. Γι` αυτό και θεωρείται σήμερα πρόδρομος και δάσκαλος του μοντέρνου θεάτρου. Ο Τ. στέρησε την παγκόσμια λογοτεχνική και θεατρική παραγωγή από το εκπληκτικό του ταλέντο με τον πρόωρο θάνατό του. Πέθανε σε ηλικία 44 χρόνων στη Γιάλτα της Κριμαίας, όπου είχε καταφύγει για να θεραπευτεί από το στηθικό του νόσημα.


LivePedia.grH LivePedia.gr είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της.
Όλοι μπορούν να δημιουργήσουν νέα λήμματα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν λήμματα που ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη LivePedia.gr στο Twitter


Προσωπικά εργαλεία
LivePedia στο iPhone
Χορηγός Φιλοξενίας Διακομιστή
*σημείωση
  • Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφήμιση που δεν ταιριάζει εδώ, παρακαλούμε σημειώστε τη διεύθυνση στην οποία οδηγεί και ενημερώστε μας με email στο livepedia@gmail.com.